Miljan Milović: Važniji je put do cilja, nego cilj sam

04.04.2021. 19:58
5
IZVOR: Katera

Naš sugrađanin Miljan Milović iz Pala godinama uspješno gradi muzičku karijeru kroz opersku umjetnost u Njemačkoj. Sve je počelo njegovim odlaskom u ovu zemlju na studije, gdje je završio muzičku akademiju, a danas je član opere, bariton Teatra Bon u istoimenom gradu u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Milović je rođen 1982. godine u Sarajevu, a djetinjstvo je proveo u Palama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Uporedo sa osnovnom i srednjom školom je pohađao i završio osnovnu i srednju muzičku školu.

Uprkos porodičnoj tradiciji stomatologa, Miljan u razgovoru za portal Katera kaže da je ljubav prema muzici ipak prevagnula.  U namjeri da izbjegne usmeno odgovaranje na času hemije u gimnaziji, Miljan je otišao na audiciju muzičke škole, a ostalo je istorija.

Slika

Foto: M.Milović

- Krajem devedesetih u Palama je otvoreno područnoj odjeljenje Osnovne muzičke škole Istočno Sarajevo i osnovan je odsjek solo pjevanje. Da bih izbjegao odgovaranje na času hemije, zamolio sam profesora da me pusti na audiciju, gdje sam položio i time je krenula moja muzička karijera i obrazovanje – kaže Milović.

Kaže da je u svijet operske umjetnosti ušao s ciljem otkrivanja nečeg novog. Volio je pjevati i otvaranje odsjeka za solo pjevanje u osnovnoj muzičkoj školi je tome doprinijelo.

- Na savjet profesorice Gergane Stevanović, koja je prepoznala talenat u meni, počeo sam se baviti muzikom i solo pjevanjem. Solo pjevanje je bila novina u to vrijeme i kroz rad sa profesoricom Stevanović u meni se probudila želja za klasičnom muzikom i operom – ističe Milović.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, u oktobru 2001. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu profesor Sead Buljubašić sa muzičke akademije u Majncu, održao je kurs solo-pjevanja, kojem je i Miljan prisustvovao.

Slika

Foto: M.Milović

- Nakon učešća na tom kursu i rada sa mnom, profesor Buljubašić me je pozvao na studije u Njemačku, jer je smatrao da imam talenta i izrazio je želju da radi na mom glasu i daljem usavršavanju. Nakon uspješno položenog prijemnog ispita na akademiji, 2002. godine sam počeo studirati solo pjevanje u njegovoj klasi u Majncu – ističe Milović.

Miljan kaže da su studije u Njemačkoj vrlo slične ovdašnjim, ali sa jednom važnom razlikom. Ističe da je akademija u Majncu imala kooperaciju sa teatrom u istom gradu, te su izrazito talentovani studenti su mogli postati članovi mladog ansambla opere.

- Tu šansu sam dobio i ja, tako da sam prilično rano, u 23. godini života već imao nastupe na velikoj sceni teatra u Majncu. Ipak, moj prvi nastup sam imao u 20. godini, na maloj sceni teatra u Majncu, kao Zarastro u dječijoj predstavi „Čarobna frula“. Nakon završenih studija na muzičkoj akademiji sam se preselio u Frankfurt, na postdiplomske studije – kaže Milović.

U posljednjem semetru postdiplomskih studija Miljan dobija svoj prvi stalni angažman, kao solista opere u Vupertalu, gdje ostvaruje niz zapaženih uloga kao Papageno u „Čarobnoj flauti“, Šonar u „Boemima“, Belkore u „Ljubavnom napitku“ i Seviljski berberin u istoimenoj operi.

Miljan je trenutno član opere Teatra u Bonu, odnosno bariton. Pojašnjava da pozorište sa stalnim operskim ansamblom obično ima po nekoliko soprana, tenora, mecosoprana, altova, baritona i basova.

Slika

Foto: M.Milović

- Po programu i produkcijama opere obično učestvujemo u pet do šest produkcijama po sezoni. Naš rad se ne svodi samo na vježbanje uloga kod kuće, već i na probama, kako muzičkim, tako i scenskim. Scenske probe za jednu produkciju traju šest sedmica, a muzičke probe i pripreme za velike i zahtjevne uloge traju i više od godinu dana – kaže nam Milović.

Još kao učenik srednje muzičke škole Miljan Milović je ostvario zapažene rezultate na raznim muzičkim takmičenjima, kao što i danas bilježi odlične rezultate na takmičenjima kroz profesionalnu karijeru.

- Kao učenik sam osvajao prve i druge nagrade na takmičenjima širom BiH i Srbije. Na takmičenju „Mladih talenata“ sam osvojio treće mjesto, bio sam finalista Saveznog takmičenja u Sofiji, kao i saveznog takmičenja u Njemačkoj i stipendista Vagner festivala u Bajrojtu. Takmičenja i javni nastupi su vrlo važni za karijeru operskog pjevača, jer su oni berza kontakata sa menadžerima i direktorima operskih kuća – kaže Milović.

Ističe da bi svoj muzički život opisao izrekom: „Važniji je put do cilja, nego cilj sam..“.

- Umjetnost i muzika je stalno istraživanje. Srećan sam sa uspjesima i podvizima koje sam ostvario, ali se radujem i budućim nastupima i ulogama koje bih mogao ostvariti. Kuda naš životni put vodi, mi sami to ne znamo – kaže Milović.

Dodaje da bi možda njegova naredna želja bila da se u skorije vrijeme ostvari kao pedagog i profesor pjevanja.

Slika

Foto: M.Milović

Biografija:

Miljan Milović je rođen 24. decembra 1982. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Palama, kao i osnovnu muzičku školu. Srednju muzičku školu je završio u Istočnom Novom Sarajevu u klasi profesora Gergine Stevanović.

Osvojio je veliki broj nagrada na takmičenjima širom FBiH, Republike Srpske, Srbije i Bugarske. Nastupao je sa orkestrom Narodnog pozorišta Sarajeva na festivalu „Baščaršijske noći“.

Osnovne studije na muzičkoj akademiji je završio u Majncu, a posdiplomske u Frankfurtu. Prvi stalni angžaman je ostvario u gradu Vupertal. Više gostujućih i stalnih angžmana ostvaruje u teatrima i sa orkestrima u Dortmundu, Koblencu i Gelzenkirhenu, kao i na Nimus-u u Nišu i u Seulu, u Južnoj Koreji. Trenutno živi i radi kao član opere, bariton u Bonu.

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Nena 11.04.2021. 15:58
    Svaka čast Miljane, na ponos Palama i Tvojoj porodici
  • Generic placeholder image
    Krle 09.04.2021. 12:19
    Još jedan primjer uzaludno potrošenih para građana na račun školvovanja kadra koji odlazi u Njemačku da tamo promoviše Njemačku kulturu i operu. Šta imamo mi kao Republika Srpska, jedno veliko ništa. Od tuđe lampe nama nema svjetlosti i prosvjetlenja.
  • Generic placeholder image
    Danica 05.04.2021. 11:40
    Želim ti daljnji uspjeh u životu i karijeri. Ti si naš ponos
  • Generic placeholder image
    Radomir 04.04.2021. 23:57
    Pozdravljam i cijenim zahvalnost prema g-đi Gargani Stevanović i nadam se da još sarađuju jer je i ona u Njemačkoj. Čestitke i najbolje želje Miljanu za uspješnu karijeru.
  • Generic placeholder image
    Slobo 04.04.2021. 20:35
    Lijepa priča o našem Miljanu. Uspjeh na polju ozbiljne muzike i to u Njemačkoj je baš za čestitke.
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 57m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 8m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 54m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 16m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 30m
    3