Ljekari dnevno pisali 15.240 recepata

02.03.2023. 08:31
0
IZVOR: glassrpske.com

Ljekari u Srpskoj propisali su tokom prošle godine 5.562.622 recepata ili u prosjeku 15.240 dnevno, što je, tvrde doktori porodične medicine, nedovoljno u odnosu na potrebe pacijenata.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokazuju da je lani trošak za lijekove iznosio oko 63,7 miliona KM. Godinu ranije je izdato 157.786 recepata manje u odnosu 2022. a trošak Fonda za lijekove, kako su istakli, bio je oko 62,2 miliona KM.

Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi tokom prošle godine su oni koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa dva, kao i arterijske hipertenzije.

- Inače, već godinama se najviše propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam, kao i za nervni sistem - istakli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak istakao je da Fond za liječenje pacijenata izdvaja sredstva u skladu sa ekonomskim mogućnostima, dok su potrebe pacijenata za lijekovima daleko veće.

- Budžet za lijekove nažalost ne može pokriti sve potrebe građana. Srpska ima prilično “staro” stanovništvo, čija je, kao i u svijetu, potreba za liječenjem daleko veća u odnosu na druge pacijente. Takođe, imamo povećanu incidencu od malignih oboljenja, kao i masovnih zaraznijih bolesti, koje su epidemijskih razmjera - rekao je Kuprešak.

Dodao je da je jedan od razloga koji utiču na trošak i novi lijekovi, koji su mnogo skuplji, ali i efikasniji.

- U sferi liječenja dijabetesa prisutne su nove grupacije lijekova koje su daleko skuplje nego medikamenti korišćeni ranijih godina - objasnio je Kuprešak.

On je istakao da se, prije svega, najviše razmišlja o kvalitetu života pacijenata koji koriste te lijekove.

- Koristeći kvalitetniju terapiju u posljednje vrijeme daleko manji broj pacijenata dolazi u naše ambulante. Gledajući s te strane sigurno smo poboljšali kvalitet življenja hroničnih bolesnika, ali i mnogih drugih - naglasio je Kuprešak.

E-recepti

Zahvaljujući elektronskom receptu, koji je u primjeni od 1. aprila prošle godine porodični doktori imaju uvid u to da li je pacijent na osnovu propisanog e-recepta podigao lijek u apoteci.

Hronični pacijenti koji koriste terapije koje se propisuju u količinama za tri mjeseca više ne moraju odlaziti kod porodičnog doktora po recept pa u apoteku. Sada mu doktor elektronski propisuje recept, a osiguranik svoj lijek na osnovu e-recepta podiže u apoteci sa elektronskom zdravstvenom karticom.

Autor: Danijela Bajić

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge
Počela isplata penzija Počela isplata penzija
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    19h 38m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    17h 13m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    22h 21m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    3h 12m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    1h 39m
    0