Mitropolit Hrizostom služio Svetu liturgiju u Borikama (FOTO)

25.09.2022. 19:00
0
IZVOR: 058.ba

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanskog Hrizostoma služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Borikama u Rogatici.

Liturgija je služena na Odanije Presvete Bogorodice, a povodom završetka nekih radova na obnovi i obogaćivanju sadržaja ove crkve, koja je osvećena u nedjelju po Maloj Gospojini ljeta gospodnjeg davne 1910.

Slika

Foto: Sreten Mitrović

Borička crvka jedna je od najstarijih u ovim krajevima. Sveštenik Radomir Bratić zajedno sa parohijanima Obradom Cvijetićem, Vasom Drugim Planojevićem i Lukom Grubešić 1907. uspjeli su udobrotvoriti Austrougarsku vladu da im dodijeli 220 dunuma zemljište za izgradnju crkve. Gradnja je počela 1909. i već naredne godine, u nedjelju po Maloj Gospojini, crkva je osvećena. I od tada, već 112 godina u njoj se služi služba, osim jednog perioda tokom Drugog svjetskog rata kada su je ustaše znatno oštetile i skrnavile.

Borička crkva poznata je i po svom unukatnom ikonostasu. Rađen je u drvetu imitacije mermera 1935. u radinici Nikole Ivkovića iz Novog Sada. I danas, hvale se Boričani, poslije toliko vremena blista u punom sjaju.

Poslije Drugog svjetskog rata, zahvaljujući parohijanima, crkva na Borikama je samo djelimično obnovljena. Dobila je novi limeni krov i javnu rasvjetu, oluke, ali pravu rekonstrukciju najviše je dobila u posljednih godinu-dvije.

Slika

Foto: Sreten Mitrović

U tom periodu, kako reče paroh Dragan Jović, urđeno je podno grijanje sa novim keremičkim pločicama, kadionica, svijećara, i niz drugih zahvata u i oko crkve u što je, ne računajući dobrovoljni rad parohijana, utrošeno preko 20.000 maraka sakupljnih od priloga vjernika i pomoći Opštine Rogatica na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem.

Nakon svečane liturgije, kojoj je prisustvovalo više desetrina vjernika iz boričkog i starogorskog kraja, mitropolit Hrizostom blagosiljao je obavljene radove, a zatim održao prigodnu besjedu u kojoj je pozvao vjernike da se slože i obože oko svoje crkve i da ljube Gospoda Boga svoga i bližnjeg svoga kao samog sebe.

Nakon toga Crkvena opština je uz pomoć članica Udruženja žena „Borike“ organizovala ručak ljubavi za sve prisutne koji su dočekali mitropolota Hrizostoma i pomolilo se Bogu i apostolima Petru i Pavlu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U utorak čitanje vaskršnje poruke U utorak čitanje vaskršnje poruke
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 1m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 12m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 38m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 43m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 52m
    0