Ljubav ne možeš zaslužiti – ili se desi ili ne

11.05.2019. 11:02
2
IZVOR: econet.ru

Čovjek počinje da ide svojim putem, kada konačno shvati da se ljubav ne može zaslužiti. Da se ​​ ona ili desi ili ne. Može se zaslužiti povjerenje, zahvalnost ili poštovanje. Može se izazvati osjećaj krivice, okrenuti sve naopačke. Gađenje, opreznost i prijatnost. Probuditi strah i želju da se sakrije, prestrašiti. Dobiti još nešto pomoću manipulacije. Bilo šta, ali ne i ljubav.

Čak i ljubav roditelja koji nisu mogli da vole iskonski i bezuslovno ne može se zaslužiti bivajući dobar dječak ili djevojčica. Ovo je tako jednostavna i okrutna istina. I čini se, svi to znaju, ali iz nekog razloga i dalje žele da budu dobri za sve. I zaslužuju, zaslužuju.

Bezuslovna ljubav nije uslovljena ničim osim same činjenice tvoga postojanja. Glavna poruka bezuslovne ljubavi: ti postojiš i zato te volim. Čak i ako se čovjek mijenja ili griješi, to i dalje ne utiče na ljubav.

Maloj djeci je toliko potrebna ljubav da je sa njima veoma lako manipulisati, prijeteći da će im biti uskraćena ako su neudobni, neposlušni, zli, pohlepni ili na neki drugi način, što je potpuno prirodno u različitim fazama razvoja. Ili će samo biti ostavljeni sami. Zbog toga, oni često pokušavaju da budu dobri i udobni, jednostavno se hvataju za hranilačku sredinu u ​​koju mogu da odrastu. Ali ne mogu odrasti, jer prestaju biti svoji.

Sretam četrdesetogodišnje dječake i djevojčice koji ne mogu reći grubu riječ zbog straha da će biti odbačeni. I još uvijek savijaju leđa u nadi da će ih ukoliko ispune sve uslove roditelji konačno prihvatiti i voljeti. Plaču zbog jednog istog i plaše se da budu odbačeni. Dolaze na terapiju u svoje vrijeme i za svoj novac žele da budu dobri klijenti.

Ali prije ili kasnije (bolje, što prije), shvataju da, bez obzira na sve ne mogu zaraditi bezuslovnu ljubav, koja u roditeljima nije bila od početka. Nije je bilo ne zato što su bili sebični, već zato što je nije bilo. Jer ako postoji ljubav, ne može se sakriti. Nemoguće je ne dati je.

Ljubav ne možeš zaslužiti – ili se desi ili ne

A ako nečega nema, onda nema smisla to dobijati. Treba oplakati gubitak i nemogućnost da bi išao svojim putem u potrazi za ljubavlju na drugo mjesto. Gdje je daju. Od onih koji su sposobni. Gdje je moguće. I ispostavlja se da ima mnogo mjesta gdje je daju.

Slika

To je kao da pokušavaš da kupiš krompir kod prodavačice u prodavnici cipela. A ona nema krompir i ne može ga dati. Možeš plakati, moliti, truditi se ili vikati, ali krompir se neće pojaviti. Ali ako se izađe iz prodavnice cipele i pogleda okolo, može se vidjeti prodavnica povrća. I tu se nađe željeno.

Tako je i sa ljubavlju. Veoma se želi da se dobije od nekoga, zasluži, izmoli. Ali to ne funkcioniše tako. Može se samo biti svoj, ići svojim putem u nadi da ćeš sresti nekoga kome ti odgovaraš. Kome je potreban upravo takav čudak. Takav spori neznalica. Ili samo običan, ničim primjetan čovjek kao ti. Obični, usput, prvi put shvataju. Došao je red i na njih u našim krajevima.

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Neko Iskusan 31.10.2019. 11:53
    Tacno, ali nemora da znaci.
  • Generic placeholder image
    Natasa 21.08.2019. 13:53
    Mene majka nije voljela nikad
Povezane vijesti
Banjalučanin bilbordima osvaja nepreboljenu ljubav Banjalučanin bilbordima osvaja nepreboljenu ljubav
Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
Dok je ubica pucao, ona je trčala da spase brata: "Pričajte djeci o ovoj djevojčici" Dok je ubica pucao, ona je trčala da spase brata: "Pričajte djeci o ovoj djevojčici"
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 6m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    4h 17m
    3
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    20h 3m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    18h 25m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    20h 39m
    3