Mitropolit Hrizostom prekinuo članstvo u Međureligijskom vijeću BiH

03.02.2023. 12:23
2
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog ćutanja ovog tijela na teška kriminalna djela koja su se dogodila u posljednje vrijeme u BiH prema srpskom narodu.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne "ozdravi".

- Veoma žalimo zbog toga. Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unaprijedimo rad Međureligijskog vijeća, međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cijele BiH, ali ćutanje Vijeća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje. Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko vijeće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva - naveo je mitropolit Hrizostom u saopštenju.

Mitropolit Hrizostom istakao je šest razloga za ovu njegovu odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušeni pneumatici na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog vijeka.

- Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsjetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još naša tri učenika Bogoslovije. Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika - naveo je mitropolit Hrizostom.

Uprkos stravičnim slikama iz Sarajeva, mitropolit Hrizostom je istakao da Međureligijsko vijeće nije osjetilo potrebu da se oglasi po ovom slučaju i osudi nacionalistička i šovinistička divljanja u Sarajevu.

- Tada smo shvatili i razumjeli mnoge stvari - naveo je mitropolit dabrobosanski.

Kao drugi razlog za svoju odluku on je naveo slučaj neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom "ubij Srbina" 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako cijelu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire.

- Međureligijsko vijeće, opet, zavjetno ćuti i ne oglašava se. Ne osuđuje izgrednike i ne upućuje apele roditeljima da djecu vaspitavaju u duhu naših religija, vjera i kultura. Traume roditelja i djece su ogromne. Valjda je to bio cilj neonacista i šovinista.

Mi smo razumjeli da je ćutanjem Međureligijskog vijeća poslata poruka ekstremnim nacionalistima i šovinistima da i dalje čine ista, slična i još gora djela. Koja je onda uloga Međureligijskog vijeća ako ćuti na ovakve zločinačke i slične akcije? Umjesto javne osude i traženja sankcionisanja počinilaca ovakvih djela, Vijeće je izabralo ćutanje, a time i indirektnu podršku neonacistima - istakao je mitropolit dabrobosanski.

Kao treći razlog on je naveo da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno po pitanju imovine.

- Iz tog razloga ne možemo biti članica Međureligijskog vijeća u kojem jedna članica, vjerska zajednica, podržava političke stavove i interese svako `svog naroda, a još gore samo jedne političke organizacije, a na štetu drugih - istakao je mitropolit Hrizostom i naglasio da bi Vijeće u načelu trebalo biti neutralno i nepristrasno.

Kao četvrti razlog Njegovo visokopreosveštenstvo napomenuo je stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet "zavjetno" ćuti.

- Zaprepašćujuće je i zastrašujuće izlivanje mržnje prema srpskom narodu. To je prešlo svaku mjeru ukusa i služi najnižim strastima i porivima nacizma i šovinizma. Pozivamo vas da otvorite i čujete hudbu izvjesnog Nezima Halilovića, a posebno Muharema Štulanovića, pa da vidite govore, malo je reći, mržnje prema Srbima i donekle Hrvatima. To su govori krajnjih prezira. Za ime Božije?

Pa zar su ovakvi govori mržnje i prezira drugoga i drugih dozvoljeni u vjerskim objektima /džamijama/? Sad nam je sv jasno, toliko mržnje na molitvi na velikoj džumi je ravno duhovnom i mentalnom otrovu! I šitamo se šta mi možemo imati zajedničko sa takvim ljudima i zajednicama. Razumije se - ništa! Međureligijsko vijeće opet `zavjetno` ćuti i ne opominje iste i slične kvaritelje odnosa u BiH i u Sarajevu - ukazao je mitropolit dabrobosanski.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču "Ubij Srbina".

Navodeći da mu je dobro poznato kao Krajišniku koliki uticaj Islamska zajednica u Krajini ima na muhamednace, mitropolit je ukazao da su ova djeca zloupotrijebljena, i prethodno zatrovana mržnjom, te istaknuta u javnost, a Međureligijsko vijeće je opet ćutalo, ne osuđujući ove izgrede.

Kao šesti razlog mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

- Ukoliko se Međureligijsko vijeće u BiH vrati na izvorne principe i postane aktivni pokretač zajedništva i dijaloga i moralni koordinator dobrih i komšijskih odnosa, mi ćemo sigurno razmotriti mogućnost našeg povratka - istakao je mitropolit Hrizostom.

On je naveo da je neprihvatljivo da je Međureligijsko vijeće u BiH pretvoreno u "preduzeće" za "obavljanje radova" za strane vladine i nevladine organizacije, navodeći da je ovo tijelo i te kako potrebno, ali da se vrati na izvorne principe moralnog i međureligijskog dijaloga.

- Prije svega, potrebno je uspostaviti korektnost odnosa između članica Međureligijskog vijeća - naveo je mitropolit Hrizostom.

On je ukazao i na to da, osim zvaničnog Vijeća, postoji paralelni sistem koji funkcioniše u njegovo ime, što je još od 2019. godine razočaravajuće i upozoravajuće saznanje. 

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  E 03.02.2023. 16:05
  Neka je prekinuo članstvo. Pravoslavni nemaju šta da traže zajedno sa pripadnicima drugih religija, u vjerskom smislu. Suživot da, ali vjerska pitanja zajedno, NE!
 • Generic placeholder image
  Leo 03.02.2023. 12:43
  Vegeta...
Povezane vijesti
BiH uvozi alkohol sa Tajvana i plaća desetine miliona KM BiH uvozi alkohol sa Tajvana i plaća desetine miliona KM
Vozač iz BiH pod dejstvom kokaina vozio bez vozačke dozvole Vozač iz BiH pod dejstvom kokaina vozio bez vozačke dozvole
Mitropolit Hrizostom: Vjera u Boga očuvala karakter srpskog naroda Mitropolit Hrizostom: Vjera u Boga očuvala karakter srpskog naroda
Najčitanije
 • Apel građanima u Istočnom Sarajevu: Čuvajte se zmija!
  10h 41m
  3
 • Priča o mrtvoj dragoj – Lenka Dunđerski i Laza Kostić
  15h 55m
  0
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  6h 26m
  1
 • Brat ministra BiH Vojina Mijatovića nasmrt pretučen u Beogradu
  14h 44m
  0
 • Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“
  12h 23m
  4