Lukač u Istočnom Sarajevu o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj

17.07.2020. 16:08
1
IZVOR: Katera

Sjednica proširenog Kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske na kojem je bio razmatran Izvještaj o radu Ministarstva i bezbjednosna situacija u Srpskoj u prvoj polovini godine, održana je danas u holu Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač obratio se novinarima i rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj krivičnih djela u Srpskoj manji za 10.5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a istovremeno je povećan ukupan broj rasvijetljenih krivičnih djela.

Imovinska krivična djela smanjena su za 16,2 odsto, a broj krivičnih djela razbojništva smanjen je za 48, 7 odsto. Teške krađe smanjen su za 21,3 odsto, krađa za 8,1 odsto, a otuđenja vozila za 65,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine – istakao je Lukač.

On je dodao da je broj krivičnih djela protiv života i tijela smanjen za 23,7 odsto.

Kako navodi Lukač, broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droge porastao je za 23,9 odsto, a broj prekršajnih prijava za 6,3 odsto.

Osvrćući se na migrantsku krizu, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su pripadnici MUP-a RS evidentirali ukupno 4.986 migranata i to je za 69,2 odsto više nego u prošloj godini u istom periodu.

On je podsjetio da su svi migranti ilegalno prešli granicu i da većina nema dokumente, zbog čega je teško utvrditi njihov identitet.

- Stav vlasti u Republici Srpskoj je da nema kampova, nema prihvatnih centara, i mi stojimo pri tome. Migrante evidentiramo, kontrolišemo kako ne bi činili krivična djela na teritoriji RS i ne sprečavamo ih u njihovom kretanju – kazao je Lukač.

Takođe, Lukač je potvrdio da se među migrantima nalaze i lica koja su bila pripadnici raznih terorističkih organizacija u ratom zahvaćenih zemljama iz kojih dolaze.

- Možemo da razmišljamo šta su njihovi motivi ulaska u Evropu, znajući da su i u prvoj velikoj migrantskog krizi došli ljudi koji su već nakon nekoliko mjeseci izveli terorističke napade na tlu Evrope. Ne možemo da budemo naivni i razmišljamo da i sad nema takvih, znajući da mnogi od njih daju lažne identitete kako ne bi bili evidentirani. U ranijem periodu policajci MUP-a RS su prilikom pregleda i kontakata sa migrantima utvrđivali da neki od njih imaju ratne rane po tijelo, što u svojim izjavama nisu potvrđivali - istakao je ministar Likač.

Slika

Međuti, napominje on, mnogi od njih su ekonomski migranti koji dolaze iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom.

On je podsjetio na nedavni incident kod Laktaša kada je migrant pucao na policajku MUP-a Srpske, ističući da su brzom reakcijom Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice, migranti uhvaćeni, a protiv jednog se vodi krivični postupak.

Na pitanje novinara o novom objektu Policijske uprave Istočno Sarajevo na Palama, Lukač je odgovorio da je taj projekat pokrenut u saradnji sa opštinom Pale.

- Nadamo se da ćemo sljedeće godine, nakon završetka projekta, započeti sa izgradnjom tog objekta – rekao je Lukač, dodajući da je to jako važan projekat za PU Istočno Sarajevo.

Govorivši o nedavnoj pljački bankomata na Palama, ministar Lukač je rekao da policija MUP-a RS u saradnji sa policijom Kantona Sarajevo, intenzivno radi na tom slučaju, da postoje određena saznanja, i da se oni nadaju da će u narednom periodu doći do hapšenja tih lica.

Za kraj obraćanja medijima Lukač se zahvalio aktuelnom direktoru policije RS, a novoimenovanom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu, za dosadašnje zalaganje i velike doprinose u bezbjednosti građana, istučući da će se njihova saradnja nastaviti i da će, kako sam Lukač kaže, ona biti još bolja i uspješnija.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ha ha ha 17.07.2020. 17:44
    Sta je sa ostalom vrstom kriminala npr. politicki. A sto se tice tih procenata od narkotika,to je super sa obzirom koliko droge ima ne na Palama. Evo vam prijedlog,testirajte samo djecu koja se skoluju,pa to je strasno.
Povezane vijesti
Bolnice u Srpskoj prijavile više od 90 oboljelih od teških respiratornih infekcija Bolnice u Srpskoj prijavile više od 90 oboljelih od teških respiratornih infekcija
U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno
U Srpskoj rođene 34 bebe U Srpskoj rođene 34 bebe
Najčitanije
  • Kajmakčalan - jedna od najkrvavijih i najveličanstvenijih bitaka u Prvom svjetskom ratu (FOTO)
    6h 55m
    0
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    5h 26m
    0
  • U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno
    3h 4m
    0
  • Dječak izbo nožem djevojčicu u školi
    22h 56m
    0
  • Dobila odgovor na prijavu za posao nakon skoro 50 godina
    21h 37m
    0