Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M."

25.09.2023. 20:01
0
IZVOR: srna.rs

Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo je večeras predstavu za odrasle "11:11 P.M." na Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta "Lut fest" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Izvršni producent "Lut festa" Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da je drugog dana 24. Međunarodnog festivala nastupilo ovo izraelsko pozorište, koje je na mnogim svjetskim pozorišnim festivalima osvajalo prestižne nagrade.

- Riječ je o vizuelnom pozorištu u kome se glumci igraju sa predmetima, lutkama i svojim tijelom gotovo bez riječi, jer je ova pozorišna grupa razvila veoma ličan scenski jezik. Članovi Pozorišne družine čine ljudski mozaik predstavnika raznolikog stanovništva Izraela, Jevreja i Arapa - rekla je Štifanićeva.

Predstava govori o čovjeku koji sjedi dok pred njim prolaze slike cijelog života, poigrava se sjećanjima na izazove, neuspjehe, intimnost i distanciranje.

Štifanićeva je istakla da u predstavama glumci ovog pozorišta koriste neverbalne oblike komunikacije bez riječi, koriste vizuelna sredstva, predmete, lutke, siluete, multimediju, ples i originalnu muziku, pa višejezična publika može zajedno da uživa i da komuniciraju.

Ona kaže da u predstavi nema linearne priče, da je režiser Pablo Arijel radio na ovoj predstavi sa idejom da predstavi lično putovanje nakon promjena i prekretnica u sopstvenom životu posljednjih godina, uključujući rastanak od roditelja, rođenje unučadi, demontažu i ponovnu izgradnju životnih okvira.

- Svaka epizoda u predstavi može imati različite interpretacije, a uključuje univerzalne simbole koji odjekuju i dodiruju privatna iskustva svih u publici. Aluzije i asocijacije, poruke i stimulacije koje umetnik iznosi, omogućavaju publici da ima neke `zahvate` koji se odnose na sopstveni život. Tako publika postaje dio predstave - navela je izvršni producent "Lut festa".

Glumci u ovoj jedinstvenoj predstavi su Nikol Maler, Gustavo Bustamante i Pablo Arijel, muziku je komponovao Gustavo Bustamante, koreografiju potpisuje Nikol Maler, a scenografiju Dana Meaden.

U okviru pratećeg programa danas popodne održano je i Master klas predavanje "Očigledni teatar", čiji su autori profesori iz Bugarske Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, sa podtemom "Razlika između izgradnje scenskog lika u živom planu i sa lutkom".

- Te razlike su velike, a jedna od važnijih svakako jeste transformacija koja se koristi u lutkarskom pozorištu, što daleko više djeluje na emocije gledaoca. Lutkari kriste hiperbole i metafore, tako da oni sa mnogo više pokreta imaju i mogućnost da sve izgleda drugačije nego kada je dramski nastup u pitanju - pojašnjava Karakostov za Srnu.

Prema njegovim riječima, poenta je u tome da lutkari imaju mnogo više slobode od dramskih glumaca kada su kreativnost i improvizacija na sceni u pitanju.

U Kulturnom centru Istočno Sarajevo jutros je za mališane u Istočnom Sarajevu reprizirana predstava "Vuk i sedam jarića" Pozorišta lutaka Niš, kojom je sinoć otvoren 24. "Lut fest", dok je čast da zvanično otvori Festival pripala profesoru Lungovu, laureatu "Srebrne plakete grada Istočno Sarajevo" i predsjedniku stručnog žirija Festivala.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo za sutra je u 10.00 časova planirana predstava "Ne čekaj me..." pozorišta iz Nanta u Francuskoj, a u 18.00 časova Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda izvešće predstavu "Malčić Palčić".

Za sutra je predviđen i bogat prateći program u kome će u Zvorniku pozorište "Tulevski" iz Estonije odigrati predstavu "Mala drvena kuća", u Sportskoj dvorani u Vojkovićima – Kasindo će biti izvedena "Lutkarsko muzička zavrzlama o ljubavi" Lutkarske scene "Pepino" iz Niša i "Forum teatra" Istočno Sarajevo, te kreativna radionica "Forum teatra" "Improvizovane lutke".

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    7h 53m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 23m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    22h 37m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    22h 54m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 24m
    0