Mira Kovačević: Izložba vinorela u Sarajevu

26.01.2020. 10:33
0
IZVOR: Srna

Slikarka Mira Kovačević predstavila je sinoć sarajevskoj publici dvadesetak vinorela – radova nastalih tehnikom slikanja vinom.

Na vinorelima su prikazane žene, a to što su rađene vinom daje slikama posebnu ljepotu.

Kovačevićeva je rekla da su radovi izrađeni starom i tradicionalnom vještinom, koja se danas rijetko može sresti, što je čini posebnom.

- Nadam se da će ova izložba biti prilika da se šira publika upozna sa neobičnom tehnikom kojom stvaram ova djela - istakla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da se mali broj umjetnika odlučuje za rad tehnikom vinorel, jer traži dobro slikarsko umijeće i poznavanje ćudi vina.

- Tehnika je živa, jer slike rađene vinom nikada nemaju konačan izgled. One, kao i vino od koga nastaju, vremenom stare, mijenjaju boje i postaju smeđe - istakla je Kovačevićeva, koja je radove do sada predstavljala samo na vinskim sajmovima i festivalima.

Izložba će biti otvorena do 29. februara, a zainteresovani mogu da pogledaju vinorele u koncept prostoru “Četiri sobe gospođe Safije” u Sarajevu.

Kovačevićeva je član Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i Udruženja likovnih umjetnika “Esnaf”, a živi i radi na relaciji Pančevo-Istočno Sarajevo.

Rođena je 1981. godine u Zemunu, a Srednju školu za umjetničke zanate završila je u Šapcu. Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpski Karavađo slikao je u slavu Božiju i za pouku naroda svog Srpski Karavađo slikao je u slavu Božiju i za pouku naroda svog
U Han Pijesku izložba i predavanje o dva najraskošnija srpska srednjovjekovna rukopisa U Han Pijesku izložba i predavanje o dva najraskošnija srpska srednjovjekovna rukopisa
Otvorena izložba fotografija ,,Javor planinom 3'' u Han Pijesku Otvorena izložba fotografija ,,Javor planinom 3'' u Han Pijesku
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 17m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 32m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 23m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 50m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 42m
    0