Лучић: Цијенити жртву сарајевских Срба

15.03.2024. 12:46
2
ИЗВОР: srna.rs

Дугогодишњи предсједник Скупштине града Источно Сарајево, замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић истакао је да треба цијенити жртву сарајевских Срба који су прије 28 година морали напустити своје домове, које су часно и храбро одбранили.

Он је у изјави Срни подсјетио да су у то вријеме, док се велики дио српског народа Републике Српске радовао завршетку рата и успостављању мира, сарајевски Срби проживљавали четворомјесечну агонију од дана потписивања Дејтонског мировног споразума до момента када су морали да напусте своје домове.

- Невјерица, сумња, туга, неизвјесност, разочарење који су доминирали нашим мислима тих првих дана након потписивања споразума, прерасли су у јасну одлучност да не останемо у федералоном Сарајеву - додао је Лучић.

Лучић је констатовао да је Србима било тешко да напусте своју имовину, успомене, гробове, али да су поруке које су стизале од муслиманских званичника указивале да ту нема среће, ни будућности за српски народ, поготово за српске борце.

- Чини ми се то је била најхладнија зима икад, али гријала нас је вјера да идемо живјети у Републику Српску, са својим народом, на српској земљи, па како год буде - рекао је Лучић.

Лучић је додао да је вријеме показало да су Срби били у праву када су одлучили да напусте Сарајево.

- Међутим, напуштајући га, ми се нисмо одрекли ни Старе цркве, ни Капеле видовданских јунака, ни Јефтановића, ни Капора, нити било ког другог доказа да смо тамо живјели и стварали - нагласио је Лучић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Фејсбук/Општина Источна Илиџа

Сарајевски Срби су прије 28 година морали да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац, Вогошћа...Егзодус Срба из Сарајева трећи је по бројности, након егзодуса Срба из Хрватске и са Косова и Метохије.

Делегација општине Источна Илиџа данас је положила вијенац на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, одајући почаст преминулим борцима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Koševo 15.03.2024. 19:39
    Lučiću zaboravljajte Koševsku brigadu i naše žrtve moraš malo bolje da povedeš računa o svim žrtvama sve rane isto bole imate na opštini borca koji je bio od prvog dana na liniji sada gazi devedesetu dalise neko sjetio Daga posjeti netrebamu nikakva pomoć samo lijepa riječ i dagase neko sjetio on hvala bogu ima sve
  • Generic placeholder image
    Dr 15.03.2024. 14:47
    Dobar čovjek dobro zbori. Međutim, od zborenja nema više ništa. Sarajevski Srbi su bili avangarda srpskog građanskog statusa u Bosni i Hercegovini. Nažalost, našu žrtvu niko nije cijenio. Samo su usta ispirali našom tragedijom kako bi postigli vlastitu korist. Od srpskog sarajevskog, građanskog korpusa gotovo da ništa nije ostalo. Sudbinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini preuzeli su poludivlji. Tako ćemo i završiti.
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    46m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 8m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 23m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 16m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 22m
    1