Mikajlo Šimšić – Zaboravljeni heroj tunela u Brodaru (FOTO)

19.02.2023. 14:03
6
IZVOR: katera.news

U tunelu Brodar, na putu prema Rudom, uz samo ušće rijeke Lim u gornje Drinsko jezero, u septembru 1992. poginulo je osam boraca Vojske Republike Srpske i dvije medicinske radnice.

I možda bi to bila još jedna ratna priča, vremenom zaboravljena u kolektivnom sjećaju, a sačuvana jedino u pričama porodica nastradalih, da četiri godine nakon strahota rata nije snimljen film „Lepa sela lepo gore”.

Film Srđana Dragojevića ostaće trajno svjedočanstvo o stradanju vojnika Drinskog korpusa i dvije medicinske radnice, koji su devet dana bili zarobljeni u 97 metara dugom tunelu Brodar, a potom i ubijeni.

I pored toga, život je neprekidna igra Aske i vuka, a Mikajlo Šimšić, Slađan Simić i Stanko Mećašev, samo su božijim čudom ostali živi.

Te prve ratne godine, Mikajlo, Slađan i Stanko su preživjeli devet dana pakla. Nažalost, Novak Arsić, Vladan Gavrilović, Stevan Panić i Milovan Lučić nisu imali tu sreću.

Slika

Foto: Zoran Maksimović/Visegrad24

„Oni pjevaju ispred tunela, a Novaku teče potok krvi iz glave…”

Tog 9. septembra 1992. godine dio voda Treće čete Drinskog bataljona je čuvao most ispred tunela Brodar i tako spriječili muslimanske vojne jedinice da pređu na desnu obalu Drine i Lima.

Četvrtog dana straže na mostu, u kanjonu Drine došlo je do žestokih borbi. Srpski vojnici su se našli u klopci, a jedini spas im je bilo povlačenje u tunel koji je bio okružen muslimanskim vojnicima.

Ono što je uslijedilo zdravom razumu ne može biti shvatljivo. Punih devet dana i noći iživljavali su se na zarobljenim srpskim vojnicima. Punih devet dana i noći sa obJe strane tunela padale su bombe, bojni otrovi, zolje, snajperski meci. Devet dana su bili bez hrane i vode, bez sekunde sna.

 Jedan od dvojice živih svjedoka ovih paklenih dana Mikajlo Šimšić prisećajući se za „Politiku“ tih teških ratnih dana, rekao je da je izašao iz tunela sa 25 gelera po čitavom tijelu.

- Milovan i Vlado su ranjeni od gelera, da bi nam umirali na rukama. Novak je bio teško ranjen, i kad je osJetio da  umire, pucao je sebi u sljepoočnicu. Stevan je ostao u tunelu pored svog pobratima Milovana, da čuva njegovo mrtvo tijelo, i na kraju su ga muslimani zvjerski ubili. Nas trojica smo krenuli u smrt, ali smo nekim čudom ostali živi. Slađan je poslije poginuo. Najgore je bilo kad se Novak ubio - „Oni pjevaju ispred tunela, a Novaku teče potok krvi iz glave…” - govorio je Mikajlo za „Politiku“.

Radeći najhumaniji poziv, na Brodaru su stradale i medicinska sestra Ljubica Kastratović i doktorica Stojana Jovović. Ubijene su u vidno obilježenom vozilu hitne pomoći kada su pošle da spašavaju živote srpskim vojnicima zarobljenim u tunelu. Njihova tijela su vraćena u razmijeni tek poslije dva i po mjeseca.

„Sve do Romanije nema većeg srpskog junaka”!

Nakon izlaska iz tunela, Mikajlo je bilo na liječenju u višegradskoj bolnici. I nakon što se malo oporavio, ponovo se vratio na ratište, na kome je ostao sve do posljednjeg ratnog dana. I svo to vrijeme je najprije odlazio do Brodara da zapali svijeću svojim drugovima Novaku, Vladanu, Stevu i Milovanu, pa tek onda prema Višegradu, pa dalje do svog sela Staniševca, iznad manastira Dobrun.

Nakon rata se nadao da će živjeti pristojan život. Nažalost, junaka iz tunela Brodar svi su zaboravili.Govorio je kako je nakon rata tražio neki posao, ali da su mu svi govorili da posla nema!

- Počeo sam od nadničenja da pravim kućicu blizu Višegrada, da se malo skrasim, ali stigoh do krova i dalje ponesta para. Pa kad počeše u opštini tražiti za projekat i neke dozvole, ja opet put pod noge pa u nadničare. Ma, ne tražim ja nikakve nagrade, nego tražim da mi samo malo pomognu, da mi bar daju te dozvole za kuću, na veresiju, da me malo pričekaju, jer ja tri hiljade evra ne mogu izbrojati iz rukava – s gorčinom je Mikajlo govorio 2008. godine za „Politiku“.

Posljednjih nekoliko godina, Mikajlo je zaposlen u jednoj od državnih ustanova.

Premijera filma „Lepa selo, lepo gore“ održana je u Višegradu. Ni tada se niko nije setio Mikajla

Mnogi tvrde da je film „Lepa sela lepo gore“ vidjelo više od 20 miliona gledalaca širom svijeta, da je prodat veliki broj dividija. Mnogi tvrde da je oborio rekorde i po gledanosti i po zaradi. Ni na jednu od projekcija nije pozvan Mikajlo Šimšić. 

Mikajlo Šišmić nije odlikovan. Ni njegovi saborci nisu posthumno odlikovani.

Slika

„Oj, tunelu, tvojega ti mraka, što ne liječi rane od junaka”

Ispred tunela Brodar stoji skromna spomen-ploča sa imenima četvorice poginulih boraca, na kojoj piše: „Oj, tunelu, tvojega ti mraka, što ne liječi rane od junaka”.

 Na zidovima tunela ostali su tragovi ove ratne bitke, a na izlasku je i spomen-ploča sa slikama i imenima doktorice Stojane Jojović i medicinske sestre Ljubice Kastratović iz Rudog.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Anonimno 04.04.2024. 10:14
    Poserem se na sve nas kolektivno kad smo ovako nesto dozvolili..Ne zasluzujemo mi Srbi nista bolje.
    Glavno je da naše pevačice tezgare i idu kod njih da pune njihove hale.
    A mi smo kolektivno bolesni od bratstva i jedninstva.

  • Generic placeholder image
    Uzorni gradjanin 09.03.2023. 19:03
    Jel ziv Mikajlo?
  • Generic placeholder image
    Nemanja 20.02.2023. 13:01
    Poserem se na sve nas kolektivno kad smo ovako nesto dozvolili..Ne zasluzujemo mi Srbi nista bolje
  • Generic placeholder image
    arči 20.02.2023. 08:37
    koji smo mi jadi...
  • Generic placeholder image
    Iskreno42 19.02.2023. 18:48
    Ajde ko da je bitno što je ratovao. Sad prednost imaju šverceri, dezerteri i izdajnici. Ko se više sjeća običnih ljudi koji su iznijeli rat. Hvala im, al oni su zaboravljeni od svih.
  • Generic placeholder image
    Alas 19.02.2023. 18:30
    Slava i hvala junacima koji izgiboše u tunelu kod Rudog, kao i živima koji su čudom ostali.
Povezane vijesti
Obilježeno 30 godina od ubistva Srba u Brodaru Obilježeno 30 godina od ubistva Srba u Brodaru
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    15h 24m
    2
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    20h 22m
    0
  • Kuglof
    12h 18m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    17h 18m
    17
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    1h 52m
    0