Mali broj lijekova za rijetke bolesti dostupan u BiH

06.10.2023. 13:02
0
IZVOR: srna.rs

U BiH postoji veoma mali broj lijekova za rijetke bolesti koji su dostupni pacijentima, a ono što usporava dostupnost jeste njihova registracija, kao i finansiranje, izjavila je danas u Banjaluci direktor Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH Ana Petrović.

Petrovićeva je navela da proces kontrole ulaska lijeka na tržište usporava ovaj proces i da se tu prepoznaje neosjetljivost cijelog sistema.

– Republika Srpska je napravila jedan iskorak i koliko-toliko napravila dinamiku, uspostavila je registar pacijenata i imamo koordinatora na nivou Srpske koji vodi računa o svemu u ovoj oblasti – rekla je Petrovićeva prije početka okruglog stola o rijetkim bolestima.

Ona je dodala da ne postoji posebna linija registracije lijeka za rijetke bolesti, zbog čega su u proceduri kao i ostali lijekovi, a riječ je o procesu koji traje više od godinu dana.

Petrovićeva je istakla da rijetka bolest jednog pacijenta utiče i na članove njegove porodice koji moraju izostajati s posla da bi se brinuli o pacijentu, zbog čega je potrebna uključenost šire zajednice da bi oboljeli dobili ono što im treba.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da Vlada Srspke proteklih 10 godina intenzivno radi na unapređenju stanja u oblasti rijetkih bolesti.

– Rijetke bolesti su uglavnom vezane za genetske malformacije, riječ je o komplikovanoj dijagnostici. U prethodnom periodu bili smo prinuđeni da ta istraživanja i dijagnostiku tražimo u inostranstvu, sada imamo u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske uspostavljen Centar za genetsku dijagnostiku i istraživanje – rekao je Latinović.

On je podsjetio da je prije dvije godine Vlada Srpske izdvojila šest miliona KM za liječenje cistične fibroze, da u toku godine Fond zdravstvenog osiguranja Srpske izdvaja oko 70 miliona KM za specifične lijekove, a Zakonom o Fondu solidarnosti regulisano je i prikupljanje određenih sredstava za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu.

Predsjednik Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske Biljana Kotur rekla je da pacijenti koji su dobili inovativne lijekove imaju i kvalitetniji život.

– Ako pričamo o porodicama čiji je član na mehaničkoj ventilaciji, koje su više vezane za kuću, zarobljene su u “administrativni kavez”… Potrebno je više razumjeti potrebe roditelja, saslušati struku koja ima dobrih prijedloga i moglo bi se tu mnogo toga unaprijediti – rekla je Koturova.

Ona je napomenula da je u toku humanitarna akcija Saveza, a riječ je o pomoći oboljelim koji žive uz pomoć aparata i oboljelim od bulozne epidermolize.

– Cilj nam je da im kupimo potrošne materijale, medicinska sredstva i ostalo što je potrebno za održavanje aparata koji u suštini služi za održavanje života – rekla je Koturova.

Prema njenim riječima, u Srpskoj je registrovano više od 800 oboljelih od 200 različitih dijagnoza rijetkih bolesti.

Okrugli sto “Rijetke bolesti u Republici Srpskoj – mogućnosti i izazovi” organizuje Institut za populaciju i razvoj i Savez za rijetke bolesti Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    7h 24m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    6h 19m
    2
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    23h 41m
    33
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    10h 41m
    0
  • Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
    9h 42m
    1