Obilježeno 30 godina od ubistva Srba u Brodaru

09.09.2022. 17:30
1
IZVOR: srna.rs

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju kod tunela "Brodari" između Višegrada i Rudog obilježeno je 30 godina od ubistva sedam boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i dvije medicinske radnice u ovom tunelu.

Na ovom mjestu ubijeni su medicinska sestra Ljubica Kastratović, zajedno sa doktorkom Stojanom Jojović, koje su tog dana krenule da pruže pomoć ranjenim borcima.

Na vidno označeno sanitetsko vozilo u kojima su se nalazile doktorka i medicinska sestra pucali su pripadnici tzv. Armije BiH.

Porodica je tek nakon dva mjeseca od pogibije preuzela njihove posmrtne ostatke.

Punih osam dana devet pripadnika Vojske Republike Srpske iz Višegrada i Rudog boravilo je u tunelu, a samo dva su uspjela preživjeti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se ne smiju zaboraviti oni koji su dali živote za Republiku Srpsku, a posebno slučaj u tunelu Brodar gdje su ubijeni civili koji su spasavajući tuđe živote izgubili svoj život.

- Niko od nas ne opravdava bilo koji zločin ako se desio nad drugim narodom, ali isto tako tražimo da se snosi odgovornost za stradanje srpskog naroda na ovim prostorima - istakao je Đurević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić rekao je da je u godini jubileja Vojske Republike Srpske i godina pomena poput ovoga u Brodaru, gdje su prije 30 godina ubijeni vojnici ruđanske i višegradske brigade i medicinsko osoblje.

- I poslije 30 godina zločinci i nalogodavci nisu procesuirani, a dosta dokaznog materijala je skupljeno i predato u Tužilaštvo BiH. Brodar je sinonim stradanja Vojske Republike Srpske, kao i njihovog spasenja. U tunelu je jedan od vojnika VRS popio otrov da ne bi pao u ruke zločinaca - istakao je Savić.

Obilježavanju 28 godina od stradanja, osim porodica poginulih boraca, prisustvovali su i članovi opštinskih boračkih organizacija Višegrad i Rudo.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 09.09.2022. 19:37
    Da je ovo samo jedini slučaj gdje za ratni zločin ubijanja Srpskih civila niko od zločinaca nije odgovaro, ovo je standardni obrazac diskriminatorskog ponašanja Tužilaštva BiH. Za najmanji ratni zločin, pojedinačno ubistvo počinjeno od strane Srba, sud je veoma ažuran i ekpresno, često i u nedostatku čvrstih dokaza procesuira i kažnjava momentalno. Žalosno i tužno da najveći organi vlasti iz Republike Srpske ništa ne preduzimaju da se stane u kraj ovoj teškoj diskriminacji i nepravdi, pogotovo obzirom na veliki protok vremena i da potencijalni svjedoci zločina biološki nestaju. Što dalje ukazuje da zločinci mogu mirno da duškaju na slobodi, bez straha od progona i kazne.
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    20h 36m
    0
  • Krađa u Palama
    18h 54m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    15h 21m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    18h 9m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    11h 30m
    0