Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku

09.04.2022. 15:08
0
IZVOR: nezavisne.com

U borbi na karauli Košare život je izgubio i pas, major Lister. U moru herojskih priča i ličnih tragedija koje je doživljavalo više od stotinu vojnika tokom dvomjesečnog pakla na Košarama, jedna je ostala u zapećku, to je priča o jednom psu, psu sa činom majora.

Lister nije bio jedini pas na karauli Košare, tu su bili i Nez, Crni, Maksimilijan…ali Lister je, pričaju vojnici, bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Bio je omiljen među vojskom i prepoznatljiv po tome što nije volio druge pse. Čin majora je zaslužio jer je od 1992. godine dobro izvršavao zadatke u miru, a još bolje u ratu.

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubijeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su - "Vojska Jugoslavije stoj!" - ali se niko nije odazivao.

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dvije noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomijerao uši kako bi dao znak da dolazi čovjek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medvjed, Lister se popeo na dvije noge, a njegovo držanje uplašilo je medvjeda koji je uz krike nastavio dalje.

- Za vrijeme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i avio-bombi, dostojanstveno je držao položaj. Na komandu 'čuvaj', licu koje je čuvao ni đavo nije smio prići - pričaju vojnici za portal Čojstvo.

Posljednji put zacvilio je na Vaskrs, 1999. godine. Uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića "Jaguara" ostao je do samog kraja, u toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, obojica su poginuli u prvom rafalu, a uz njih su živote izgubili i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk.

Prvi rafal ih je presjekao, drugo odjeljenje je čulo Listerovo zavijanje, sljedeći rafal kada je usljedio više se ništa nije čulo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije Piksi potpisao novi ugovor, ostaje selektor Srbije
Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život Dala ime po djevojci sa čijom jetrom živi: Ne zaboravlja Sofiju koja joj je produžila život
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    17h 53m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 0m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 42m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 20m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    9h 52m
    0