Kulić: Očekujemo povećanje broja upisanih studenata

05.09.2024. 09:52
1
IZVOR: srna.rs

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izjavio je Srni da je fakultete i akademije ove visokoobrazovne institucije u prvom roku upisalo 960 studenata, što je za 15 odsto više nego u istom period lani, dok je prijemne ispite u drugom upisnom roku polagalo 240 kandidata, što daje dodatni razlog za zadovoljstvo.

- Na Univerzitetu smo jako zadovoljni brojem kandidata koji su izašli na prijemni ispit i onim koji su upisali naše fakultete i akademije. Brzo ćemo imati i rezultate drugog upisnog roka, pa ćemo imati kompletniju sliku. Očekujemo da će te brojke biti bolje nego prošle godine - rekao je Kulić.

Kulić smatra da će u ovoj akademskoj godini biti upisano više studenata nego u prošloj, naglasivši da će na fakultetima koji nisu popunjeni biti raspisan i treći upisni rok.

- Kada se okonča i treći upisni rok krajem septembra ćemo podvući crtu i vid‌jeti kako stojimo u odnosu na prethodnu godinu. Zaista smo optimisti. Taj broj će sigurno biti veći nego što je bio u prošloj akademskoj godini i to računamo kao uspjeh - ukazao je Kulić.

Imajući u vidu demografsku situaciju i činjenicu da dosta omladine upisuje fakultete u okruženju, posebno Beogradu i Novom Sadu, Kulić ističe da svako povećanje broja upisanih studenata predstavlja veliki uspjeh za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Kulić naglašava da se svi univerziteti u okruženju, pa čak i beogradski, suočavaju sa smanjenjem broja upisanih studenata.

- Smatramo da poboljšanje uslova za studiranje na našim fakultetima i akademijama može privući dodatni broj studenata. Zadovoljan sam jer Vlada Republike Srpske ulaže ogroman novac u visoko obrazovanje na dva javna univerziteta - rekao je Kulić.

Kulić je podsjetio da se u prošloj i ovoj godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu realizuju projekti vrijednosti oko 20 miliona KM, te da postoje planovi za još neke projekte koje će sigurno biti prioritet u narednom periodu.

- Tu prije svega mislim da na rješavanje prostora za Institut istorijskih nauka, koji je jako važan za Univerzitet, ali i Republiku Srpsku. Imamo planove za `utopljavanje` zgrada nekih fakulteta, među kojima su Pravni, Filozofski, Elektrotehnički, Mašinski i Poljoprivredni - rekao je on.

Kulić je naglasio da Vlada Republike Srpske ulaže i u studentski standard, te da očekuje da će uskoro biti završeno opremanje novog studentskog doma u Istočnom Sarajevu kako bi što prije primio studente, što je veoma važno.

- Naš univerzitet ima specifičnosti. Fakulteti se nalaze u devet opština i gradova Republike Srpske, od Trebinja do Brčkog. To je jako važno za Srpsku, jer on ima strateški značaj. Univerzitet je smanjio odliv stanovništva sa ovih prostora. Ipak mislim da bi upisivali veći broj studenta da smo na jednom mjestu, kao što je slučaj sa univerzitetima u Beogradu ili Banjaluci - naglasio je Kulić.

Uprkos svim specifičnostima i preprekama, Kulić smatra da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu apsolutno ispunio svoju misiju, a to je prije svega, obrazovanje kvalitetnog mladog kadra, te da zadrži stanovništvo na ovim prostorima.

- Da nije bilo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, mislim da bi broj stanovnika u istočnom dijelu Republike Srpske bio znatno manji - rekao je Kulić. 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ana 05.09.2024. 13:04
    Više puta sam slušala ovog rektora i baš sam iznenađena koliko je neobrazovan, koliko je loš govornik. Doduše, ja ga poredim sa svojim nekadašnjim rektorom, a to je veličanstveni prof. dr Boriša Starović, i ovaj mi izgleda nedoraslo mjestu na kome je zasjeo. O broju studenata u Starovićevo vrijeme da ne govorimo!
Povezane vijesti
Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO) Održana svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu Svečana akademija povodom 32 godine postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 58m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 40m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 8m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 29m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 38m
    0