Mitropolit dabrobosanski Georgije imao istorijsku misiju

21.10.2022. 21:50
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je večeras na Palama da je veliki mitropolit Georgije Nikolajević imao istorijsku misiju, da je dao mnogo Crkvi, naciji, pa i BiH, a ipak ostao nepoznat srpskom narodu.

- Mitropolit Georgije Nikolajević kao i svi njegovi prethodnici dostojni su, ne samo da ih se sjećamo nego da organizujemo naučne skupove koji će da se pozabave njihovim radom, djelima koja su ostavili iza sebe", izjavio je mitropolit Hrizostom novinarima prije otvaranja naučnog skupa "Mitropolit dabrobosanski Georgije Nikolajević /1807-1896/ i njegovo doba - na Filozofskom fakultetu na Palama.

On je dodao da se ovim naučnim skupom otvara naučno istraživanje uloge, značaja, djela i ličnosti mitropolita Georgija Nikolajevića.

Mitropolit Hrizostom naveo je da je Georgije Nikolajević po svemu jedan od posebnih mitropolita, te da je u svakom gradu i varošici koju je posjetio podigao dom, školu, crkvu, manastir.

- Ostao je potpuno nepoznat našem narodu, istoriji i zato smo htjeli kroz naučni skup da otvorimo mnoga pitanja, da se ljudi počnu baviti ovim znamenitim Sremcem. Tokom cijelog svog rada u Dubrovniku bio je direktno vezan za Srbe u Sarajevu i BiH, te pomagao koliko je mogao tada i prosvjetu - rekao je mitropolit Hrizostom.

Naučni skup organizuju Mitropolija dabrobosanska, Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofski fakultet Pale.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da je mitropolit Nikolajević u "zaboravnoj srpskoj kulturi" bio sklonjen po strani više od jednog vijeka, ali da zaslužuje naučni skup za koji se prijavilo 15 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske.

- Ovo će biti početak istraživanja znamenite ličnosti srpske istorije koja je obilježila, ne samo Mitropoliju dabrobosansku, nego je on Sremac koji je veći dio života proveo u Dubrovniku, Zadru, u BiH i veoma je zaslužan za razvoj književnosti i pismenosti - istakao je Mastilović.

On je naveo da je mitorpolit Georgije Nikolajević, dok je boravio u Sarajevu od 1881. do 1896. godine, predano radio na razvoju pismenosti i duhovnosti na ovom prostoru, a to će biti predmet budućih naučnih istraživanja.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladislav Topalović kaže da je mitropolit Georgije Nikolajević velikan srpske crkvene istorije, jedan od utemeljivača, osnivača, prvi pokretač časopisa na prostorima Dalmacije i Sarajeva.

- Bio je član Društva Matice srpske. Naučni skup nije samo plod istorijske radoznalosti da osvijetlimo istoriju tog perioda nego želimo da nas mitropolit Georgije inspiriše, nadahne, kako bismo i mi danas u duhu nacionalnog pokrenuli pokrete i projekte koji će biti na korist Crkvi, državi i narodu kao što je to bilo u njegovo vrijeme - istakao je Topalović.

On je naveo da se trag mitropolita Georgija najviše ogleda u književnosti, da je pisao radove iz oblasti istorije, geografije, crkvene istorije, te poeziju i bio veliki prevodilac sa njemačkog jezika, a prevodio je čak i udžbenike za škole sa italijanskog jezika.

- U episkopskom-mitropolitskom djelovanju ostavio je velikog traga jer gdje god da krenete u većem dijelu BiH većina crkava potiče iz njegovog perioda. Bio je i veliki filantrop, imao fondove kojima je zbrinjavao sirotinju i udovice - rekao je Topalović.

Nakon otvaranja naučnog skupa održana je promocija zbornika 23 autora "Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske" u kome je istorija Mitropolije i srpskog naroda na ovom području istražena iz više uglova.

U okviru naučnog skupa za sutra su u amfiteatru Filozofskog fakulteta Pale planirane tri sesije.

Prva sesija pod nazivom "Istorijski portret mitropolita Georgija Nikolajevića" planirana je od 9.00 do 11.00 časova, druga pod nazivom "Književnost i publicistika" od 11.30 do 13.00 časova, a treća "Bogoslovsko-pastirski rad mitropolita Georgija" od 16.00 do 18.00.

Skup će biti zatvoren od 18.15 do 18.30 časova, nakon čega slijedi izložba u holu Filozofskog fakulteta.

Sveta arhijerejska liturgija i parastos u Crkvi Svetog Save u Blažuju biće služeni u nedjelju, 23. oktobra.

 

 

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U utorak čitanje vaskršnje poruke U utorak čitanje vaskršnje poruke
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    22h 58m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    20h 33m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    6h 32m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    4h 59m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    6h 51m
    0