Међународни дан шаха – умјетност на 64 поља

20.07.2024. 11:59
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан се широм свијета обиљежава Међународни дан шаха.

Обиљежава се од 1966. године одлуком Свјетске шаховске федерације, а датум је уједно и дан оснивања те организације.

Ова древна игра на 64 поља захтјева, али и развија, концентрацију, креативност и тактичност и многима је један од омиљених облика забаве.

Историја шаха

Шах је игра на плочи за два играча. Плоча је квадратног облика, подијељена у 64 (8×8) поља, обојених наизмјенично свијетлом и тамном бојом. Сваки играч има по 16 фигура, од тога осам пјешака. Један води бијеле, а други црне фигуре.

Игра са оваквом плочом и фигурама постоји барем од 6. вијека, али правила о кретању фигура мијењала су се.

Битна промјена, која чини модерни шах другачијом игром од арапског шатранџа, уведена је око 1470. године у Италији. Касније је било још модификација правила, па су правила шаха коначно фиксирана тек у 19. вијеку.

Иако се ова шах први пут спомиње у 6. вијеку сматра се да је настао чак и раније, негдје око почетка наше ере. Претпоставља се да је настао у Индији и називао се „чатуранга“. Чатуранга значи, „четвородијелна“, а то је био пјеснички назив за војску. То се одразило на фигуре јер као што војска има четири рода, тако постоји и у шаху. Касније су назив преузели Перзијанци, а потом од њих Арапи као „шатранџ“.

Након ширења у Перзију коју касније освајају Арапи, шах се тако, као игра у којој се мора размишљати, проширио и на јужни дио Европе.

Као данашњи облик развио се у 15. вијеку, а, иако је било бројних покушаја забране играња шаха, од којих су неке долазиле и из хршћанског свијета, шах се успио задржати све до данас.

Осим модерног, "европског" шаха, који се данас игра у цијелом свијету, постоје бројне друге варијације, вјеројатно настале из исте основе, индијске "чатарунге".

Неке се играју на табли с мањим или већим бројем поља, с додатним фигурама, другачијм правилима о кретању фигура итд.

Током историје шах се развијао све више и то толико да су настајали различити радови и објављиване различите књиге са стратегијама како што боље играти шах, која су правила те како повући прави потез у право вријеме. Почела су се одржавати и различита такмичења на која су долазили бројни играчи шаха који су се хтјели доказати.

Међународни дан шаха обиљежава се од 1966. године службено, а прво модерно такмичење у шаху одржано је у Лондону 1851. године, а побједу је однио Адолф Андерсен из Њемачке.

"ШАХ-МАТ"!

Коментари 0
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 14m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 37m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 10m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 7m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 58m
    0