Мали број лијекова за ријетке болести доступан у БиХ

06.10.2023. 13:02
0
ИЗВОР: srna.rs

У БиХ постоји веома мали број лијекова за ријетке болести који су доступни пацијентима, а оно што успорава доступност јесте њихова регистрација, као и финансирање, изјавила је данас у Бањалуци директор Удружења иновативних произвођача лијекова у БиХ Ана Петровић.

Петровићева је навела да процес контроле уласка лијека на тржиште успорава овај процес и да се ту препознаје неосјетљивост цијелог система.

– Република Српска је направила један искорак и колико-толико направила динамику, успоставила је регистар пацијената и имамо координатора на нивоу Српске који води рачуна о свему у овој области – рекла је Петровићева прије почетка округлог стола о ријетким болестима.

Она је додала да не постоји посебна линија регистрације лијека за ријетке болести, због чега су у процедури као и остали лијекови, а ријеч је о процесу који траје више од годину дана.

Петровићева је истакла да ријетка болест једног пацијента утиче и на чланове његове породице који морају изостајати с посла да би се бринули о пацијенту, због чега је потребна укљученост шире заједнице да би обољели добили оно што им треба.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да Влада Срспке протеклих 10 година интензивно ради на унапређењу стања у области ријетких болести.

– Ријетке болести су углавном везане за генетске малформације, ријеч је о компликованој дијагностици. У претходном периоду били смо принуђени да та истраживања и дијагностику тражимо у иностранству, сада имамо у Универзитетском клиничком центру Српске успостављен Центар за генетску дијагностику и истраживање – рекао је Латиновић.

Он је подсјетио да је прије двије године Влада Српске издвојила шест милиона КМ за лијечење цистичне фиброзе, да у току године Фонд здравственог осигурања Српске издваја око 70 милиона КМ за специфичне лијекове, а Законом о Фонду солидарности регулисано је и прикупљање одређених средстава за дијагностику и лијечење дјеце у иностранству.

Предсједник Савеза за ријетке болести Републике Српске Биљана Котур рекла је да пацијенти који су добили иновативне лијекове имају и квалитетнији живот.

– Ако причамо о породицама чији је члан на механичкој вентилацији, које су више везане за кућу, заробљене су у “административни кавез”… Потребно је више разумјети потребе родитеља, саслушати струку која има добрих приједлога и могло би се ту много тога унаприједити – рекла је Котурова.

Она је напоменула да је у току хуманитарна акција Савеза, а ријеч је о помоћи обољелим који живе уз помоћ апарата и обољелим од булозне епидермолизе.

– Циљ нам је да им купимо потрошне материјале, медицинска средства и остало што је потребно за одржавање апарата који у суштини служи за одржавање живота – рекла је Котурова.

Према њеним ријечима, у Српској је регистровано више од 800 обољелих од 200 различитих дијагноза ријетких болести.

Округли сто “Ријетке болести у Републици Српској – могућности и изазови” организује Институт за популацију и развој и Савез за ријетке болести Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 32m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 0m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 6m
    0