Mitropolit Hrizostom: Crkva - dom i mjesto okupljanja

29.05.2022. 21:37
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da je Crkva dom i mjesto zajedničkog okupljanja.

Mitropolit Hrizostom je nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Georgija u Stogu kod Vozuće izrazio zadovoljstvo velikim brojem okupljenih vjernika.

- Želim da vam zahvalim jer znam da ste došli sa strane i da vas je malo ovdje, ali je vrlo bitno da se okupljate jer ovo je vaše zajedničko mjesto i zajednička kuća - poručio je mitropolit dabrobosanski.

Vladika je istakao da je Crkva zajednička kuća u kojoj se treba okupljati, radovati, moliti Bogu, susretati se sa Bogom, ali i međusobno.

- Sve što dobijamo i što jesmo je po Božijem blagoslovu - rekao je mitropolit Hrizostom.

Temelji za Hram Svetog Georgija u Stogu osveštani su 1926. godine, a objekat je srušen nakon što su 10. septembra 1995. pripadnici takozvane ABiH u ofanzivi sa vjekovnih ognjišta ovog područja protjerali 1.920 srpskih porodica, odnosno 7.680 Srba.

Tada je spaljeno više od 30 sela, poginulo oko 450 srpskih vojnika i civila, a za tijelima nekih od njih se i danas traga. Nakon ratnih dejstava, u porti ovog hrama pronađena je masovna grobnica sa 21 tijelom civila i pripadnika Vojske Republike Srpske od kojih je većina obezglavljena.

Nekadašnji načelnik štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević izjavio je Srni da će tokom posjete Stogu zamoliti mitropolita Hrizostoma za blagoslov da se na mjestu masovne grobnice podigne kapela sa ispisanim imenima Srba sa ovog područja stradalih u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Idejno rješenje je gotovo i čekamo samo na blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma - rekao je Blagojević.

Prije Svete arhijerejske liturgije, vjernici su prislužili svijeće u pomen svojih predaka, kao i onih koji se i danas vode kao nestali.

Ljubiša Blagojević, koji je prognan iz naselja Svinjašnica, naveo je da su se danas na molitvi okupili vjernici sa područja zavidovićke opštine koji su nakon 1995. godine spas od stradanja našli u Doboju, Modriči, Bijeljini i drugim gradovima u Republici Srpskoj.

- Ali, evo, okupljamo se u Crkvi, kao i na današnji svečani praznik, jer ovo nam je druga kuća - naglasio je Blagojević.

Temelji Crkve Svetog Georgija u Stogu, u Hrškoj parohiji, osveštani su u nedjelju uoči Ilindana 1. avgusta 1926. godine.

Plac za crkvu poklonile su porodice Lukića i Savića iz sela Hrge.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti Mitropolit Hrizostom: Svijet je suštinski potrebno promijeniti
Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji Mitropolit Hrizostom na Veliki četvrtak služi liturgiju na Ravnoj Romaniji
Sutra čitanje vaskršnje poruke Sutra čitanje vaskršnje poruke
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    12h 5m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    11h 47m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    12h 41m
    6
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    9h 36m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    8h 38m
    0