Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“

27.05.2024. 12:45
5
IZVOR: infocentar.ba

Milica Borovčanin izabrana je za učenika jubilarne 60. generacije maturanata SŠC ,,Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Milica je rođena 31. marta 2005. u Sokocu. Osnovnu školu završila je u Sokocu kao vukovac i đak generacije, a zatim i gimnaziju opšteg smjera u SŠC-u ,,Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Osim što je nizala samo suve petice, zadivljujući je spektar Miličinih interesovanja. Ljetnju školu u Tršiću, kurs Istorija srpske kulture, pohađala je tri godine, a tri Miličina rada objavljena su u zborniku ,,Mladi i srbistika“. Osvojila je 1. mjesto na Trećoj međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika, u beogradskom Ruskom domu imala zapažen nastup na takmičenju u recitovanju ,,Očaravajući stihovi“, ove godine pobijedila na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika; 2021. zauzela 1. mjesto na Regionalnom takmičenju iz istorije; prošle godine – 1. mjesto za literarni i likovni rad na konkursu ,,Egzodus sarajevskih Srba“.

Volonter je Crvenog krsta i pobjednik jubilarnog literarnog konkursa ,,30 godina stazama humanosti“. Samo neke od mnoštva nagrada na literarnim konkursima su: 1. nagrada na Republičkom konkursu povodom obilježavanja 32. rođendana Srpske, 1. nagrada na ovogodišnjem i prošlogodišnjem konkursu ,,Stradanje i sjećanje na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina“, 1. nagrada na ovogodišnjem konkursu ,,Svetosavlje i naše doba“, nagrada ,,Mladi srbista“ za najbolji esej 2022; na 49. i 51. Limskim večerima poezije – 2. i 3. nagrada, 1. nagrada na prošlogodišnjem međunarodnom konkursu ,,Moj susret sa Malim princom“, 1. nagrada na Međunarodnom festivalu poezije Forum teatra, nagrada ,,Stanko Simičević“ na Festivalu poezije mladih u Vrbasu, maja ove godine… Istinska pjesnikinja po senzibilitetu, Milica je autor tri knjige poezije: ,,Običan čovjek“, ,,Sunčev čovjek“ i ,,Čuvari vjetrova“. Dobitnica je republičkog priznanja – Plakete ,,Sveti Stefan“, Zlatne značke opštine Sokolac, zahvalnica Grada Istočno Sarajevo, SŠC-a ,,Vasilije Ostroški“ Sokolac…

Na pitanje o savjetu za uspjeh, Milica daje zreo odgovor.

– Smatram da ne postoji ,,recept za uspjeh“. Sve što sam radila bilo je iz ljubavi prema jeziku, književnosti, kulturi, a rezultati su došli kao spontana posljedica toga. Dosadašnji period posmatram kao sazrijevanje. Nije uspjeh biti najbolji, već biti bolji od sebe u nekom prošlom periodu.

– Kuda te dalje put vodi? Šta namjeravaš studirati?

– Studiraću srpski jezik i književnost na Srpskoj filologiji, Filozofski fakultet Novi Sad.

– Kakvo mjesto ima čitanje u tvom opredjeljenju?

– Odrasla sam u kući u kojoj se naročito njegovala kultura čitanja. Moja prva biblioteka je kućna, poput dječijeg svijeta koji čeka da tek bude istražen. Mislim da je čitanje presudno u formiranju kritičkog mišljenja i sposobnosti kultivisanog izražavanja misli. U mom slučaju, rekla bih da je ljubav prema čitanju bila ona barka na kojoj sam se otisnula u književne vode.

– Škola je ponosna jer si bila njen učenik. Želiš li da kažeš nešto u ime svoje generacije?

– Čast je pripadati jubilarnoj 60. generaciji sokolačkih maturanata. Ta brojka je pokazatelj kontinuiteta koji nas povezuje sa generacijama naših baka i djedova. Nadam se da će se većina nas ponovo vratiti svojoj Romaniji i uspjesima u raznim oblastima opravdati njeno drugo ime – Gora od junaka.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Spale 28.05.2024. 20:44
    Takve nam se rađale!
  • Generic placeholder image
    Iskreno422 27.05.2024. 19:40
    Svaka čast Milici. Srećno u nastavku školovanja.
  • Generic placeholder image
    Petar 27.05.2024. 17:59
    Je li realno da lik piše (kopira) pjesmu Mileta Ignjatovića djevojci koja je učenik generacije i već napola književnik i poeta? Ne znam da li mi je ovo sad smiješno ili tužno. Srećno mlada damo!
  • Generic placeholder image
    Anonimno 27.05.2024. 14:56
    Kajaces se, Milice
    Ovaj tekst je pregledan 22 604 puta

    Niko nece moci vise
    u ljubavi da ti pruzi
    niti vise da te voli
    niti lepse da se druzi

    Ref. 2x
    Kajaces se, Milice
    a meni ce biti zao
    sto mi nisi ljubav dala
    sto ti nisam ljubav dao

    Mi smo bili tako mladi
    od zivota srecu krali
    kako sreca da se cuva
    ni ti ni ja nismo znali

    Ref. 2x

    Sve sto bese tako lepo
    sve ce vreme jednom skriti
    al' ti neces pored mene
    niti ja kraj tebe biti
  • Generic placeholder image
    Xx 27.05.2024. 14:52
    Sve najbolje u daljem školovanju i životu.Divno......
Povezane vijesti
Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici Marija Pantelić đak generacije Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ u Vlasenici
Dječak Kenan Buljubašić pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije Dječak Kenan Buljubašić pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije
Kristina Popović učenik generacije u Srednjoškolskom centru "27. januar" u Rogatici Kristina Popović učenik generacije u Srednjoškolskom centru "27. januar" u Rogatici
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 10m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 9m
    0
  • Zemljotres u BiH
    7h 45m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 6m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    9h 49m
    9