Miloš dobio novo srce - jednog dana želi da upozna porodicu donora

17.07.2024. 21:00
0
IZVOR: rts.rs

Jedno "da" u nedjelji za nama produžilo je četiri života - urađene su transplantacije bubrega, jetre i prva transplantacija srca u ovoj godini.

Ekipa RTS-a obišla je Miloša koji je dobio novo srce i zabeležila operaciju srčanog zalistka - bez reza.

- Porodicu donora bih želeo da upoznam jednog dana, kad sve ovo prođe, a probudio bih svest ljudima da treba da doniraju, jer tako spasavaju tuđe živote - rekao je dvadesettrogodišnji Miloš Mitrović iz Požarevca.

Miloš će krajem oktobra napuniti 24 godine. Nakon 15 godina bolesti dočekao je jedini lijek. Novo srce dobio je u noći između ponedjeljka i utorka.

Kaže da je bio u šoku kada mu je rečeno da postoji mogućnost da bude urađena transplantacija.

- Budan je ekstubiran, priča, jede, oseća se dobro i ja se nadam da će to tako i da ostane. Više od 50 ljudi čeka transplantaciju srca u našoj zemlji - rekao je prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Pedeset godina je stariji pacijent koga su takođe u Urgentnom centru spasili naši kardiohirurzi uz pomoć jednog od najvećih svjetskih stručnjaka. Popravili su mu srčani zalistak bez otvaranja grudnog koša.

- Endoskopska hirurgija je budućnost. Pravimo tri male rupe obično sa desne strane grudi. To radimo ne iz estetskih razloga već zato što možemo bolje da pomognemo pacijentu. Sve gledamo na monitoru, a kamera je u grudima pacijenta. Oporavak je brži rekao je prof. dr Antonios Pitsis sa Interbalkan medicinskog centara u Solunu.

- Hirurgija srčanih zalistaka potpuno endoskopskom metodom, bez reza, je privilegija koja može da bude urađena u svega nekoliko evropskih centara, jedan od tih centara je i Centar u Solunu, odakle nam dolazi profesor Pitsis, a sve sa idejom da na kraju Klinika za kardiohirurgiju UKCS postane regionalni centar za endoskopsku hirurgiju srčanih zalistaka – rekao je dr Putnik.

Danas uz podršku starijih i iskusnijih, u budućnosti ovu proceduru obavljaće mlađe generacije.

- Ja sam jedan od 10 hirurga iz 40 zemalja širom sveta, koji su prošle godine dobili priliku za usavršavanjem iz endoskopske i robotske kardiohirurgije - navodi dr Emilija Petrović, kardioiohirurg sa Klinika za kardiohirurgiju UKCS.

- Ovo je veoma značajno za nas imati jendog od najboljih hirurga u ovoj oblasti na svetu sa nama u sali koji želi da nas edukuje, to je važno i za pacijente i za nas - napominje kardiohirurg Miloš Matković.

U Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije od početka godine uradili su više od 700 operacija, a bolesti srca i krvnih sudova su i najčešća i oboljenja koja odnesu i najviše života.

Piše: Ana Stamenković

Komentari 0
Povezane vijesti
Navršava se godinu dana od krvavog Badnjeg dana na Kosovu i Metohiji Navršava se godinu dana od krvavog Badnjeg dana na Kosovu i Metohiji
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0