Lučić: Zahtijevamo zaštitu srpskog stanovništva i crkava u Sarajevu!

28.07.2020. 20:16
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Malobrojno srpsko stanovništvo u sarajevskoj  opštini Ilidža zabrinuto je za svoju bezbjednost zbog poruka mržnje koje su sve učestalije, a naši sveštenici u Crkvi Svetog Save u Blažuju duboko su potreseni zbog novog vandalizma i krađe krstova i kandila , rekao je predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić, nakon posjete blažujskoj crkvi i razgovora sa tamošnjim sveštenstvom.

Lučić je istakao da je ovo samo jedan u nizu napada na pravoslavne bogomolje i pokušaj zastrašivanja malobrojnog srpskog stanovništva koje živi na tom području.

- Svjedoci smo da su se napadi dešavali  i u prethodnom periodu, da su oskrnavljena pravoslavna groblja, a da za ta nedjela niko nikada nije odgovarao. Ovakva vandalska djela ne smiju ostati nekažnjena, a nosici vlasti u Kantonu Sarajevo moraju, konačno, pokazati spremnost da zaštite naše sunarodnike, čije porodice vijekovima žive na tom području, ali i pravoslavne svetinje - rekao je Lučić.

Predsjednik Skupštine grada izrazio je zabrinutost i zbog ugrožavanja bezbjednosti pravoslavnih sveštenika u Blažuju, koji su, kako je rekao, bili izuzetno potreseni, ne samo porukama mržnje koje su na ovaj način upućene prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, nego i zbog činjenice da su na meti vandala bili  sveti predmeti koji se koriste u molitvama i prilikom obreda pričešća.

- Sveštenici parohije blažujske informisali su me da su od načelnika opštine Ilidža dobili obećanja da će u porti crkve uskoro biti postavljen video-nadzor. Očekujem da taj problem vrlo brzo bude riješen, kako bi se preduprijedili, eventualni, novi napadi, vandalizam i ugrožavanje bezbjednosti na tom području - istakao je Lučić, dodajući da će se vrlo brzo obratiti i određenim institucijama, sa zahtjevom da se zaštite srpsko stanovništvo i srpske crkve u Sarajevu.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu
Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 8m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 50m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 18m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 39m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 48m
    0