Marketi i tržni centri zbog marži kažnjeni sa 433.000 KM

29.08.2022. 19:18
2
IZVOR: nezavisne.com

Zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu, od marta do sada uručeno je 60 prekršajnih naloga marketima i tržnim centrima u Srpskoj i to ukupne vrijednosti 433.000 KM.

Naime, kako su potvrdili iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od trećeg mjeseca ove godine pa sve do danas konstantno kontrolisali trgovačke centre s akcentom na kontrolu formiranja cijena koje podliježu Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u julu i avgustu.

– Ukupno je kontrolisano od strane republičke tržišne inspekcije oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa trgovina. Od tog broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdato je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800 KM. Od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000 KM – rekli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Kako navode, 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 18.400 KM izdata su po nekom drugom osnovu za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cijena.

– Takođe, prilikom kontrolisanja pridržavanja marži u marketima, kontrolisano je i ograničenje prodaje, odnosno kupovine proizvoda od strane trgovaca, a najčešće se postupalo po prijavama građana na takve slučajeve, gdje je tom prilikom u tri marketa utvrđeno da ograničavaju prodaju proizvoda, a izdato je šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 8.400 KM – rekli su iz Inspektorata Srpske.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženje građana „Oaza“ Trebinje, kaže da nadležni organi ne bi trebalo ni da izlaze iz tržnih centara i marketa, a s obzirom na to koliko poštuju, odnosno ne poštuju navedenu uredbu.

– Inspekcijski organi ne bi trebalo da izlaze iz određenih objekata dok se sve te cijene ne bi iskorigovale i ustalile. Tih nešto više od 400.000 KM je i mali iznos u odnosu na to koliko se u stvari ne poštuje primjena uredbe koja je donesena – rekla je Ilijićeva.

Prema njenim riječima, svjedoci smo da svaki dan cijene rastu i niko se ne osvrće da zaštiti potrošače, a potrebno je da se, kako naglašava, donese odluka dokle može ići marža.

– Koliko mi se čini, tržnim centrima se više isplati da plaćaju kazne, nego da koriguju cijene – istakla je Ilijićeva.

Iz Inspektorata Republike Srpske dalje najavljuju da su u narednom periodu planirali da za jedan kraći period, a na nivou svih ođeljenja Inspektorata, izvrše oko 50 kontrola.

Podsjećamo, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto.

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene nekog proizvoda.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Www 29.08.2022. 20:37
    Ako ćemo iskreno niko od njih ne radi regularno,da se ne lazemo
  • Generic placeholder image
    Mirce 29.08.2022. 19:27
    Kolika je dobit tih trznih?
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 30m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 12m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 45m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 19m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 4m
    3