Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu: Studije od nacionalnog značaja čuvaju naš identitet

19.06.2023. 08:34
1
IZVOR: glassrpske.com

Svi moramo učiniti sve da bude povećano interesovanje za upis na studijske programe koji su od nacionalnog značaja i važni su za očuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta, a jedan od načina su stimulativne stipendije, koje bi bile značajno veće.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

- Zajedno sa Vladom Republike Srpske i lokalnim zajednicama moramo iznaći načina da stimulišemo upis studenata na deficitarna zanimanja, a posebno na studijskim programima od nacionalnog značaja. Neophodno je napraviti dugoročnu analizu i izraditi katalog deficitarnih zanimanja, a onda sa širom društvenom zajednicom izvršiti kampanju upisa na ta zanimanja - kazao je Kulić, pozvavši sve koji ove godine planiraju upis na fakultet da ostanu u Srpskoj koju su stvarali njihovi očevi i djedovi te da se upišu na jedan od dva javna univerziteta na kojima će dobiti visok nivo znanja.

GLAS: Na javnim fakultetima danas počinje upis u novu akademsku godinu. Da li je univerzitet spreman za dolazak nove generacije studenata? Koji su noviteti?

KULIĆ: Da bismo smanjili finansijske troškove kandidatima, da ne bi morali dolaziti dva puta, jednom kad predaju konkursnu dokumentaciju i drugi put kad polažu prijemni ispit, uveli smo mogućnost elektronske prijave na konkurs, osim na Medicinski fakultet u Foči, s tim da su kandidati prilikom polaganja prijemnog ispita dužni dostaviti konkursnu dokumentaciju. Kandidati koji se odluče da se prijave elektronskim putem to mogu učiniti od 19. do 24. juna. Polaganje prijemnog ispita biće 26. juna, s tim da će prijemni ispit na Medicinskom fakultetu, Muzičkoj akademiji i Akademiji likovnih umjetnosti biti održan 26. i 27. juna. Svi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu sa lijepim željama i radosni očekujemo još jednu generaciju studenata. Garantujemo da će dobiti izuzetan nivo znanja sa kojim će biti konkurentni na globalnom tržištu rada. Da je to tako govore i rezultati koje su postigli naši svršeni studenti koji rade na svjetskim univerzitetima, u klinikama ili kompanijama.

GLAS: Da li studijskim programima na koje ne bude upisan dovoljan broj studenata prijeti gašenje?

KULIĆ: Nijednom studijskom programu koji se realizuje na našem univerzitetu ne prijeti gašenje. Svi moraju biti zadržani jer je interesovanje za pojedine studijske programe ciklično, što znači da imamo period kad je interesovanje za pojedine programe smanjeno, a onda odjednom povećano. Iz tog razloga zatvaranje pojedinih studijskih programa ne bi imalo nikakvog smisla. Učinili smo maksimum da predstavimo univerzitet, rezultate koje smo postigli i na koje smo ponosni i šta planiramo da uradimo da bismo povećali interesovanje studenata da se upišu na Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Kampanja za upis nove generacije studenata je počela onog trenutka kada je završen upis u akademsku 22/23. godinu. Manifestacija Dani otvorenih vrata Univerziteta u Istočnom Sarajevu je održana u martu na četiri lokacije. Osim toga učestvovali smo na svim sajmovima i manifestacijama gdje smo mogli da predstavimo univerzitet. Studenti i zaposleni su dali ogroman doprinos promociji na naučnim i stručnim skupovima, festivalima i takmičenjima. Posebnu pažnju smo posvetili društvenim mrežama, imajući u vidu da je to postao najintenzivniji vid komunikacije među mladima.

GLAS: Kakav je nivo znanja s kojim se srednjoškolci upisuju na fakultet?

KULIĆ: Različit. Sa jedne strane to je individualna stvar pojedinca koliko ulaže u sebe, a sa duge strane zavisi od srednje škole koju su završili. Najbolji nivo znanja imaju oni koji su završili gimnaziju. Na osnovu tridesetogodišnjeg iskustva u radu i praćenju nivoa kvaliteta znanja srednjoškolaca moram da kažem da ima izuzetno kvalitetnih srednjih škola. Tu posebno ističem gimnazije. Ne slažem se sa onima koji kažu da nam je srednjoškolsko obrazovanje loše i da je sve nekada bilo mnogo bolje. Sigurno da ima stvari koje se moraju promijeniti i unaprijediti, ali imamo izuzetno pametnu i dobru djecu sa kojima rade izuzetno posvećeni i časni profesori.

GLAS: U Srpskoj su i dalje vidljivi ogromni raskoraci između potreba tržišta rada i upisne politike, iako se godinama priča o tom problemu i radi na tome. Kako taj problem može biti riješen dugoročno?

KULIĆ: Povezivanje tržišta rada sa upisnom politikom na univerzitetima često nije adekvatno. Pitanje je šta je kod nas tržište rada i kolike mogućnosti pruža svršenim studentima. Ako se bude isključivo razmišljalo na takav način doći ćemo u situaciju da upisujemo izuzetno mali broj studenata. Veliki broj djece bi nam otišao iz Srpske, što bi dugoročno ugrozilo njen opstanak. Mi moramo težiti društvu znanja i povećavati broj visokoobrazovanih ljudi. Samo na takav način prosperitet Srpske će biti zagarantovan.

GLAS: Kad su u pitanju gostujući profesori, koliko ih ima Univerzitet u Istočnom Sarajevu i koliki su finansijski izdaci za njih? Da li Srpska ima potencijala u kadru koji bi ih mogao zamijeniti?

KULIĆ: Veoma često i bez ikakve potrebe vodi se kampanja protiv učešća gostujućih profesora. Oni su izuzetno važni i daju poseban kvalitet nastave na našem univerzitetu. Najbolji primjer je Medicinski fakultet u Foči koji ima najveći broj gostujućih profesora. Međutim, kvalitet nastavnog, naučnog i stručnog rada na ovom fakultetu odavno je prevazišao lokalne okvire. Oni su nam posebno važni, imajući u vidu činjenicu da će sve veći broj fakulteta i akademija organizovati nastavu na stranom jeziku. Pored medicine na engleskom jeziku, koja je postala brend našeg univerziteta, od ove akademske godine upisujemo prvu generaciju studenata na studijski program vokalno-instumentalni na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji i studijski program stomatologija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu. Znanje nema granice i sa gostujućim profesorima, a uz međunarodnu razmjenu nastavnika i studenata mi školujemo kadar koji je konkurentan na globalnom tržištu rada. Naši studenti imaju mogućnost da postanu akademski građani svijeta koji su svoje obrazovanje stekli na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Na to smo ponosni. Naravno, angažovanjem gostujućih profesora ne smijemo ugroziti napredovanje i rad naših profesora. To mora biti prioritet. Kombinacija, naš domaći kadar uz vrhunske gostujuće profesore je garancija uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Mjesta

GLAS: Koliko je mjesta za brucoše predviđeno u novoj akademskoj godini?

KULIĆ: Na prvi ciklus studija planirali smo da upišemo 1.847 studenata, od kojih 1.212 čije školovanje se finansira iz budžeta Republike Srpske, 244 samofinansirajućih, zatim 252 studenta strana državljana i 139 vanrednih. Kad je u pitanju drugi ciklus studija, planirali smo da upišemo 909 studenata, a na treći ciklus 100. U akademskoj 22/23. godini zabilježili smo povećanje broja upisanih studenata za oko deset odsto, tako da i u narednoj akademskoj godini očekujemo blago povećanje broja upisanih.

Piše: Da­ni­je­la Ba­jić

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kosta 19.06.2023. 20:24
    E moj profa ugasiste vi fakultete, kasno vi do pameti dođoste.
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 50m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 23m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    22h 0m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 29m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 27m
    0