Миљан Миловић: Важнији је пут до циља, него циљ сам

04.04.2021. 19:58
5
ИЗВОР: Катера

Наш суграђанин Миљан Миловић из Пала годинама успјешно гради музичку каријеру кроз оперску умјетност у Њемачкој. Све је почело његовим одласком у ову земљу на студије, гдје је завршио музичку академију, а данас је члан опере, баритон Театра Бон у истоименом граду у њемачкој савезној држави Сјеверна Рајна-Вестфалија.

Миловић је рођен 1982. године у Сарајеву, а дјетињство је провео у Палама, гдје је завршио основну школу и гимназију. Упоредо са основном и средњом школом је похађао и завршио основну и средњу музичку школу.

Упркос породичној традицији стоматолога, Миљан у разговору за портал Катера каже да је љубав према музици ипак превагнула.  У намјери да избјегне усмено одговарање на часу хемије у гимназији, Миљан је отишао на аудицију музичке школе, а остало је историја.

Слика

Фото: М.Миловић

- Крајем деведесетих у Палама је отворено подручној одјељење Основне музичке школе Источно Сарајево и основан је одсјек соло пјевање. Да бих избјегао одговарање на часу хемије, замолио сам професора да ме пусти на аудицију, гдје сам положио и тиме је кренула моја музичка каријера и образовање – каже Миловић.

Каже да је у свијет оперске умјетности ушао с циљем откривања нечег новог. Волио је пјевати и отварање одсјека за соло пјевање у основној музичкој школи је томе допринијело.

- На савјет професорице Гергане Стевановић, која је препознала таленат у мени, почео сам се бавити музиком и соло пјевањем. Соло пјевање је била новина у то вријеме и кроз рад са професорицом Стевановић у мени се пробудила жеља за класичном музиком и опером – истиче Миловић.

По завршетку средњошколског образовања, у октобру 2001. године на Музичкој академији у Сарајеву професор Сеад Буљубашић са музичке академије у Мајнцу, одржао је курс соло-пјевања, којем је и Миљан присуствовао.

Слика

Фото: М.Миловић

- Након учешћа на том курсу и рада са мном, професор Буљубашић ме је позвао на студије у Њемачку, јер је сматрао да имам талента и изразио је жељу да ради на мом гласу и даљем усавршавању. Након успјешно положеног пријемног испита на академији, 2002. године сам почео студирати соло пјевање у његовој класи у Мајнцу – истиче Миловић.

Миљан каже да су студије у Њемачкој врло сличне овдашњим, али са једном важном разликом. Истиче да је академија у Мајнцу имала кооперацију са театром у истом граду, те су изразито талентовани студенти су могли постати чланови младог ансамбла опере.

- Ту шансу сам добио и ја, тако да сам прилично рано, у 23. години живота већ имао наступе на великој сцени театра у Мајнцу. Ипак, мој први наступ сам имао у 20. години, на малој сцени театра у Мајнцу, као Зарастро у дјечијој представи „Чаробна фрула“. Након завршених студија на музичкој академији сам се преселио у Франкфурт, на постдипломске студије – каже Миловић.

У посљедњем семетру постдипломских студија Миљан добија свој први стални ангажман, као солиста опере у Вуперталу, гдје остварује низ запажених улога као Папагено у „Чаробној флаути“, Шонар у „Боемима“, Белкоре у „Љубавном напитку“ и Севиљски берберин у истоименој опери.

Миљан је тренутно члан опере Театра у Бону, односно баритон. Појашњава да позориште са сталним оперским ансамблом обично има по неколико сопрана, тенора, мецосопрана, алтова, баритона и басова.

Слика

Фото: М.Миловић

- По програму и продукцијама опере обично учествујемо у пет до шест продукцијама по сезони. Наш рад се не своди само на вјежбање улога код куће, већ и на пробама, како музичким, тако и сценским. Сценске пробе за једну продукцију трају шест седмица, а музичке пробе и припреме за велике и захтјевне улоге трају и више од годину дана – каже нам Миловић.

Још као ученик средње музичке школе Миљан Миловић је остварио запажене резултате на разним музичким такмичењима, као што и данас биљежи одличне резултате на такмичењима кроз професионалну каријеру.

- Као ученик сам освајао прве и друге награде на такмичењима широм БиХ и Србије. На такмичењу „Младих талената“ сам освојио треће мјесто, био сам финалиста Савезног такмичења у Софији, као и савезног такмичења у Њемачкој и стипендиста Вагнер фестивала у Бајројту. Такмичења и јавни наступи су врло важни за каријеру оперског пјевача, јер су они берза контаката са менаџерима и директорима оперских кућа – каже Миловић.

Истиче да би свој музички живот описао изреком: „Важнији је пут до циља, него циљ сам..“.

- Умјетност и музика је стално истраживање. Срећан сам са успјесима и подвизима које сам остварио, али се радујем и будућим наступима и улогама које бих могао остварити. Куда наш животни пут води, ми сами то не знамо – каже Миловић.

Додаје да би можда његова наредна жеља била да се у скорије вријеме оствари као педагог и професор пјевања.

Слика

Фото: М.Миловић

Биографија:

Миљан Миловић је рођен 24. децембра 1982. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију је завршио у Палама, као и основну музичку школу. Средњу музичку школу је завршио у Источном Новом Сарајеву у класи професора Гергине Стевановић.

Освојио је велики број награда на такмичењима широм ФБиХ, Републике Српске, Србије и Бугарске. Наступао је са оркестром Народног позоришта Сарајева на фестивалу „Башчаршијске ноћи“.

Основне студије на музичкој академији је завршио у Мајнцу, а посдипломске у Франкфурту. Први стални ангжаман је остварио у граду Вупертал. Више гостујућих и сталних ангжмана остварује у театрима и са оркестрима у Дортмунду, Кобленцу и Гелзенкирхену, као и на Нимус-у у Нишу и у Сеулу, у Јужној Кореји. Тренутно живи и ради као члан опере, баритон у Бону.

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Nena 11.04.2021. 15:58
    Svaka čast Miljane, na ponos Palama i Tvojoj porodici
  • Generic placeholder image
    Krle 09.04.2021. 12:19
    Još jedan primjer uzaludno potrošenih para građana na račun školvovanja kadra koji odlazi u Njemačku da tamo promoviše Njemačku kulturu i operu. Šta imamo mi kao Republika Srpska, jedno veliko ništa. Od tuđe lampe nama nema svjetlosti i prosvjetlenja.
  • Generic placeholder image
    Danica 05.04.2021. 11:40
    Želim ti daljnji uspjeh u životu i karijeri. Ti si naš ponos
  • Generic placeholder image
    Радомир 04.04.2021. 23:57
    Поздрављам и цијеним захвалност према г-ђи Гаргани Стевановић и надам се да још сарађују јер је и она у Њемачкој. Честитке и најбоље жеље Миљану за успјешну каријеру.
  • Generic placeholder image
    Слобо 04.04.2021. 20:35
    Лијепа прича о нашем Миљану. Успјех на пољу озбиљне музике и то у Њемачкој је баш за честитке.
Повезане вијести
Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала
Прекид електричне енергије у Палама Прекид електричне енергије у Палама
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 5m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 4m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 40m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 1m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 44m
    9