Lučić: Nećemo dozvoliti slabljenje struktura Univerziteta u Istočnom Sarajevu

29.09.2020. 20:58
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić osudio je pokušaj trebinjskih vlasti, odnosno gradonačelnika Mirka Ćurića da se u Trebinju osnuje smjer Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke, koji nema ekonomsku opravdanost.

Lučić je u izjavi za Kateru večeras rekao da je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić održao sastanak sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zlatkom Kovačevićem, sa kojim je razgovarao o obezbjeđivanju tehničkih uslova za osnivanje studijskog programa Mediteranska poljoprivreda u Trebinju.

- Prošli put smo održali sastanak sa rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof.dr Milanom Kulićem i bivšim i sadašnjim dekanima Poljoprivrednog fakulteta, te je donesen zajednički stav da se ne dozvoli ovakav postupak. Takođe, ova namjera trebinjskih vlasti nema podršku ministra Srđana Rajčevića, koji ne podržava takvu ideju – rekao je Lučić.

Lučić je naglasio da je nemoguće osnovati studij mediteranske poljoprivrede u Trebinju, kao smjer Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke, kad isti ne postoji u sjedištu te visokoškolske ustanove.

- Oni ovdje žele obezbijediti dovoljnu normu profesorima na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, jer su po tom pitanju u oskudici. Analiza i elaborat, te licenciranje tog studija, Poljoprivredni fakultet iz Istočnog Sarajeva je proveo prije više od sedam godina i on se pokazao kao ekonomski neopravdan, jer su se samo dva studenta tada upisala na taj smjer – kazao je Lučić.

On dodaje da je pomenuti smjer – Mediteranska poljoprvreda, ekonomski neopravdan i da tako nešto ne može izdržati ni Poljoprivredni fakultet niti Univerzitet, te se zbog toga i odustalo.

- Ovo je, prema mom mišljenju, politička igra Mirka Ćurića da se predstavi kao neko ko privlači fakultete, neko ko će obezbijediti dolazak fakulteta u Trebinje, a zapravo nema nikakvih opravdanih uslova za to, niti ima podršku ministra Rajčevića – istakao je Lučić.

Lučić je dodao da je pored ovog studijskog programa, dodatni problem to što trebinjske vlasti pokušavaju da osnuju novi studijski program sa Medicinskog fakulteta iz Foče u novoizgrađenoj bolnici, kako bi to bio Klinički centar.

- Mi na početku nismo htjeli da reagujemo po tom pitanju i ja sam očekivao reakcije čelnika SNSD-a iz Istočnog Sarajeva, međutim i ovaj problem se ne podudara sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, gdje se navodi da se Klinički centar može osnovati samo u sjedištu fakulteta, odnosno u ovom slučaju, u Foči – kaže Lučić

Lučić dodaje da za čelnike SNSD-a u Trebinju, gradonačelnika Mirka Ćurića i sekretara SNSD-a i bivšeg gradonačelnika ovog grada Luku Petrovića, zakon očigledno ne važi, ali je dodao da neće mirno posmatrati ovakve poteze i trpjeti udarce pogubne za građane Istočnog Sarajeva i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    19h 37m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    21h 56m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    22h 23m
    0
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    17h 44m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    17h 48m
    0