Sinovljev epitaf za oca Ristu Anđića

04.08.2024. 15:22
6
IZVOR: katera.news

U Vojkovićima su danas obilježene 32. godine od odbrane ovog naselja, te Krupca i Grlice čime je na današnji dan 1992. spriječena namjera tzv, Armije FBiH da zauzme Ilidžu i krene prema Palama.

Područja Vojkovića, Grlice i Krupca 4. avgusta 1992. godine našla su se pod snažnim udarom neprijateljske vojske, ali je ovaj kraj odbranjen požrtvovanosti boraca Vojske Republike Srpske, ali i stanovnika koji su branili svoja ognjišta.

Druga sarajevska laka pješadijska bigada, čija se komanda bila upravo u Vojkovićima, najzaslužnija je za odbranu vjekovne srpske teritorije, a odbrana ovog prostora jedan je od prelomnih trenutaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu,

Jedan od komandanata ove brigade bio je i Risto Anđić, koji je poginuo 6. 10. 1994. godine na Čaklama, a njemu u čast za portal "Katera" govorio je Đorđe, njegov sin.

- Moj otac je za života dobio orden Miloša Obilića, a po mom saznanju, upravo za odbranu Ilinjače unapren je u čin majora – rekao je Anđić.

Moj otac je, nastavlja naš sagovornik, nakon ranjavanja snajperom u predjelu vrata, operacije i oporavka, nakratko otišao kod svog klasića iz Bileće Miroslava Lukića u Morović u Srbiji.

- Kao drug i prijatelj, predlagao mu je da ostane kod njega sa porodicom, ali moj otac nije pristao – rekao je Anđić.

Kasnije je čika Mire, kako su ga od milja zvali, ispričao šta mu je Risto odgovorio na pitanje zašto ne želi da ostane u Srbiji.

- Mire, ja moram nazad. Znaš i sam da su nas učili da ako ne radimo srcem da ne radimo nikako. Razumi me – rekao je tada Risto.

A onda su 6. okotbra 1994. godine muslimanske snage, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske.

Među njima i Ristu Anđića.

Nisam rastao ja sa njima,
niti su mi dolazili u snove-
tek, u patini i prašini
nađem njine tragove.

Čije je- kad odgovori djete,
i kad vidite pognute glave,
zaborava im nema jer ipak se sjete
nekih zvijezda, koje nebo plave!

Znali su sudbu, i sve šta ih čeka
al' strah im nije ledio grudi!
Neka ih se sjećaju dok svijeta je i vijeka,
i nek praštaju! Ima ko da sudi.

Pjesmu napisao i svom ocu posvetio Đorđe Anđić.

 

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Tvrd(ko) Kamen 04.08.2024. 19:33
    Oj Realisto, pa ti opet piskaraš po srpskim portalima, da nam svima, k'o biva ti kažeš šta je bilo u Sarajevu i okolini. Pa, sad ti svi mamu bambusamo, glede kvaliteta :-), prvoklasno!
    Nemoj se praviti naivan kad znaš šta su radili tvoji...ah da, srbi ih napali a oni se branili...ah da, to je i "SVIJET" (samo ne znam koji tačno) rekao i potvrdio. AMA NEMATE NI ISTORIJU NI GEOGRAFIJU! :-)
  • Generic placeholder image
    Dre 04.08.2024. 18:27
    Isti tekstovi vise od trideset godina, iste nepametne sintagme "vjekovne srpske teritorije" (vjekovna srpska fabrika?), ponavljanje kako je jedna lokalna bitka od odsudne vaznosti za Republiku Srpsku, jer da su, pazi sad, u tom napadu na Ilidzu (sic!) neprijateljski vojnici zauzeli Krupac, oni bi onda, paznja jos jednom, zauzeli Pale!
    Utjesno je za ovakva piskarala da i od njih ima gorih. Naime, bosnjacka portal piskarala napad ARBiH na Famos nazivaju, slusaj ovo, odbranom Famosa i Hrasnice, kojom je, molim da paznja ne popusta, sprijecena nova Srebrenica! Evo, ne znam, imam dilemu ko je smijesniji.
    Sta se u stvari dogodilo? Neuspjeli muslimanski napad na Famos u kom su imali relativno velike zrtve, a nisu uspjeli, to smo naucili iz ovog teksta, da se popnu na Pale. Iz Hrasnice. Preko Krupca.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.08.2024. 18:16
    Cilj takozvane armije bih-a je uvjek bio klanje Srba gdje god da se nalaze. Ilidža, Vojkovići, Pale ili neki drugi grad potpuno je svejedno. Na njihovu žalost ovoga puta su Srbi bili složni i znali su s kim imaju posla pa nas nisu poklali koliko su željeli.
  • Generic placeholder image
    Realista 04.08.2024. 17:51
    Može biti al znam geografiju bolje od tebe i autora teksta...a da je neinformisan i nenačitan najbolje kaže "armija FBiH"...to nikad nije postojalo
  • Generic placeholder image
    Tigar 04.08.2024. 17:24
    Realista ti si realno glup
  • Generic placeholder image
    Realista 04.08.2024. 16:59
    Dogovorite se jesu li htjeli zauzeti Krupac i Grlicu ili Ilidžu koja je na kontra strani
Povezane vijesti
Ekipa "Keops E-sport" pobjednik turnira u malom fudbalu u Vojkovićima (FOTO) Ekipa "Keops E-sport" pobjednik turnira u malom fudbalu u Vojkovićima (FOTO)
Sutra obilježavanje godišnjice odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca Sutra obilježavanje godišnjice odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca
Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO) Maršom odbrane na Ilinjaču počela manifestacija „4. avgust - da se ne zaboravi“ (FOTO)
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    12h 26m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    17h 41m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    7h 9m
    1
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    9h 9m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    15h 27m
    0