Lučić: Cijeniti žrtvu sarajevskih Srba

15.03.2024. 12:46
2
IZVOR: srna.rs

Dugogodišnji predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić istakao je da treba cijeniti žrtvu sarajevskih Srba koji su prije 28 godina morali napustiti svoje domove, koje su časno i hrabro odbranili.

On je u izjavi Srni podsjetio da su u to vrijeme, dok se veliki dio srpskog naroda Republike Srpske radovao završetku rata i uspostavljanju mira, sarajevski Srbi proživljavali četvoromjesečnu agoniju od dana potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do momenta kada su morali da napuste svoje domove.

- Nevjerica, sumnja, tuga, neizvjesnost, razočarenje koji su dominirali našim mislima tih prvih dana nakon potpisivanja sporazuma, prerasli su u jasnu odlučnost da ne ostanemo u federalonom Sarajevu - dodao je Lučić.

Lučić je konstatovao da je Srbima bilo teško da napuste svoju imovinu, uspomene, grobove, ali da su poruke koje su stizale od muslimanskih zvaničnika ukazivale da tu nema sreće, ni budućnosti za srpski narod, pogotovo za srpske borce.

- Čini mi se to je bila najhladnija zima ikad, ali grijala nas je vjera da idemo živjeti u Republiku Srpsku, sa svojim narodom, na srpskoj zemlji, pa kako god bude - rekao je Lučić.

Lučić je dodao da je vrijeme pokazalo da su Srbi bili u pravu kada su odlučili da napuste Sarajevo.

- Međutim, napuštajući ga, mi se nismo odrekli ni Stare crkve, ni Kapele vidovdanskih junaka, ni Jeftanovića, ni Kapora, niti bilo kog drugog dokaza da smo tamo živjeli i stvarali - naglasio je Lučić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Fejsbuk/Opština Istočna Ilidža

Sarajevski Srbi su prije 28 godina morali da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac, Vogošća...Egzodus Srba iz Sarajeva treći je po brojnosti, nakon egzodusa Srba iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

Delegacija opštine Istočna Ilidža danas je položila vijenac na Srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, odajući počast preminulim borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Koševo 15.03.2024. 19:39
    Lučiću zaboravljajte Koševsku brigadu i naše žrtve moraš malo bolje da povedeš računa o svim žrtvama sve rane isto bole imate na opštini borca koji je bio od prvog dana na liniji sada gazi devedesetu dalise neko sjetio Daga posjeti netrebamu nikakva pomoć samo lijepa riječ i dagase neko sjetio on hvala bogu ima sve
  • Generic placeholder image
    Dr 15.03.2024. 14:47
    Dobar čovjek dobro zbori. Međutim, od zborenja nema više ništa. Sarajevski Srbi su bili avangarda srpskog građanskog statusa u Bosni i Hercegovini. Nažalost, našu žrtvu niko nije cijenio. Samo su usta ispirali našom tragedijom kako bi postigli vlastitu korist. Od srpskog sarajevskog, građanskog korpusa gotovo da ništa nije ostalo. Sudbinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini preuzeli su poludivlji. Tako ćemo i završiti.
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    22h 56m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    5h 47m
    0
  • Džiju-džicu klubu „Jahorina“ 62 medalje u Banjaluci
    8h 46m
    3
  • Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
    11h 22m
    0
  • Danas praznik Cvijeti
    11h 43m
    0