Mitropolit Hrizostom služio liturgiju u manastiru Knežini kod Sokoca

29.09.2019. 17:39
0
IZVOR: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku litrugiju u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežini kod Sokoca čijem je bratstvu poručio da se umnoži i da ova svetinja na Romaniji postane duhovna oaza gđe će se vjernici redovno okupljati.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi podsjetio vjernike na dvije najveće Božije zapovijesti da čovjek ljubi Gopoda Boga svoga svim srcem svojim, a bližnjega kao sebe samoga.

On je istakao da su Srbi često puta gubili kompas i tražili ono što je dopadljivo, što nestaje, propada, što se gubi, dok su sveti preci od Svetog Save do danas uvijek tražili samo Gospoda.

Prema riječima mitropolita, nebesko carstvo je sam Gospod i da sa njime treba biti jedno.

Mitropolit Hrizostom je poželio da manastir doživi sve ono što je i bilo zamišljeno i da se pročuje kako na Romaniji ima jedna prekrasna svetinja u kojoj se vjernici redovno okupljaju, mole i gdje se širi ljubav Božija.

Prema pradanju, o čemu svjedoče temelji, u Knežini je prvi hram izgrađen 1371. godine, a sadašnja crkva 1962. godine. Ona je podignuta na temeljima ranije uništene drvene crkve.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije proglasio je 1989. crkvu u Knežini manastirom Presvete Bogorodice – metoh manastira Hilandar. Manastirska crkva je posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 16. maja ove godine manastir u Knežini prelazi iz Eparhije zvorničko-tuzlanske u sastav Mitropolije dabrobosanske.

Komentari 0
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 37m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 31m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 40m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 50m
    0