Mitropolit Hrizostom: Crkva 2000 godina brani đavolu da pobijedi čovječanstvo

17.04.2023. 12:53
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom istakao je da je u snazi vaskrsenja Hristovog njegova crkva već 2000 godina nepokolebljiva i nepokoriva brana koja đavolu brani da pobijedi čovječanstvo.

- U crkvi su se javljali mnogi grešnici, jeretici, lažni učitelji i sve su to bila vrata adova, ali ta nijedna vrata nisu pobijedila crkvu zbog toga što je ona utemeljena na vaskrslome Hristu - naglasio je mitropolit Hrizostom u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije u crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Mitropolit je naglasio da je vaskrsenje Hristovo temelj svega, te podsjetio na riječi apostola Pavla koji je rekao da bi sve bilo uzalud da Hristos nije vaskrsao.

- Uzalud bi bili proroci Starog zavjeta, Hristova nauka i njegovo učenje. Sve bi bilo uzaludno, ali vaskrsenjem Gospod je utvrdio starozavjetnu nauku proroka da će Mesija doći i da će biti jagnje Božije koje će sebe žrtvovati za grijehe svijeta - kazao je on.

Prema njegovim riječima, Vaskrsenjem je pobijeđeno zlo, ali to ne znači da ono ne postoji, već da se samo sa Hristom može pobijediti.

- Upravo su to postigli sveti naši preci i božiji ugodnici koji su upravo Hristom kao pobjediteljem grijeha, smrti i đavola pobjeđivali sve i postajali božji ugodnici. To je snaga vjere u vaskrsloga Hrista Gospoda - naglasio je mitropolit.

Mitropolit Hrizostom je istakao i da su čak i Hristovi učenici imali ljudske slabosti, kao i mi danas, podsjetivši na odricanje apostola Petra i Judino izdajstvo.

- Snaga je u tome da ispovijedimo ime vaskrsloga Gospoda, ne Hrista kako ga neki tumače kao istorijsku ličnost, već Hrista vaskrsloga iz mrtvih, onoga koji je podnio sve patnje i golgote Velikog petka - zaključio je mitropolit.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje da bude vaskrsenje u srcima, dušama, životu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služi večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    6h 37m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    9h 23m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    8h 56m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    12h 3m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    23h 52m
    0