Međunarodni dan šaha – umjetnost na 64 polja

20.07.2024. 11:59
0
IZVOR: katera.news

Na današnji dan se širom svijeta obilježava Međunarodni dan šaha.

Obilježava se od 1966. godine odlukom Svjetske šahovske federacije, a datum je ujedno i dan osnivanja te organizacije.

Ova drevna igra na 64 polja zahtjeva, ali i razvija, koncentraciju, kreativnost i taktičnost i mnogima je jedan od omiljenih oblika zabave.

Istorija šaha

Šah je igra na ploči za dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojenih naizmjenično svijetlom i tamnom bojom. Svaki igrač ima po 16 figura, od toga osam pješaka. Jedan vodi bijele, a drugi crne figure.

Igra sa ovakvom pločom i figurama postoji barem od 6. vijeka, ali pravila o kretanju figura mijenjala su se.

Bitna promjena, koja čini moderni šah drugačijom igrom od arapskog šatrandža, uvedena je oko 1470. godine u Italiji. Kasnije je bilo još modifikacija pravila, pa su pravila šaha konačno fiksirana tek u 19. vijeku.

Iako se ova šah prvi put spominje u 6. vijeku smatra se da je nastao čak i ranije, negdje oko početka naše ere. Pretpostavlja se da je nastao u Indiji i nazivao se „čaturanga“. Čaturanga znači, „četvorodijelna“, a to je bio pjesnički naziv za vojsku. To se odrazilo na figure jer kao što vojska ima četiri roda, tako postoji i u šahu. Kasnije su naziv preuzeli Perzijanci, a potom od njih Arapi kao „šatrandž“.

Nakon širenja u Perziju koju kasnije osvajaju Arapi, šah se tako, kao igra u kojoj se mora razmišljati, proširio i na južni dio Evrope.

Kao današnji oblik razvio se u 15. vijeku, a, iako je bilo brojnih pokušaja zabrane igranja šaha, od kojih su neke dolazile i iz hršćanskog svijeta, šah se uspio zadržati sve do danas.

Osim modernog, "evropskog" šaha, koji se danas igra u cijelom svijetu, postoje brojne druge varijacije, vjerojatno nastale iz iste osnove, indijske "čatarunge".

Neke se igraju na tabli s manjim ili većim brojem polja, s dodatnim figurama, drugačijm pravilima o kretanju figura itd.

Tokom istorije šah se razvijao sve više i to toliko da su nastajali različiti radovi i objavljivane različite knjige sa strategijama kako što bolje igrati šah, koja su pravila te kako povući pravi potez u pravo vrijeme. Počela su se održavati i različita takmičenja na koja su dolazili brojni igrači šaha koji su se htjeli dokazati.

Međunarodni dan šaha obilježava se od 1966. godine službeno, a prvo moderno takmičenje u šahu održano je u Londonu 1851. godine, a pobjedu je odnio Adolf Andersen iz Njemačke.

"ŠAH-MAT"!

Komentari 0
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 11m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 34m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 7m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 4m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 55m
    0