Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба

15.03.2024. 12:46
2
ИЗВОР: srna.rs

Дугогодишњи предсједник Скупштине града Источно Сарајево, замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић истакао је да треба цијенити жртву сарајевских Срба који су прије 28 година морали напустити своје домове, које су часно и храбро одбранили.

Он је у изјави Срни подсјетио да су у то вријеме, док се велики дио српског народа Републике Српске радовао завршетку рата и успостављању мира, сарајевски Срби проживљавали четворомјесечну агонију од дана потписивања Дејтонског мировног споразума до момента када су морали да напусте своје домове.

- Невјерица, сумња, туга, неизвјесност, разочарење који су доминирали нашим мислима тих првих дана након потписивања споразума, прерасли су у јасну одлучност да не останемо у федералоном Сарајеву - додао је Лучић.

Лучић је констатовао да је Србима било тешко да напусте своју имовину, успомене, гробове, али да су поруке које су стизале од муслиманских званичника указивале да ту нема среће, ни будућности за српски народ, поготово за српске борце.

- Чини ми се то је била најхладнија зима икад, али гријала нас је вјера да идемо живјети у Републику Српску, са својим народом, на српској земљи, па како год буде - рекао је Лучић.

Лучић је додао да је вријеме показало да су Срби били у праву када су одлучили да напусте Сарајево.

- Међутим, напуштајући га, ми се нисмо одрекли ни Старе цркве, ни Капеле видовданских јунака, ни Јефтановића, ни Капора, нити било ког другог доказа да смо тамо живјели и стварали - нагласио је Лучић.

 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Фејсбук/Општина Источна Илиџа

Сарајевски Срби су прије 28 година морали да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац, Вогошћа...Егзодус Срба из Сарајева трећи је по бројности, након егзодуса Срба из Хрватске и са Косова и Метохије.

Делегација општине Источна Илиџа данас је положила вијенац на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, одајући почаст преминулим борцима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Koševo 15.03.2024. 19:39
  Lučiću zaboravljajte Koševsku brigadu i naše žrtve moraš malo bolje da povedeš računa o svim žrtvama sve rane isto bole imate na opštini borca koji je bio od prvog dana na liniji sada gazi devedesetu dalise neko sjetio Daga posjeti netrebamu nikakva pomoć samo lijepa riječ i dagase neko sjetio on hvala bogu ima sve
 • Generic placeholder image
  Dr 15.03.2024. 14:47
  Dobar čovjek dobro zbori. Međutim, od zborenja nema više ništa. Sarajevski Srbi su bili avangarda srpskog građanskog statusa u Bosni i Hercegovini. Nažalost, našu žrtvu niko nije cijenio. Samo su usta ispirali našom tragedijom kako bi postigli vlastitu korist. Od srpskog sarajevskog, građanskog korpusa gotovo da ništa nije ostalo. Sudbinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini preuzeli su poludivlji. Tako ćemo i završiti.
Повезане вијести
Општина Источна Илиџа додијелила студентске стипендије Општина Источна Илиџа додијелила студентске стипендије
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
Најчитаније
 • Слана бајадера
  12h 34m
  0
 • Злочин у Варварину
  12h 9m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  5h 11m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  7h 8m
  2
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  5h 25m
  0