Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе

04.08.2023. 17:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог вијека, о страдању српског народа и да се забрани Хрватској да слави злочиначку акцију "Олуја" у којој је убијено више од 2.000 српских цивила, а 250.000 Срба протјерано.

Линта тражи да се процесуирају одговорни за масовне злочине над Србима, да се једнако поштују све жртве и да се ријеши питање несталих лица.

- Осим тога, Србија треба да покрене дијалог са Хрватском о рјешавању отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба и других оштећених грађана и накнади штете за уништену и отету имиовину. Никада нећемо заборавити некажњени злочин и никада нећемо престати говорити о српским жртвама - поручује Линта.

Он истиче да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" некажњени злочин који траје 28 година, који Срби никада неће заборавити и који је завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја Хрватске.

- У Хрватској се сваког 5. августа на државном нивоу слави прогон око 250.000 Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а више од 2.000 српских жртава, од тога 1.200 цивила, се систематски умањују, понижавају и омаловажавају - наводи Линта у писаној изјави.

Он подсјећа да је српска имовина "темељно опљачкана, уништена и отета", а Хрватска у којој се негирају масовни ратни злочини над Србима и славе злочинци, што јасно потврђује да она живи заробљена у својој мрачној прошлости.

- Дан сјећања на страдање и прогон Срба у злочиначкој акцији жОлујаж је повод да се сви сјетимо и непријатељских хрватско-муслиманских офанзива у којима је од 28. јуна до 10. октобра 1995. године страдало 1.644 лица, а протјерано 120.000 Срба из 13 западнокрајишких општина: Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце, Рипач, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово - подсјећа Линта.

Он истиче да је на овом подручју српска имовина је плански опљачкана, уништена и отета.  

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 12m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 17m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 0m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 14m
    0