Лукач у Источном Сарајеву о безбједносној ситуацији у Српској

17.07.2020. 16:08
1
ИЗВОР: Катера

Сједница проширеног Колегијума министра унутрашњих послова Републике Српске на којем је био разматран Извјештај о раду Министарства и безбједносна ситуација у Српској у првој половини године, одржана је данас у холу Административног центра Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач обратио се новинарима и рекао да је у првих шест мјесеци ове године укупан број кривичних дјела у Српској мањи за 10.5 одсто у односу на исти период прошле године, а истовремено је повећан укупан број расвијетљених кривичних дјела.

Имовинска кривична дјела смањена су за 16,2 одсто, а број кривичних дјела разбојништва смањен је за 48, 7 одсто. Тешке крађе смањен су за 21,3 одсто, крађа за 8,1 одсто, а отуђења возила за 65,7 одсто у односу на исти период прошле године – истакао је Лукач.

Он је додао да је број кривичних дјела против живота и тијела смањен за 23,7 одсто.

Како наводи Лукач, број кривичних дјела у вези са злоупотребом дроге порастао је за 23,9 одсто, а број прекршајних пријава за 6,3 одсто.

Осврћући се на мигрантску кризу, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да су припадници МУП-а РС евидентирали укупно 4.986 миграната и то је за 69,2 одсто више него у прошлој години у истом периоду.

Он је подсјетио да су сви мигранти илегално прешли границу и да већина нема документе, због чега је тешко утврдити њихов идентитет.

- Став власти у Републици Српској је да нема кампова, нема прихватних центара, и ми стојимо при томе. Мигранте евидентирамо, контролишемо како не би чинили кривична дјела на територији РС и не спречавамо их у њиховом кретању – казао је Лукач.

Такође, Лукач је потврдио да се међу мигрантима налазе и лица која су била припадници разних терористичких организација у ратом захваћених земљама из којих долазе.

- Можемо да размишљамо шта су њихови мотиви уласка у Европу, знајући да су и у првој великој мигрантског кризи дошли људи који су већ након неколико мјесеци извели терористичке нападе на тлу Европе. Не можемо да будемо наивни и размишљамо да и сад нема таквих, знајући да многи од њих дају лажне идентитете како не би били евидентирани. У ранијем периоду полицајци МУП-а РС су приликом прегледа и контаката са мигрантима утврђивали да неки од њих имају ратне ране по тијело, што у својим изјавама нису потврђивали - истакао је министар Ликач.

Слика

Међути, напомиње он, многи од њих су економски мигранти који долазе из земаља које нису захваћене ратом.

Он је подсјетио на недавни инцидент код Лакташа када је мигрант пуцао на полицајку МУП-а Српске, истичући да су брзом реакцијом Жандармерије и Специјалне антитерористичке јединице, мигранти ухваћени, а против једног се води кривични поступак.

На питање новинара о новом објекту Полицијске управе Источно Сарајево на Палама, Лукач је одговорио да је тај пројекат покренут у сарадњи са општином Пале.

- Надамо се да ћемо сљедеће године, након завршетка пројекта, започети са изградњом тог објекта – рекао је Лукач, додајући да је то јако важан пројекат за ПУ Источно Сарајево.

Говоривши о недавној пљачки банкомата на Палама, министар Лукач је рекао да полиција МУП-а РС у сарадњи са полицијом Кантона Сарајево, интензивно ради на том случају, да постоје одређена сазнања, и да се они надају да ће у наредном периоду доћи до хапшења тих лица.

За крај обраћања медијима Лукач се захвалио актуелном директору полиције РС, а новоименованом директору СИПА-е Дарку Ћулуму, за досадашње залагање и велике доприносе у безбједности грађана, истучући да ће се њихова сарадња наставити и да ће, како сам Лукач каже, она бити још боља и успјешнија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ha ha ha 17.07.2020. 17:44
    Sta je sa ostalom vrstom kriminala npr. politicki. A sto se tice tih procenata od narkotika,to je super sa obzirom koliko droge ima ne na Palama. Evo vam prijedlog,testirajte samo djecu koja se skoluju,pa to je strasno.
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    15h 59m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    15h 39m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    19h 2m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    19h 59m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    16h 56m
    0