Лучић: Нећемо дозволити слабљење структура Универзитета у Источном Сарајеву

29.09.2020. 20:58
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић осудио је покушај требињских власти, односно градоначелника Мирка Ћурића да се у Требињу оснује смјер Пољопривредног факултета из Бањалуке, који нема економску оправданост.

Лучић је у изјави за Катеру вечерас рекао да је градоначелник Требиња Мирко Ћурић одржао састанак са деканом Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Златком Ковачевићем, са којим је разговарао о обезбјеђивању техничких услова за оснивање студијског програма Медитеранска пољопривреда у Требињу.

- Прошли пут смо одржали састанак са ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф.др Миланом Кулићем и бившим и садашњим деканима Пољопривредног факултета, те је донесен заједнички став да се не дозволи овакав поступак. Такође, ова намјера требињских власти нема подршку министра Срђана Рајчевића, који не подржава такву идеју – рекао је Лучић.

Лучић је нагласио да је немогуће основати студиј медитеранске пољопривреде у Требињу, као смјер Пољопривредног факултета из Бањалуке, кад исти не постоји у сједишту те високошколске установе.

- Они овдје желе обезбиједити довољну норму професорима на Пољопривредном факултету у Бањалуци, јер су по том питању у оскудици. Анализа и елаборат, те лиценцирање тог студија, Пољопривредни факултет из Источног Сарајева је провео прије више од седам година и он се показао као економски неоправдан, јер су се само два студента тада уписала на тај смјер – казао је Лучић.

Он додаје да је поменути смјер – Медитеранска пољопрвреда, економски неоправдан и да тако нешто не може издржати ни Пољопривредни факултет нити Универзитет, те се због тога и одустало.

- Ово је, према мом мишљењу, политичка игра Мирка Ћурића да се представи као неко ко привлачи факултете, неко ко ће обезбиједити долазак факултета у Требиње, а заправо нема никаквих оправданих услова за то, нити има подршку министра Рајчевића – истакао је Лучић.

Лучић је додао да је поред овог студијског програма, додатни проблем то што требињске власти покушавају да оснују нови студијски програм са Медицинског факултета из Фоче у новоизграђеној болници, како би то био Клинички центар.

- Ми на почетку нисмо хтјели да реагујемо по том питању и ја сам очекивао реакције челника СНСД-а из Источног Сарајева, међутим и овај проблем се не подудара са Законом о здравственој заштити, гдје се наводи да се Клинички центар може основати само у сједишту факултета, односно у овом случају, у Фочи – каже Лучић

Лучић додаје да за челнике СНСД-а у Требињу, градоначелника Мирка Ћурића и секретара СНСД-а и бившег градоначелника овог града Луку Петровића, закон очигледно не важи, али је додао да неће мирно посматрати овакве потезе и трпјети ударце погубне за грађане Источног Сарајева и Универзитет у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 57m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 12m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 30m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 22m
    0