Godišnjica proboja Solunskog fronta: Juriš koji niko nije mogao da zaustavi

15.09.2024. 09:38
14
IZVOR: srna.rs

Danas se navršilo 106 godina od početka proboja Solunskog fronta, a ovaj datum se praznuje kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u znak sjećanja na srpske heroje koji su donijeli slobodu.

Srpska vojska je 15. septembra 1918. godine počela proboj Solunskog fronta, koji su dva dana kasnije probile Prva i Druga srpska armija, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu.

Mjesec i po dana nakon toga kapitulirala je Austrougarska, a ubrzo i Njemačka.

Proboj Solunskog fronta predstavlja jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji.

Srpske snage presjekle su bugarsku vojsku i prisilile Bugarsku da 30. septembra 1918. položi oružje.

Srbi su prodirali tako brzo da je francuska komanda molila srpsku Vrhovnu komandu da uspori napredovanje, jer francuska konjica nije uspijevala da drži korak sa srpskom pješadijom.

Svijet je isprva bio zapanjen srpskim pobjedama na Ceru i Kolubari, potom solidaran sa Srbima u povlačenju preko Albanije, iznenađen oporavkom srpske vojske na Krfu, a na kraju oduševljen pobjedom i probojem Solunskog fronta.

Brzim prodorom od Soluna moravskom i vardarskom dolinom do Beograda za svega mjesec dana presječena je strategijska vertikala Centralnih sila, što je u velikoj mjeri uticalo na ishod rata.

Nešto više od polovine ukupnog sastava srpske vojske u završnim operacijama na Solunskom frontu i u njegovom proboju činili su dobrovoljci.

U ukupnom sastavu bilo je oko 30.200 srpskih dobrovoljaca iz prekomorskih zemalja, zatim 25.700 dobrovoljaca prispjelih iz zarobljeništva u Rusiji, te 1.300 Hercegovaca iz crnogorske vojske.

Srbi van Srbije napuštali su redove austrougarske vojske u koju su bili prisilno mobilisani i prelazili u vojsku Srbije.

Od započinjanja ratnih operacija na Solunskom frontu pa do oslobođenja Bitolja srpska vojska izgubila je gotovo 29.000 ljudi.

Probojem Solunskog fronta srpska vojska je ne samo oslobodila Srbiju, već i Srbe sa prostora današnje BiH i Hrvatske, ali i druge južnoslovenske narode koji su, poput Hrvata u Dalmaciji i Zagrebu, te Slovenaca tražili ujedinjenje sa Srbijom i stvaranje nove države - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije preimenovane u Jugoslaviju.

Komentari 14
  • Generic placeholder image
    Srboljub 16.09.2024. 21:47
    Oj ture, samo se ti zabavljaj. Zločinačku i primitivnu prirodu onih koji se odreknu svoga vjerskog i nacionalnog identiteta nije moguće sakriti. Tvoj zadatak je jasan. Obmanuti kojeg Srbina da bude nespreman i naivan kada zločinci pođu u pohode. Vaš vjekovni ratni put se uvijek svodio na vršenje zločina nad nespremnim, naivnim i prevarenim Srbima. Bili ste ubijeđeni da je većina Srba i 90. začarana brozopokloništvom i malo ste se preračunali pa još uvijek otresate ušima.
  • Generic placeholder image
    DeSa 16.09.2024. 20:35
    Kojih 10, kako kod vas uvijek okrugao broj... Dakle Ljuba Miloš, Maks Luburić, fra Majstorovic su Srbi a Dzafer Kulenovic, Mustafa Busuladzic, Avdaga Hasic, Ademaga Mešić itd nisu muslimani/Bosnjaci... Imam dva pitanja, ali si i u proslosti izbjegavao da odgovoris na neka... Jel ti poznat slucaj efendije Kurta, i sta je taj dobri covjek uradio? I kazi mi molim te koji je vas kralj, car, pasa, subasa, sultan stao ispred te Austrougarske, da nije neki kralj Munib iz Maglaja, Breze, ili Mila? Ili jos bolje, ko je od tvojih predaka bio na Solunskom frontu? Jel posteno?
  • Generic placeholder image
    Realista 16.09.2024. 16:12
    Osmanoljube,
    Zabavljaš me svojim glupostima.Jednostavno,ne mogu da vjerujem da ima budala koji vjeruju u tvoje nebuloze
  • Generic placeholder image
    Srboljub 16.09.2024. 12:08
    Pozdrav bratu Srbinu. A ti ture nisi u pravu. Ustaša Srba, pod fesovima i bez fesova, bilo je mnogo više nego što ti tvrdiš. Samo to su bili Srbi katolici i Srbi muslimani.Sa nama kao narodom je povezan zanimljiv fenomen. Naša vjera i pripadnost narodu su međusobno uslovljeni. Ko ostavi vjeru, ubrzo ostavi i narodnu pripadnost. Čak su i ateisti, ili tačnije brozopoklonici, postajali Jugosloveni. Zato te i pitam koje je tvoje porijeklo, bašibozuk ili potur.
  • Generic placeholder image
    Realista 16.09.2024. 07:47
    U NDH je bilo 10 ustaških generala srba,od toga jedan lični prijatelj Ante Pavelića.
    A nijedan musliman...i ko onda služi okupatorima?
  • Generic placeholder image
    DeSa 16.09.2024. 07:24
    @Srboljub... Oni su pragmaticni moj Srbine, kako ko dodje oni postanu veci Turci od Turaka, austrougari od austrougara, ustaše od ustaša, da dodju Rusi istisnuli bi Kadirovce - ali pod uslovom da ubijaju Srbe... Vidis kako jednom dobiju po pič.i i kmeče evo 30 godina. Sta ces, sadakistanci su takvi 😁
  • Generic placeholder image
    Srboljub 16.09.2024. 02:48
    Oj ture, tvoj pravopis sve otkriva. Nego ture, nikada mi nisi odgovorio kojeg si porijekla. bašibozuk ili potur. Biće ti mnogo toga jasnije. Zapamti ture, ja tebe ne mrzim ali znam ko ste i šta ste. Vremena se mijenjaju i trebali bi se ozbiljno baviti pitanjem povratka svojim korijenima.
  • Generic placeholder image
    Realista 16.09.2024. 02:34
    Osmanoljube,
    Pogledaj spisak srba oficira u vojsci AU monarhije i NDH...ostaćeš zatečen...vole srbi uniformu pa nek je i šumarska.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 15.09.2024. 21:16
    Oj ture, masa Srba su bili dobrovoljci u Srpskoj vojsci, različitim načinima su dolazili do svojih, a najviše ih je prišlo kada je srpska vojska potisnula Habzburgiju nadomak Sarajeva, pa su gazde izvele svoje sluge u fesovima da kopaju rovove. Bilo je onih koji su do kraja služili Habzburgiji, ali mali broj. Npr. Srba je tada u bejha okrugu bilo značajno više od Muslimana ali je Muslimana bilo deset puta više među vojnicima i imali su za komandanta generala Borojevića, Srbina. Za Adolfa u Kalinoviku u vojsci možda vi imate bolje informacije. Bili ste mu odane i iskrene sluge.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.09.2024. 17:27
    Neko solunac a neko šuckor. Po tome se i razlikujemo.
  • Generic placeholder image
    Sokočanin 15.09.2024. 14:56
    Šta ima solunac...a drugi đedovi sa šuckorima
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.09.2024. 14:50
    Masa tih, kako ih zoves ''bosanskih Srba'', je prebjegla preko Drine ili se predala Rusima. Kasnije je od tih Srba formirana Jugoslovenska divizija koja je dala veliki doprinos u oslobadanju prvo Srbije a kasnije i ostalih južnih Slovena. S ponosom ističem i mog pranđeda sa majčine strane koji je iz Hercegovine preko Galicije, Sibira stigao do Vladivostoka a odatle u brodom Solun pa preko Kajmakčalana, Bitolja i Niša stigao do Istre i uz put oslobodio braću.
  • Generic placeholder image
    Buki 15.09.2024. 11:32
    Da si načitan i da nisi glup,znao bi da je masa bosanskih srba služila vojsku AU monarhije i da Hitler nikad nije bio u Kalinoviku
  • Generic placeholder image
    Srboljub 15.09.2024. 11:04
    Neki su napravili odlučujuću pobjedu nad zločinačkim narodima Habzburgije, Njemačke, Bugarske i Turske a neki su znali samo da služe u šuckorima i čiste čizme Orbanovom djedu. Pošto je Adolf bio u Kalinoviku morao je potražiti čistače dalje.
Povezane vijesti
Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: Kamikaze na srpskom nebu Manje poznate činjenice o aprilskom ratu i herojskoj borbi avijacije Kraljevine Jugoslavije: ...
Svjedočenje Borislava Ševa iz Piskavice o pravljenju sapuna u Jasenovcu Svjedočenje Borislava Ševa iz Piskavice o pravljenju sapuna u Jasenovcu
Srpska Prva armija na današnji dan oslobodila Beograd Srpska Prva armija na današnji dan oslobodila Beograd
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 28m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 19m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 6m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 32m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 14m
    0