Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Neće biti otpuštanja prosvjetnih radnika

09.06.2020. 14:55
0
IZVOR: nezavisne.com

U vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske imamo određeni broj radnika koji nemaju punu normu, što nikako ne znači da će ostati bez posla, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS .

- Zakonska regulativa dozvoljava dopunu  norme na nivou aktiva direktora i to je praksa koja se u školama primjenjuje godinama i tako će biti i ubuduće, čime se vrši preraspodjela kadrova koji u nekim školama neće imati dovoljan broj časova - stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli kako je tačno je da posljednjih godina RS bilježi manji broj učenika u školama, ali isto tako imamo i prirodan odliv nastavnog kadra kroz njihovo penzionisanje.

- Jutarnje čuvanje i produženi boravak su, takođe, oblici vaspitno-obrazovnog rada za kojima vlada sve veća potreba, za koji se, zakonski, angažuju zaposleni iz škole koji na taj način dopunjavaju svoju normu - dodali su.

Istakli su da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem što u razvojnim politikama otvara mogućnost dodatnog zapošljavanja trenutno nezaposlenog prosvjetnog kadra, koji je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

- Izmjenama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je u proceduri donošenja, stvaraju se uslovi da se postojeći, slobodni kapaciteti školskih objekata mogu dati na upotrebu lokalnoj zajednici za proširenja kapaciteta obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem - rekli su u Ministarsvu.

Kako su naveli, sve su to mjere Ministarstva prosvjete i kulture usmjerene na unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema ali i položaja prosvjetnih radnika.

- Prosvjetni radnici u kontinuitetu pokazuju spremnost posvećenog rada u školama, a posljednji primjer je izazov onlajn nastave kojoj su odgovorili u ponom kapacitetu. Time su, još jednom, potvrdili posvećenost i nezamjenjivu vrijednost svoga rada. Imamo kvalitetan nastavni kadar, koji nastojima zadržati, i sa kojim ćemo nastaviti aktivno raditi na unapređenju cjelokupnog vaspitno-obrazovnog Sistema - stoji u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike
Pravila ponašanja u roditeljskim „viber grupama“ Pravila ponašanja u roditeljskim „viber grupama“
Počela isplata plata prosvjetarima u Srpskoj Počela isplata plata prosvjetarima u Srpskoj
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    10h 30m
    2
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    11h 43m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    12h 23m
    0
  • Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
    4h 46m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    10h 19m
    0