Mitropolit Hrizostom služi sutra na Ravnoj Romaniji

10.08.2023. 08:28
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće sutra Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, povodom Dana ovog hrama, saopšteno je iz Mitropolije.

Služba i pomen za poginule srpske borce počeće u 9.00 časova, a litija oko manastirskog hrama od 10.00 časova.

U ovom hramu na unutrašnjim zidovima su, umjesto ikonopisa, upisana imena više od 4.000 poginulih srpskih boraca.

Povodom Dana manastira organizovana je dvodnevna duhovno-kulturna manifestacija "Tebi, goro Romanijo", u okviru 26. Gospojinskih večeri kulture, najavili su organizatori.

- Počasni gost ovogodišnje manifestacije je grad Čačak, prijestonica kulture Srbije za 2023. godinu - rekli su Srni u sokolačkoj Ustanovi za kulturu "Pero Kosorić".

Dvodnevna manifestacija će početi otvaranjem naučnog skupa "Hajduci u srpskoj istoriji i pamćenju" u četvrtak, 10. avgusta od 10.00 časova.

Istog dana u manastiru na Ravnoj Romaniji, poslije večernjeg bogosluženja u porti ovog hrama u 20.30 časova planiran je koncert folk pjevača Baneta Mojićevića.

Prema programu manifestacije, sutra u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji biće organizovan kulturno-umjetnički program, prezentovana nacionalna kuhinja, romanijski med i ljekobilje, te promocija turističko-ugostiteljske ponude ponude i izložba rukotvorina i ženskog stvaralaštva.

Istog dana u sportskom programu, u porti Manastira na Ravnoj Romaniji planirano je sportsko takmičenje "Romanijski višeboj" od 17.00 časova, u discipinama, gađanje iz vazdušne puške, skok udalj i skok uvis iz mjesta, bacanje kamena, navlačenje klipa i trka na 400 metara.

Za titulu "Hajduk harambaša Romanije" - ovogodišnjeg pobjednika sportskog takmičenja, kako je najavljeno, obezbijeđene su vrijedne nagrade.

Organizator manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić", uz podršku Turističke organizacije "Sokolac" i Planinarskog društva "Glasinac", pod pokroviteljstvom opštine Sokolac.

Manastir Svetog velikomučenika Georgija, u narodu poznat kao Sokolica osveštan je 11. avgusta 2002. godine i u njegovoj porti nalazi se kapela posvećena Svetom Petru Zimonjiću.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    10h 24m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    6h 21m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    12h 28m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    9h 42m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    8h 40m
    0