Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав

15.05.2024. 19:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Наши Матеј, Марко, Лука и Јован су јуче, 14. маја, напунили четири мјесеца и добро су. Расту. Будући да су четворке, наравно, физички су много слични, али већ се види да ће бити различити карактери, да ће имати различите нарави

Овако за "Вечерње новости" говори Милана Петровић (28), мајка дјечака - првих четворки у историји Бањалуке, и то зачетих природним путем. Житељи града на Врбасу бескрајно су поносни на малишане, колико и око 3.500 Срба у Цељу, у Словенији гдје ради Немања (28), отац дјечака, и гдје породица тренутно живи.

- И старији брат Константин је одушевљен и пресрећан. Сваку прилику користи да им се приближи, да их помази... Навикао се већ, и стварно нам много помаже - додаје поносна мајка петорице синова.

Осим што су на свијет стигли као четворке, велику пажњу јавности привукла су и имена дјечака које су добили по Јовану, Луки, Марку и Матеју, апостолима и јеванђелистима (ауторима четири канонска јеванђеља).

- Док сам била трудна, са супругом сам ишла у велику светињу, наш манастир Крка. Тада смо монаху рекли да носим четири дјечака и он нам је дао благослов да нам дјеца носе имена по четири апостола. Нама су се, такође, много свидјела јер су то имена са јаком симболиком - открила нам је Милана Петровић.

Прича о доласку четворки на свијет одјекнула је широм региона, није било медија који о томе није известио, јер вјероватноћа да се роде је један у пола милиона порођаја, а зачетих природним путем још је ријеђи. Њиховим доласком одушевљени су сви, а привлаче и пажњу случајних пролазника.

- Сви су пресрећни, наша породица посебно. Када шетамо градом и нама непознати људи, случајни пролазници нас неријетко заустављају да нам честитају и да нам искажу своје одушевљење. Углавном нас питају како све постижемо и да они једва стижу да испуне све обавезе и са једним или два дјетета, а камоли са петоро – рекла нам је нам Милана.

Из Универзитетског клиничког центра у Љубљани, гдје се Милана породила, одмах послије порођаја на свом званичном фејсбук-налогу написали су:

- Осим рођења четворки, што је изузетно ријетко, успјешан пород и порођај су још ријеђи, па не чуди што су у Бањалуци, одакле долази породица Петровић, догађај означили као право чудо”.

А, чуда постоје. Једно такво, како Петровићи кажу, Божје чудо десило се баш њима на православну Нову годину. Дјечачићи су рођени царским резом у 31. недељи трудноће. Матеј је имао 1.450 грама, Лука тек 1.030, Марко 1.420, а Јован 1.280. Неко вријеме морали су да буду и у инкубатору. Сада стасавају у топлом родитељском гнијезду и уз ништа мање будно око старијег брата Константина.

Милана Петровић је открила да је њихова магична прича почела прије готово деценију и по када су се она и Немања упознали.

- Супруг и ја смо се упознали још 2010. године. Ишли смо у исти разред у средњој школи, а две године после завршетка средњошколског образовања почели смо да се забављамо. Венчали смо се 2018 -прича Милана.

Константин, њихов првенац и прва родитељска радост родио се прије пет година. Ни слутили нису да ће Миланина сљедећа трудноћа бити благословена са четири бебе.

Вијест о рођењу четворице Петровића одјекнула је регионом. Срећним родитељима честитке са искреним, најбољим жељама за будућност, стизале су са свих страна, од знаних и од незнаних.

“Заиста нисмо очекивали оволику медијску пажњу. На неки начин нам годи, али је и велико оптерећење, јер нас сада новинари стално зову, питају, немамо времена да се посветимо сами себи и својој породици”, испричао је раније Немања Петровић.

Како су реаговали на вест да ће постати родитељи четворки, Милана каже:

- Били смо јако изненађени. Нисмо могли да вјерујемо да је то уопште могуће, а камоли да се нама дешава. По доласку кући, када смо средили све утиске и мисли, схватили смо да је то велики Божји дар и били смо пресрећни - говори нам Милана.

- Знате, и доктори су, такође, били, па мало је рећи изненађени, како у Бањалуци тако и овдје у Словенији. Још се сећам колико је доктор у Бањалуци био шокиран кад је утврдио да носим четири бебе.

Њиховом доласку у град на Врбасу сви се радују и нестрпљиво их ишчекују. Исто толико, повратак у своју Бањалуку неизмјерна је срећа и за Петровиће.

- Вјерујемо да ћемо се у Бањалуци видјети половином лета – додала је  Милана. 

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 16 беба У Српској рођено 16 беба
Српска богатија за 35 беба Српска богатија за 35 беба
Дивне вијест из породилишта Болнице „Србија“ – Град богатији за девет беба Дивне вијест из породилишта Болнице „Србија“ – Град богатији за девет беба
Најчитаније
 • Операција ''Лукавац 93'' - Трново, Бјелашница и Игман
  9h 12m
  4
 • Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
  22h 7m
  12
 • Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)
  9h 14m
  2
 • Сукоб навијача у центру Сарајева
  22h 11m
  3
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  5h 36m
  0