Љекари дневно писали 15.240 рецепата

02.03.2023. 08:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Љекари у Српској прописали су током прошле године 5.562.622 рецепата или у просјеку 15.240 дневно, што је, тврде доктори породичне медицине, недовољно у односу на потребе пацијената.

Подаци Фонда здравственог осигурања Републике Српске показују да је лани трошак за лијекове износио око 63,7 милиона КМ. Годину раније је издато 157.786 рецепата мање у односу 2022. а трошак Фонда за лијекове, како су истакли, био је око 62,2 милиона КМ.

Према њиховим подацима најпрописиванији лијекови током прошле године су они који се користе у лијечењу дијабетеса типа два, као и артеријске хипертензије.

- Иначе, већ годинама се највише прописују лијекови који дјелују на кардиоваскуларни систем, пробавни систем и метаболизам, као и за нервни систем - истакли су у Фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак истакао је да Фонд за лијечење пацијената издваја средства у складу са економским могућностима, док су потребе пацијената за лијековима далеко веће.

- Буџет за лијекове нажалост не може покрити све потребе грађана. Српска има прилично “старо” становништво, чија је, као и у свијету, потреба за лијечењем далеко већа у односу на друге пацијенте. Такође, имамо повећану инциденцу од малигних обољења, као и масовних заразнијих болести, које су епидемијских размјера - рекао је Купрешак.

Додао је да је један од разлога који утичу на трошак и нови лијекови, који су много скупљи, али и ефикаснији.

- У сфери лијечења дијабетеса присутне су нове групације лијекова које су далеко скупље него медикаменти коришћени ранијих година - објаснио је Купрешак.

Он је истакао да се, прије свега, највише размишља о квалитету живота пацијената који користе те лијекове.

- Користећи квалитетнију терапију у посљедње вријеме далеко мањи број пацијената долази у наше амбуланте. Гледајући с те стране сигурно смо побољшали квалитет живљења хроничних болесника, али и многих других - нагласио је Купрешак.

Е-рецепти

Захваљујући електронском рецепту, који је у примјени од 1. априла прошле године породични доктори имају увид у то да ли је пацијент на основу прописаног е-рецепта подигао лијек у апотеци.

Хронични пацијенти који користе терапије које се прописују у количинама за три мјесеца више не морају одлазити код породичног доктора по рецепт па у апотеку. Сада му доктор електронски прописује рецепт, а осигураник свој лијек на основу е-рецепта подиже у апотеци са електронском здравственом картицом.

Аутор: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити Фирме без радника у Српској оствариле чак 92 милиона КМ добити
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    21m
    0
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    23h 18m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 4m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    19h 19m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    19h 55m
    0