Luka Ždrale: Napredne ideje i inovacije za budućnost

28.06.2022. 18:53
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Luka Ždrale, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu – smjer Automatika i elektronika, odličan student, osvajač mnogobrojnih nagrada koji postiže izvanredne uspjehe iz ove oblasti, priznaje, ipak, da mu elektrotehnika nije bila prvi izbor.

Nakon završene gimnazije, namjeravao je da upiše stomatologiju, što je, kako kaže i prirodno, s obzirom na to da mu je pokojni otac bio stomatolog, međutim, ljubav prema programiranju je uspjela da prevagne. Odmalena je, kako se prisjeća, volio da pravi igračke i da ih popravlja, te su mu  matematika i automatika posljedično predstavljale put kojim bi mogao da krene.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Izvanredan u različitim vannanstavnim aktivnostima

Luka, osim toga što je odličan student, izvanredan je i u vannastavnim aktivnostima. Od druge godine studiranja stiče praksu, uspijeva povezati automatiku i elektorniku sa softverskim inženjeringom.

Predsjednik je udruženja ISTEKA-a Istočno Sarajevo (EESTEC- Udruženje studenata elektrotehnike Evrope), od 2018. godine. Luka objašnjava da je to najveći međunarodni projekat studenata, elektrotehničkih i informatičkih nauka, te da mu je to olakšalo studiranje i omogućilo da se upozna sa eminentnim stučnjacima, profesorima i kolegama, koji imaju ista i slična interesovanja iz oblasti elektrotehnike.

Dodaje da, iako nije učestvovao u razmjeni studenata, koju je Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizovao u okviru ERASMUS programa, posjećuje seminare i kongrese u Poljskoj i Grčkoj.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Luka je, kao predsjednik udruženja studenata ISTEKA, i organizator sajma Sajam zapošljavanja na ETF-u u Istočnom Sarajevu, koji je održan u maju, a ističe da je izuzetno zadovoljan odzivom kompanija, ali i brojnosti studenata, kojih je kako navodi, bilo oko 250.

- Cilj je bilo upoznavanje studenata s firmama, u kojima bi, eventualno, mogli dobiti stipendije ili kasnije zaposlenje - ističe Luka i dodaje da su ovakvi sajmovi izuzetno važni jer predstavljaju i dodatni podstrek studentima da uče i da napreduju.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Inovativne ideje, uspješni projekti i nagrade

Lukina ideja u vezi sa proizvodnjom hardvera i softvera proglašena je najboljom na nedavno održanom takmičenju u okviru akcelerator programa, koje  je sprovela Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a on skromno, objašnjava da se nije nadao da će u zavidnoj konkurenciji, među sjajnim i vrlo interesantnim idejama, baš njegova da bude izdvojena kao najbolja.

U saradnji sa Ministarstvom za visoko obrazovanje i  naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske, te Savezom investitora, organizovan je veliki broj radionica i seminara, gdje su Luka, ali i ostali studenti imali priliku da prošire svoja znanja, razmjene iskustva, i započnu ideje za razvoj novih projekata.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Ždrale otkriva tek nekoliko nevjerovatnih projekata u čijoj je realizaciji učestvovao, a posebno, kao najdraži, ističe onaj na kom je radio sa djevojkom, inženjerom poljoprivrede.

Digitalizacija poljoprivrede i dogradnja ‘smart houm’ sistema

- Riječ je o pametnom plasteniku, koji dokazuje da je itekako moguće digitalizovati poljoprivredu, odnosno, postići AJ-TI rješenje, koje će poljoprivrednicima olakšati posao - naglašava Luka.

On spominje i da trenutno radi na sistemu „Smart houm“, što kako kaže i nije nepoznata pojava, ali vrlo malo iskorištena na našim prostorima, te da je cilj što više je prilagoditi, učiniti dostupnijom i jednostavnijom za korištenje.

Vrlo ambiciozno, baš onako kako i treba, apsolvent elektrotehnike, i mladić koji iza sebe već ima značajne uspjehe, najavljuje nove ideje, i kako kaže, sebe za nekoliko godina vidi u privatnom biznisu, gdje će svoje ideje kanalisati u  rad na industrijskim postrojenjima, ali i veb programiranju, te kreiranju aplikacija za IOS i ANDROID sisteme.

Sve ove sjajne ideje Luke i njegovih kolega ne mogu, a da ne donesu korist i našoj lokalnoj zajednici. Iako su evropske i svjetske zemlje daleko prepoznatljivije po razvoju informacionih tehniologija od sredine u kojoj živimo, sa mnogo većim mogućnostima, mladi ljudi, puni entuzijazma i želje za uspjehom, nesebično, kroz lični razvoj mogu u značajnoj mjeri da doprinesu realizaciji velikih projekata, te da doprinesu razvoju svog grada i cijele Republike Srpske.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    21h 52m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    4h 3m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    4h 47m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    8h 52m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    8h 56m
    2