Миљан Миловић: Важнији је пут до циља, него циљ сам

04.04.2021. 19:58
5
ИЗВОР: Катера

Наш суграђанин Миљан Миловић из Пала годинама успјешно гради музичку каријеру кроз оперску умјетност у Њемачкој. Све је почело његовим одласком у ову земљу на студије, гдје је завршио музичку академију, а данас је члан опере, баритон Театра Бон у истоименом граду у њемачкој савезној држави Сјеверна Рајна-Вестфалија.

Миловић је рођен 1982. године у Сарајеву, а дјетињство је провео у Палама, гдје је завршио основну школу и гимназију. Упоредо са основном и средњом школом је похађао и завршио основну и средњу музичку школу.

Упркос породичној традицији стоматолога, Миљан у разговору за портал Катера каже да је љубав према музици ипак превагнула.  У намјери да избјегне усмено одговарање на часу хемије у гимназији, Миљан је отишао на аудицију музичке школе, а остало је историја.

Слика

Фото: М.Миловић

- Крајем деведесетих у Палама је отворено подручној одјељење Основне музичке школе Источно Сарајево и основан је одсјек соло пјевање. Да бих избјегао одговарање на часу хемије, замолио сам професора да ме пусти на аудицију, гдје сам положио и тиме је кренула моја музичка каријера и образовање – каже Миловић.

Каже да је у свијет оперске умјетности ушао с циљем откривања нечег новог. Волио је пјевати и отварање одсјека за соло пјевање у основној музичкој школи је томе допринијело.

- На савјет професорице Гергане Стевановић, која је препознала таленат у мени, почео сам се бавити музиком и соло пјевањем. Соло пјевање је била новина у то вријеме и кроз рад са професорицом Стевановић у мени се пробудила жеља за класичном музиком и опером – истиче Миловић.

По завршетку средњошколског образовања, у октобру 2001. године на Музичкој академији у Сарајеву професор Сеад Буљубашић са музичке академије у Мајнцу, одржао је курс соло-пјевања, којем је и Миљан присуствовао.

Слика

Фото: М.Миловић

- Након учешћа на том курсу и рада са мном, професор Буљубашић ме је позвао на студије у Њемачку, јер је сматрао да имам талента и изразио је жељу да ради на мом гласу и даљем усавршавању. Након успјешно положеног пријемног испита на академији, 2002. године сам почео студирати соло пјевање у његовој класи у Мајнцу – истиче Миловић.

Миљан каже да су студије у Њемачкој врло сличне овдашњим, али са једном важном разликом. Истиче да је академија у Мајнцу имала кооперацију са театром у истом граду, те су изразито талентовани студенти су могли постати чланови младог ансамбла опере.

- Ту шансу сам добио и ја, тако да сам прилично рано, у 23. години живота већ имао наступе на великој сцени театра у Мајнцу. Ипак, мој први наступ сам имао у 20. години, на малој сцени театра у Мајнцу, као Зарастро у дјечијој представи „Чаробна фрула“. Након завршених студија на музичкој академији сам се преселио у Франкфурт, на постдипломске студије – каже Миловић.

У посљедњем семетру постдипломских студија Миљан добија свој први стални ангажман, као солиста опере у Вуперталу, гдје остварује низ запажених улога као Папагено у „Чаробној флаути“, Шонар у „Боемима“, Белкоре у „Љубавном напитку“ и Севиљски берберин у истоименој опери.

Миљан је тренутно члан опере Театра у Бону, односно баритон. Појашњава да позориште са сталним оперским ансамблом обично има по неколико сопрана, тенора, мецосопрана, алтова, баритона и басова.

Слика

Фото: М.Миловић

- По програму и продукцијама опере обично учествујемо у пет до шест продукцијама по сезони. Наш рад се не своди само на вјежбање улога код куће, већ и на пробама, како музичким, тако и сценским. Сценске пробе за једну продукцију трају шест седмица, а музичке пробе и припреме за велике и захтјевне улоге трају и више од годину дана – каже нам Миловић.

Још као ученик средње музичке школе Миљан Миловић је остварио запажене резултате на разним музичким такмичењима, као што и данас биљежи одличне резултате на такмичењима кроз професионалну каријеру.

- Као ученик сам освајао прве и друге награде на такмичењима широм БиХ и Србије. На такмичењу „Младих талената“ сам освојио треће мјесто, био сам финалиста Савезног такмичења у Софији, као и савезног такмичења у Њемачкој и стипендиста Вагнер фестивала у Бајројту. Такмичења и јавни наступи су врло важни за каријеру оперског пјевача, јер су они берза контаката са менаџерима и директорима оперских кућа – каже Миловић.

Истиче да би свој музички живот описао изреком: „Важнији је пут до циља, него циљ сам..“.

- Умјетност и музика је стално истраживање. Срећан сам са успјесима и подвизима које сам остварио, али се радујем и будућим наступима и улогама које бих могао остварити. Куда наш животни пут води, ми сами то не знамо – каже Миловић.

Додаје да би можда његова наредна жеља била да се у скорије вријеме оствари као педагог и професор пјевања.

Слика

Фото: М.Миловић

Биографија:

Миљан Миловић је рођен 24. децембра 1982. године у Сарајеву. Основну школу и гимназију је завршио у Палама, као и основну музичку школу. Средњу музичку школу је завршио у Источном Новом Сарајеву у класи професора Гергине Стевановић.

Освојио је велики број награда на такмичењима широм ФБиХ, Републике Српске, Србије и Бугарске. Наступао је са оркестром Народног позоришта Сарајева на фестивалу „Башчаршијске ноћи“.

Основне студије на музичкој академији је завршио у Мајнцу, а посдипломске у Франкфурту. Први стални ангжаман је остварио у граду Вупертал. Више гостујућих и сталних ангжмана остварује у театрима и са оркестрима у Дортмунду, Кобленцу и Гелзенкирхену, као и на Нимус-у у Нишу и у Сеулу, у Јужној Кореји. Тренутно живи и ради као члан опере, баритон у Бону.

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  Nena 11.04.2021. 15:58
  Svaka čast Miljane, na ponos Palama i Tvojoj porodici
 • Generic placeholder image
  Krle 09.04.2021. 12:19
  Još jedan primjer uzaludno potrošenih para građana na račun školvovanja kadra koji odlazi u Njemačku da tamo promoviše Njemačku kulturu i operu. Šta imamo mi kao Republika Srpska, jedno veliko ništa. Od tuđe lampe nama nema svjetlosti i prosvjetlenja.
 • Generic placeholder image
  Danica 05.04.2021. 11:40
  Želim ti daljnji uspjeh u životu i karijeri. Ti si naš ponos
 • Generic placeholder image
  Радомир 04.04.2021. 23:57
  Поздрављам и цијеним захвалност према г-ђи Гаргани Стевановић и надам се да још сарађују јер је и она у Њемачкој. Честитке и најбоље жеље Миљану за успјешну каријеру.
 • Generic placeholder image
  Слобо 04.04.2021. 20:35
  Лијепа прича о нашем Миљану. Успјех на пољу озбиљне музике и то у Њемачкој је баш за честитке.
Повезане вијести
Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
Спорт важан за одрастање дјеце Спорт важан за одрастање дјеце
Помоћи предузетницима да се лакше носе са изазовима економских криза (ФОТО) Помоћи предузетницима да се лакше носе са изазовима економских криза (ФОТО)
Најчитаније
 • Преминуо Веселин Пукета
  4h 23m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  5h 27m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  20h 42m
  0
 • Рецепт за посну сарму
  7h 11m
  1
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  21h 1m
  1