Љекари дневно писали 15.240 рецепата

02.03.2023. 08:31
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Љекари у Српској прописали су током прошле године 5.562.622 рецепата или у просјеку 15.240 дневно, што је, тврде доктори породичне медицине, недовољно у односу на потребе пацијената.

Подаци Фонда здравственог осигурања Републике Српске показују да је лани трошак за лијекове износио око 63,7 милиона КМ. Годину раније је издато 157.786 рецепата мање у односу 2022. а трошак Фонда за лијекове, како су истакли, био је око 62,2 милиона КМ.

Према њиховим подацима најпрописиванији лијекови током прошле године су они који се користе у лијечењу дијабетеса типа два, као и артеријске хипертензије.

- Иначе, већ годинама се највише прописују лијекови који дјелују на кардиоваскуларни систем, пробавни систем и метаболизам, као и за нервни систем - истакли су у Фонду.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак истакао је да Фонд за лијечење пацијената издваја средства у складу са економским могућностима, док су потребе пацијената за лијековима далеко веће.

- Буџет за лијекове нажалост не може покрити све потребе грађана. Српска има прилично “старо” становништво, чија је, као и у свијету, потреба за лијечењем далеко већа у односу на друге пацијенте. Такође, имамо повећану инциденцу од малигних обољења, као и масовних заразнијих болести, које су епидемијских размјера - рекао је Купрешак.

Додао је да је један од разлога који утичу на трошак и нови лијекови, који су много скупљи, али и ефикаснији.

- У сфери лијечења дијабетеса присутне су нове групације лијекова које су далеко скупље него медикаменти коришћени ранијих година - објаснио је Купрешак.

Он је истакао да се, прије свега, највише размишља о квалитету живота пацијената који користе те лијекове.

- Користећи квалитетнију терапију у посљедње вријеме далеко мањи број пацијената долази у наше амбуланте. Гледајући с те стране сигурно смо побољшали квалитет живљења хроничних болесника, али и многих других - нагласио је Купрешак.

Е-рецепти

Захваљујући електронском рецепту, који је у примјени од 1. априла прошле године породични доктори имају увид у то да ли је пацијент на основу прописаног е-рецепта подигао лијек у апотеци.

Хронични пацијенти који користе терапије које се прописују у количинама за три мјесеца више не морају одлазити код породичног доктора по рецепт па у апотеку. Сада му доктор електронски прописује рецепт, а осигураник свој лијек на основу е-рецепта подиже у апотеци са електронском здравственом картицом.

Аутор: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  11h 5m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  11h 10m
  1
 • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
  12h 2m
  0
 • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
  12h 16m
  0
 • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
  23h 5m
  0