Mitropolit Hrizostom: Srpski narod da se obnovi duhom Svetog Save

27.08.2019. 22:13
0
IZVOR: Katera

U okviru obilježavanja Gospojinskih svečanosti, Dana i krsne slave opštine Pale, večeras je u Kulturnom centru Pale održana Svečana akademija povodom 800 godina obilježavanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom tokom svog obraćanja na Akademiji rekao je da ovaj jubilej od osam vijekova samostalnosti SPC treba da bude prilika i poziv srpskom narodu da se obnovi duhom Svetog Save, onim duhom kojim je On živio u 13. vijeku i borio se za samostalnost Crkve.

- Ne bih mogao zamisliti drugačije srpski narod bez njegove autokefalnosti, jer je priroda srpskog naroda upravo ono što je Svetog Savu navelo da razmišlja i ostvari ideju da svom narodu pridobije samostalnost - rekao je mitropolit Hrizostom.

Hrizostom je istakao da je SPC za vrijeme Svetog Save bila u veoma teškoj situaciji zbog toga što nisu imali episkope koji bi propovijedali na srpskom jeziku i narod nije mogao da "razumije riječ Božiju".

On kaže da čvrsto vjeruje da je Sveti Sava otišao na Svetu Goru da se priprema za ono što će biti njegova istorijska uloga kasnije.

- To je bilo da stvori autokefalnu SPC koja će biti upravo ta kolijevka ili šire govoreći "brod" u kojem će srpski narod ploviti i gdje će biti siguran, kad je u pitanju njegovo spasenje - rekao je mitropolit Hrizostom.

Kako kaže, upravo je Sveti Sava intervenisao kod cara i patrijarha i zatražio autokefaliju Srpske pravoslavne crkve, onda kada je njegovom bratu Stefanu Prvovjenčanom ponuđena kruna od rimskog pape.

- Da je nekim slučajem, ne daj Bože, Stefan Prvovjenčani bio krunisan od rimskog pape, mi bismo danas bili sasvim nešto drugo, ne bismo bili ono što jesmo i ne bismo imali ono što imamo danas, a to je naša pravoslavna, srpska kultura, civilizacija, književnost i naš narod i duh - rekao je mitropolit Hrizostom večeras u Palama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović novinarima je rekao da je odlična prilika to što se tradicionalne slavske svečanosti poklapaju sa proslavom 800 godina autokefalnosti SPC, te što je mitropolit Hrizostom tu da svojom duhovnošću da posebnu notu ovom jubileju i proslavi slave opštine.

Jugović je istakao da je saradnja opštine Pale i Mitropolije dabrobosanske veoma korektna, posebno kada su u pitanju aktivnosti na izgradnji i završetku radova na Hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila.

- Mogu da kažem da pripadam jednoj generaciji koja će imati priliku da učestvuje u završetku radova na Hramu. U toku su radovi na unutrašnjem malterisanju i nadam se da će taj hram dobiti izgled onakav kakav zaslužuje - istakao je načelnik opštine Jugović.

Slika

Na večerašnjoj Svečanoj akademiji povodom obilježavanja osam vijekova samostalnosti SPC besjedila je profesorka Zorica Nikitović, koja je novinarima rekla da se večeras ujedno slavi i 800 godina srpske kulture, tradicije i istorije.

- SPC je za ovih 800 godina ugradila sebe u svekoliku srpsku kulturu, tradiciju, od jezika, zadužbinarstva, književnosti, freskoslikarstva i drugog - rekla je Nikitovićeva.

Ona je dodala da je srpski nacionalni i sveukupni identite, kroz sve vijekove stradanja, sačuvala Crkva i to nadahnuće koje su pjesnici crpili, crpili su iz staroslavnih knjiga koje su sačuvane u manastirskim riznicama. 

- Mi smo jedan narod sa izuzetno bogatom kulturnom tradicijom i hajde da se na ovaj jubilej sjetimo toga ko smo i koliko imamo velike pretke, kao što su Sveti Simeon Mirotočivi i Sveti Sava, koji su utemeljelili SPC - kaže Nikitovićeva.

Jubilej obilježavanja 800 godina SPC večeras su upotpunili muzički komadi koje je otpjevao hor SPD "Sloga" iz Sarajeva pod dirigentskom palicom mr Stefana Mojsilovića, a proslavi su pored opštinskog rukovodstva iz Pala i sveštenstva SPC, prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine RS Sonja Jovičević-Karadžić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, brojni univerzitetski profesori, privrednici i građani Pala.

Komentari 0
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 50m
    0
  • Slani mafini
    20h 11m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    22h 6m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    20h 0m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 29m
    3