Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Студије од националног значаја чувају наш идентитет

19.06.2023. 08:34
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Сви морамо учинити све да буде повећано интересовање за упис на студијске програме који су од националног значаја и важни су за очување нашег националног и културног идентитета, а један од начина су стимулативне стипендије, које би биле значајно веће.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

- Заједно са Владом Републике Српске и локалним заједницама морамо изнаћи начина да стимулишемо упис студената на дефицитарна занимања, а посебно на студијским програмима од националног значаја. Неопходно је направити дугорочну анализу и израдити каталог дефицитарних занимања, а онда са широм друштвеном заједницом извршити кампању уписа на та занимања - казао је Кулић, позвавши све који ове године планирају упис на факултет да остану у Српској коју су стварали њихови очеви и дједови те да се упишу на један од два јавна универзитета на којима ће добити висок ниво знања.

ГЛАС: На јавним факултетима данас почиње упис у нову академску годину. Да ли је универзитет спреман за долазак нове генерације студената? Који су новитети?

КУЛИЋ: Да бисмо смањили финансијске трошкове кандидатима, да не би морали долазити два пута, једном кад предају конкурсну документацију и други пут кад полажу пријемни испит, увели смо могућност електронске пријаве на конкурс, осим на Медицински факултет у Фочи, с тим да су кандидати приликом полагања пријемног испита дужни доставити конкурсну документацију. Кандидати који се одлуче да се пријаве електронским путем то могу учинити од 19. до 24. јуна. Полагање пријемног испита биће 26. јуна, с тим да ће пријемни испит на Медицинском факултету, Музичкој академији и Академији ликовних умјетности бити одржан 26. и 27. јуна. Сви на Универзитету у Источном Сарајеву са лијепим жељама и радосни очекујемо још једну генерацију студената. Гарантујемо да ће добити изузетан ниво знања са којим ће бити конкурентни на глобалном тржишту рада. Да је то тако говоре и резултати које су постигли наши свршени студенти који раде на свјетским универзитетима, у клиникама или компанијама.

ГЛАС: Да ли студијским програмима на које не буде уписан довољан број студената пријети гашење?

КУЛИЋ: Ниједном студијском програму који се реализује на нашем универзитету не пријети гашење. Сви морају бити задржани јер је интересовање за поједине студијске програме циклично, што значи да имамо период кад је интересовање за поједине програме смањено, а онда одједном повећано. Из тог разлога затварање појединих студијских програма не би имало никаквог смисла. Учинили смо максимум да представимо универзитет, резултате које смо постигли и на које смо поносни и шта планирамо да урадимо да бисмо повећали интересовање студената да се упишу на Универзитет у Источном Сарајеву. Кампања за упис нове генерације студената је почела оног тренутка када је завршен упис у академску 22/23. годину. Манифестација Дани отворених врата Универзитета у Источном Сарајеву је одржана у марту на четири локације. Осим тога учествовали смо на свим сајмовима и манифестацијама гдје смо могли да представимо универзитет. Студенти и запослени су дали огроман допринос промоцији на научним и стручним скуповима, фестивалима и такмичењима. Посебну пажњу смо посветили друштвеним мрежама, имајући у виду да је то постао најинтензивнији вид комуникације међу младима.

ГЛАС: Какав је ниво знања с којим се средњошколци уписују на факултет?

КУЛИЋ: Различит. Са једне стране то је индивидуална ствар појединца колико улаже у себе, а са дуге стране зависи од средње школе коју су завршили. Најбољи ниво знања имају они који су завршили гимназију. На основу тридесетогодишњег искуства у раду и праћењу нивоа квалитета знања средњошколаца морам да кажем да има изузетно квалитетних средњих школа. Ту посебно истичем гимназије. Не слажем се са онима који кажу да нам је средњошколско образовање лоше и да је све некада било много боље. Сигурно да има ствари које се морају промијенити и унаприједити, али имамо изузетно паметну и добру дјецу са којима раде изузетно посвећени и часни професори.

ГЛАС: У Српској су и даље видљиви огромни раскораци између потреба тржишта рада и уписне политике, иако се годинама прича о том проблему и ради на томе. Како тај проблем може бити ријешен дугорочно?

КУЛИЋ: Повезивање тржишта рада са уписном политиком на универзитетима често није адекватно. Питање је шта је код нас тржиште рада и колике могућности пружа свршеним студентима. Ако се буде искључиво размишљало на такав начин доћи ћемо у ситуацију да уписујемо изузетно мали број студената. Велики број дјеце би нам отишао из Српске, што би дугорочно угрозило њен опстанак. Ми морамо тежити друштву знања и повећавати број високообразованих људи. Само на такав начин просперитет Српске ће бити загарантован.

ГЛАС: Кад су у питању гостујући професори, колико их има Универзитет у Источном Сарајеву и колики су финансијски издаци за њих? Да ли Српска има потенцијала у кадру који би их могао замијенити?

КУЛИЋ: Веома често и без икакве потребе води се кампања против учешћа гостујућих професора. Они су изузетно важни и дају посебан квалитет наставе на нашем универзитету. Најбољи примјер је Медицински факултет у Фочи који има највећи број гостујућих професора. Међутим, квалитет наставног, научног и стручног рада на овом факултету одавно је превазишао локалне оквире. Они су нам посебно важни, имајући у виду чињеницу да ће све већи број факултета и академија организовати наставу на страном језику. Поред медицине на енглеском језику, која је постала бренд нашег универзитета, од ове академске године уписујемо прву генерацију студената на студијски програм вокално-инстументални на руском језику на Музичкој академији и студијски програм стоматологија на енглеском језику на Медицинском факултету. Знање нема границе и са гостујућим професорима, а уз међународну размјену наставника и студената ми школујемо кадар који је конкурентан на глобалном тржишту рада. Наши студенти имају могућност да постану академски грађани свијета који су своје образовање стекли на Универзитету у Источном Сарајеву. На то смо поносни. Наравно, ангажовањем гостујућих професора не смијемо угрозити напредовање и рад наших професора. То мора бити приоритет. Комбинација, наш домаћи кадар уз врхунске гостујуће професоре је гаранција успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву.

Мјеста

ГЛАС: Колико је мјеста за бруцоше предвиђено у новој академској години?

КУЛИЋ: На први циклус студија планирали смо да упишемо 1.847 студената, од којих 1.212 чије школовање се финансира из буџета Републике Српске, 244 самофинансирајућих, затим 252 студента страна држављана и 139 ванредних. Кад је у питању други циклус студија, планирали смо да упишемо 909 студената, а на трећи циклус 100. У академској 22/23. години забиљежили смо повећање броја уписаних студената за око десет одсто, тако да и у наредној академској години очекујемо благо повећање броја уписаних.

Пише: Да­ни­је­ла Ба­јић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kosta 19.06.2023. 20:24
    E moj profa ugasiste vi fakultete, kasno vi do pameti dođoste.
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    8h 49m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 8m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    11h 35m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    14h 15m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    7h 0m
    0