Litija i pomen u slavu junaka sa Košara

09.04.2023. 21:30
1
IZVOR: srna.rs

Nikšićani su odali počast vojnicima, učesnicima bitaka na Paštriku i Košarama 1999. godine, organizujući pomen litiju od Trga Šaka Petrovića do Trga slobode u centru grada.

Brojni učesnici kolone su noseći trobojke stigli do centra grada uz povike "Srbija", "Kosovo je Srbija", "Kosovo je srce Srbije" i "Metohija je crnogorska".

Predsjednik Udruženja "Kosovski božuri od Nikšića grada" Ilija Miljanić rekao je da su Košare ispisane krvlju i junaštvom golobradih vojnika, svih boraca, patriota koji su sebe ugradili u temelje srpstva.

- Ni u jednom trenutku odbrana otadžbine nije bila dovedena u pitanje, kao ni neko odstupanje, jer borci su znali šta brane i kolike svetinje brane - Patrijaršiju, Gračanicu, Dečane, Devič - rekao je Miljanić.

On kaže da je duboko nesrećan što je rukovodstvo Crne Gore, bez saglasnosti naroda, državu uvelo u "alijansu smrti".

Ispred ratnih veterana Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije "Košare 1999" skup je pozdravio Ljubomir Kovačević, odajući počast herojima sa Košara koji su uspjeli da spriječe prodor NATO-a na Kosovo i Metohiju, prenosi "Sputnjik".

Bitka na Košarama, jedna od najvećih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i NATO agresije, počela je na današnji dan prije 24 godine, trajala je 67 dana i odnijela 108 života.

Borbe su trajale sve do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije poslije Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Milica 10.04.2023. 08:59
    Slava im!
Povezane vijesti
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Obilježavanje 32 godine od zločina u Sijekovcu Obilježavanje 32 godine od zločina u Sijekovcu
Sutra pomen Srbima ubijenim u Starom Brodu Sutra pomen Srbima ubijenim u Starom Brodu
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 40m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    19h 4m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    14h 33m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    6h 10m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    5h 51m
    0