Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“

27.05.2024. 12:45
5
ИЗВОР: infocentar.ba

Милица Боровчанин изабрана је за ученика јубиларне 60. генерације матураната СШЦ ,,Василије Острошки“ Соколац.

Милица је рођена 31. марта 2005. у Сокоцу. Основну школу завршила је у Сокоцу као вуковац и ђак генерације, а затим и гимназију општег смјера у СШЦ-у ,,Василије Острошки“ Соколац.

Осим што је низала само суве петице, задивљујући је спектар Миличиних интересовања. Љетњу школу у Тршићу, курс Историја српске културе, похађала је три године, а три Миличина рада објављена су у зборнику ,,Млади и србистика“. Освојила је 1. мјесто на Трећој међународној олимпијади из руског језика, у београдском Руском дому имала запажен наступ на такмичењу у рецитовању ,,Очаравајући стихови“, ове године побиједила на Републичком такмичењу из руског језика; 2021. заузела 1. мјесто на Регионалном такмичењу из историје; прошле године – 1. мјесто за литерарни и ликовни рад на конкурсу ,,Егзодус сарајевских Срба“.

Волонтер је Црвеног крста и побједник јубиларног литерарног конкурса ,,30 година стазама хуманости“. Само неке од мноштва награда на литерарним конкурсима су: 1. награда на Републичком конкурсу поводом обиљежавања 32. рођендана Српске, 1. награда на овогодишњем и прошлогодишњем конкурсу ,,Страдање и сјећање на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина“, 1. награда на овогодишњем конкурсу ,,Светосавље и наше доба“, награда ,,Млади србиста“ за најбољи есеј 2022; на 49. и 51. Лимским вечерима поезије – 2. и 3. награда, 1. награда на прошлогодишњем међународном конкурсу ,,Мој сусрет са Малим принцом“, 1. награда на Међународном фестивалу поезије Форум театра, награда ,,Станко Симичевић“ на Фестивалу поезије младих у Врбасу, маја ове године… Истинска пјесникиња по сензибилитету, Милица је аутор три књиге поезије: ,,Обичан човјек“, ,,Сунчев човјек“ и ,,Чувари вјетрова“. Добитница је републичког признања – Плакете ,,Свети Стефан“, Златне значке општине Соколац, захвалница Града Источно Сарајево, СШЦ-а ,,Василије Острошки“ Соколац…

На питање о савјету за успјех, Милица даје зрео одговор.

– Сматрам да не постоји ,,рецепт за успјех“. Све што сам радила било је из љубави према језику, књижевности, култури, а резултати су дошли као спонтана посљедица тога. Досадашњи период посматрам као сазријевање. Није успјех бити најбољи, већ бити бољи од себе у неком прошлом периоду.

– Куда те даље пут води? Шта намјераваш студирати?

– Студираћу српски језик и књижевност на Српској филологији, Филозофски факултет Нови Сад.

– Какво мјесто има читање у твом опредјељењу?

– Одрасла сам у кући у којој се нарочито његовала култура читања. Моја прва библиотека је кућна, попут дјечијег свијета који чека да тек буде истражен. Мислим да је читање пресудно у формирању критичког мишљења и способности култивисаног изражавања мисли. У мом случају, рекла бих да је љубав према читању била она барка на којој сам се отиснула у књижевне воде.

– Школа је поносна јер си била њен ученик. Желиш ли да кажеш нешто у име своје генерације?

– Част је припадати јубиларној 60. генерацији соколачких матураната. Та бројка је показатељ континуитета који нас повезује са генерацијама наших бака и дједова. Надам се да ће се већина нас поново вратити својој Романији и успјесима у разним областима оправдати њено друго име – Гора од јунака.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Спале 28.05.2024. 20:44
    Такве нам се рађале!
  • Generic placeholder image
    Iskreno422 27.05.2024. 19:40
    Svaka čast Milici. Srećno u nastavku školovanja.
  • Generic placeholder image
    Petar 27.05.2024. 17:59
    Je li realno da lik piše (kopira) pjesmu Mileta Ignjatovića djevojci koja je učenik generacije i već napola književnik i poeta? Ne znam da li mi je ovo sad smiješno ili tužno. Srećno mlada damo!
  • Generic placeholder image
    Анонимно 27.05.2024. 14:56
    Kajaces se, Milice
    Ovaj tekst je pregledan 22 604 puta

    Niko nece moci vise
    u ljubavi da ti pruzi
    niti vise da te voli
    niti lepse da se druzi

    Ref. 2x
    Kajaces se, Milice
    a meni ce biti zao
    sto mi nisi ljubav dala
    sto ti nisam ljubav dao

    Mi smo bili tako mladi
    od zivota srecu krali
    kako sreca da se cuva
    ni ti ni ja nismo znali

    Ref. 2x

    Sve sto bese tako lepo
    sve ce vreme jednom skriti
    al' ti neces pored mene
    niti ja kraj tebe biti
  • Generic placeholder image
    Xx 27.05.2024. 14:52
    Sve najbolje u daljem školovanju i životu.Divno......
Повезане вијести
Марија Пантелић ђак генерације Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници Марија Пантелић ђак генерације Средњошколског центра „Милорад Влачић“ у Власеници
Дјечак Кенан Буљубашић побиједио леукемију па постао ученик генерације Дјечак Кенан Буљубашић побиједио леукемију па постао ученик генерације
Кристина Поповић ученик генерације у Средњошколском центру "27. јануар" у Рогатици Кристина Поповић ученик генерације у Средњошколском центру "27. јануар" у Рогатици
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 7m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 42m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 6m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    20h 3m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 46m
    9