Majka prvih četvorki u istoriji Banjaluke: Liče, ali već im sada vidim različitu narav

15.05.2024. 19:36
0
IZVOR: nezavisne.com

Naši Matej, Marko, Luka i Jovan su juče, 14. maja, napunili četiri mjeseca i dobro su. Rastu. Budući da su četvorke, naravno, fizički su mnogo slični, ali već se vidi da će biti različiti karakteri, da će imati različite naravi

Ovako za "Večernje novosti" govori Milana Petrović (28), majka dječaka - prvih četvorki u istoriji Banjaluke, i to začetih prirodnim putem. Žitelji grada na Vrbasu beskrajno su ponosni na mališane, koliko i oko 3.500 Srba u Celju, u Sloveniji gdje radi Nemanja (28), otac dječaka, i gdje porodica trenutno živi.

- I stariji brat Konstantin je oduševljen i presrećan. Svaku priliku koristi da im se približi, da ih pomazi... Navikao se već, i stvarno nam mnogo pomaže - dodaje ponosna majka petorice sinova.

Osim što su na svijet stigli kao četvorke, veliku pažnju javnosti privukla su i imena dječaka koje su dobili po Jovanu, Luki, Marku i Mateju, apostolima i jevanđelistima (autorima četiri kanonska jevanđelja).

- Dok sam bila trudna, sa suprugom sam išla u veliku svetinju, naš manastir Krka. Tada smo monahu rekli da nosim četiri dječaka i on nam je dao blagoslov da nam djeca nose imena po četiri apostola. Nama su se, takođe, mnogo svidjela jer su to imena sa jakom simbolikom - otkrila nam je Milana Petrović.

Priča o dolasku četvorki na svijet odjeknula je širom regiona, nije bilo medija koji o tome nije izvestio, jer vjerovatnoća da se rode je jedan u pola miliona porođaja, a začetih prirodnim putem još je rijeđi. Njihovim dolaskom oduševljeni su svi, a privlače i pažnju slučajnih prolaznika.

- Svi su presrećni, naša porodica posebno. Kada šetamo gradom i nama nepoznati ljudi, slučajni prolaznici nas nerijetko zaustavljaju da nam čestitaju i da nam iskažu svoje oduševljenje. Uglavnom nas pitaju kako sve postižemo i da oni jedva stižu da ispune sve obaveze i sa jednim ili dva djeteta, a kamoli sa petoro – rekla nam je nam Milana.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, gdje se Milana porodila, odmah poslije porođaja na svom zvaničnom fejsbuk-nalogu napisali su:

- Osim rođenja četvorki, što je izuzetno rijetko, uspješan porod i porođaj su još rijeđi, pa ne čudi što su u Banjaluci, odakle dolazi porodica Petrović, događaj označili kao pravo čudo”.

A, čuda postoje. Jedno takvo, kako Petrovići kažu, Božje čudo desilo se baš njima na pravoslavnu Novu godinu. Dječačići su rođeni carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Matej je imao 1.450 grama, Luka tek 1.030, Marko 1.420, a Jovan 1.280. Neko vrijeme morali su da budu i u inkubatoru. Sada stasavaju u toplom roditeljskom gnijezdu i uz ništa manje budno oko starijeg brata Konstantina.

Milana Petrović je otkrila da je njihova magična priča počela prije gotovo deceniju i po kada su se ona i Nemanja upoznali.

- Suprug i ja smo se upoznali još 2010. godine. Išli smo u isti razred u srednjoj školi, a dve godine posle završetka srednjoškolskog obrazovanja počeli smo da se zabavljamo. Venčali smo se 2018 -priča Milana.

Konstantin, njihov prvenac i prva roditeljska radost rodio se prije pet godina. Ni slutili nisu da će Milanina sljedeća trudnoća biti blagoslovena sa četiri bebe.

Vijest o rođenju četvorice Petrovića odjeknula je regionom. Srećnim roditeljima čestitke sa iskrenim, najboljim željama za budućnost, stizale su sa svih strana, od znanih i od neznanih.

“Zaista nismo očekivali ovoliku medijsku pažnju. Na neki način nam godi, ali je i veliko opterećenje, jer nas sada novinari stalno zovu, pitaju, nemamo vremena da se posvetimo sami sebi i svojoj porodici”, ispričao je ranije Nemanja Petrović.

Kako su reagovali na vest da će postati roditelji četvorki, Milana kaže:

- Bili smo jako iznenađeni. Nismo mogli da vjerujemo da je to uopšte moguće, a kamoli da se nama dešava. Po dolasku kući, kada smo sredili sve utiske i misli, shvatili smo da je to veliki Božji dar i bili smo presrećni - govori nam Milana.

- Znate, i doktori su, takođe, bili, pa malo je reći iznenađeni, kako u Banjaluci tako i ovdje u Sloveniji. Još se sećam koliko je doktor u Banjaluci bio šokiran kad je utvrdio da nosim četiri bebe.

Njihovom dolasku u grad na Vrbasu svi se raduju i nestrpljivo ih iščekuju. Isto toliko, povratak u svoju Banjaluku neizmjerna je sreća i za Petroviće.

- Vjerujemo da ćemo se u Banjaluci vidjeti polovinom leta – dodala je  Milana. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 35 beba Srpska bogatija za 35 beba
Banjaluka ispisuje fudbalsku istoriju: Prvi meč sa VAR-om Banjaluka ispisuje fudbalsku istoriju: Prvi meč sa VAR-om
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Najčitanije
 • Milanko Cicović - ne uprlja srce mržnjom, a pokaza čojstvo i junaštvo
  23h 9m
  4
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  21h 12m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  21h 59m
  10
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  6h 6m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  4h 46m
  0