Linta: Zabraniti Hrvatskoj da slavi što je pobila i protjerala Srbe

04.08.2023. 17:51
0
IZVOR: srna.rs

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da Srbija treba da pokrene pravnu, diplomatsku i političku borbu za istinu o karakteru ratova devedesetih godina prošlog vijeka, o stradanju srpskog naroda i da se zabrani Hrvatskoj da slavi zločinačku akciju "Oluja" u kojoj je ubijeno više od 2.000 srpskih civila, a 250.000 Srba protjerano.

Linta traži da se procesuiraju odgovorni za masovne zločine nad Srbima, da se jednako poštuju sve žrtve i da se riješi pitanje nestalih lica.

- Osim toga, Srbija treba da pokrene dijalog sa Hrvatskom o rješavanju otetih imovinskih, stečenih i drugih prava prognanih Srba i drugih oštećenih građana i naknadi štete za uništenu i otetu imiovinu. Nikada nećemo zaboraviti nekažnjeni zločin i nikada nećemo prestati govoriti o srpskim žrtvama - poručuje Linta.

On ističe da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" nekažnjeni zločin koji traje 28 godina, koji Srbi nikada neće zaboraviti i koji je završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske.

- U Hrvatskoj se svakog 5. avgusta na državnom nivou slavi progon oko 250.000 Srba sa područja Sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a više od 2.000 srpskih žrtava, od toga 1.200 civila, se sistematski umanjuju, ponižavaju i omalovažavaju - navodi Linta u pisanoj izjavi.

On podsjeća da je srpska imovina "temeljno opljačkana, uništena i oteta", a Hrvatska u kojoj se negiraju masovni ratni zločini nad Srbima i slave zločinci, što jasno potvrđuje da ona živi zarobljena u svojoj mračnoj prošlosti.

- Dan sjećanja na stradanje i progon Srba u zločinačkoj akciji žOlujaž je povod da se svi sjetimo i neprijateljskih hrvatsko-muslimanskih ofanziva u kojima je od 28. juna do 10. oktobra 1995. godine stradalo 1.644 lica, a protjerano 120.000 Srba iz 13 zapadnokrajiških opština: Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Kupres, Donji Vakuf, Jajce, Ripač, Bosanska Krupa, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad i Šipovo - podsjeća Linta.

On ističe da je na ovom području srpska imovina je planski opljačkana, uništena i oteta.  

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    18h 33m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    19h 17m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    23h 22m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    23h 26m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    8h 53m
    0