Маркети и тржни центри због маржи кажњени са 433.000 КМ

29.08.2022. 19:18
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Због непоштовања уредбе којом се ограничава маржа на робу, од марта до сада уручено је 60 прекршајних налога маркетима и тржним центрима у Српској и то укупне вриједности 433.000 КМ.

Наиме, како су потврдили из Инспектората Републике Српске, они су од трећег мјесеца ове године па све до данас константно контролисали трговачке центре с акцентом на контролу формирања цијена које подлијежу Уредби о ограничавању маржи у промету робе, али ипак с мањим прекидима у јулу и августу.

– Укупно је контролисано од стране републичке тржишне инспекције око 100 трговачких центара и мањих маркета трговина. Од тог броја, 50 контрола је било неуредно, а издато је 100 прекршајних налога у вриједности од 459.800 КМ. Од тога је за прекорачење Уредбе о ограничењу маржи било 60 прекршајних налога у вриједности од 433.000 КМ – рекли су из Инспектората Републике Српске.

Како наводе, 34 прекршајна налога у вриједности од 18.400 КМ издата су по неком другом основу за прекршај, а најчешће је то био проблем неистицања и неслагања цијена.

– Такође, приликом контролисања придржавања маржи у маркетима, контролисано је и ограничење продаје, односно куповине производа од стране трговаца, а најчешће се поступало по пријавама грађана на такве случајеве, гдје је том приликом у три маркета утврђено да ограничавају продају производа, а издато је шест прекршајних налога у вриједности од 8.400 КМ – рекли су из Инспектората Српске.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружење грађана „Оаза“ Требиње, каже да надлежни органи не би требало ни да излазе из тржних центара и маркета, а с обзиром на то колико поштују, односно не поштују наведену уредбу.

– Инспекцијски органи не би требало да излазе из одређених објеката док се све те цијене не би искориговале и усталиле. Тих нешто више од 400.000 КМ је и мали износ у односу на то колико се у ствари не поштује примјена уредбе која је донесена – рекла је Илијићева.

Према њеним ријечима, свједоци смо да сваки дан цијене расту и нико се не осврће да заштити потрошаче, а потребно је да се, како наглашава, донесе одлука докле може ићи маржа.

– Колико ми се чини, тржним центрима се више исплати да плаћају казне, него да коригују цијене – истакла је Илијићева.

Из Инспектората Републике Српске даље најављују да су у наредном периоду планирали да за један краћи период, а на нивоу свих ођељења Инспектората, изврше око 50 контрола.

Подсјећамо, измјенама и допунама Уредбе о ограничавању маржи на промету робе прописано је да максимална маржа у велепродаји на основне животне намирнице износи шест одсто, док је у малопродаји осам одсто.

Маржа је разлика између набавне и продајне цијене неког производа.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Www 29.08.2022. 20:37
    Ako ćemo iskreno niko od njih ne radi regularno,da se ne lazemo
  • Generic placeholder image
    Mirce 29.08.2022. 19:27
    Kolika je dobit tih trznih?
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 4m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 48m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 1m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 15m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    21h 34m
    0