Митрополит Хризостом: Српски народ да се обнови духом Светог Саве

27.08.2019. 22:13
0
ИЗВОР: Катера

У оквиру обиљежавања Госпојинских свечаности, Дана и крсне славе општине Пале, вечерас је у Kултурном центру Пале одржана Свечана академија поводом 800 година обиљежавања аутокефалности Српске православне цркве.

Митрополит дабробосански Господин Хризостом током свог обраћања на Академији рекао је да овај јубилеј од осам вијекова самосталности СПЦ треба да буде прилика и позив српском народу да се обнови духом Светог Саве, оним духом којим је Он живио у 13. вијеку и борио се за самосталност Цркве.

- Не бих могао замислити другачије српски народ без његове аутокефалности, јер је природа српског народа управо оно што је Светог Саву навело да размишља и оствари идеју да свом народу придобије самосталност - рекао је митрополит Хризостом.

Хризостом је истакао да је СПЦ за вријеме Светог Саве била у веома тешкој ситуацији због тога што нису имали епископе који би проповиједали на српском језику и народ није могао да "разумије ријеч Божију".

Он каже да чврсто вјерује да је Свети Сава отишао на Свету Гору да се припрема за оно што ће бити његова историјска улога касније.

- То је било да створи аутокефалну СПЦ која ће бити управо та колијевка или шире говорећи "брод" у којем ће српски народ пловити и гдје ће бити сигуран, кад је у питању његово спасење - рекао је митрополит Хризостом.

Kако каже, управо је Свети Сава интервенисао код цара и патријарха и затражио аутокефалију Српске православне цркве, онда када је његовом брату Стефану Првовјенчаном понуђена круна од римског папе.

- Да је неким случајем, не дај Боже, Стефан Првовјенчани био крунисан од римског папе, ми бисмо данас били сасвим нешто друго, не бисмо били оно што јесмо и не бисмо имали оно што имамо данас, а то је наша православна, српска култура, цивилизација, књижевност и наш народ и дух - рекао је митрополит Хризостом вечерас у Палама.

Начелник општине Пале Бошко Југовић новинарима је рекао да је одлична прилика то што се традиционалне славске свечаности поклапају са прославом 800 година аутокефалности СПЦ, те што је митрополит Хризостом ту да својом духовношћу да посебну ноту овом јубилеју и прослави славе општине.

Југовић је истакао да је сарадња општине Пале и Митрополије дабробосанске веома коректна, посебно када су у питању активности на изградњи и завршетку радова на Храму Сабора Светог архангела Гаврила.

- Могу да кажем да припадам једној генерацији која ће имати прилику да учествује у завршетку радова на Храму. У току су радови на унутрашњем малтерисању и надам се да ће тај храм добити изглед онакав какав заслужује - истакао је начелник општине Југовић.

Слика

На вечерашњој Свечаној академији поводом обиљежавања осам вијекова самосталности СПЦ бесједила је професорка Зорица Никитовић, која је новинарима рекла да се вечерас уједно слави и 800 година српске културе, традиције и историје.

- СПЦ је за ових 800 година уградила себе у свеколику српску културу, традицију, од језика, задужбинарства, књижевности, фрескосликарства и другог - рекла је Никитовићева.

Она је додала да је српски национални и свеукупни идентите, кроз све вијекове страдања, сачувала Црква и то надахнуће које су пјесници црпили, црпили су из старославних књига које су сачуване у манастирским ризницама. 

- Ми смо један народ са изузетно богатом културном традицијом и хајде да се на овај јубилеј сјетимо тога ко смо и колико имамо велике претке, као што су Свети Симеон Мироточиви и Свети Сава, који су утемељелили СПЦ - каже Никитовићева.

Јубилеј обиљежавања 800 година СПЦ вечерас су употпунили музички комади које је отпјевао хор СПД "Слога" из Сарајева под диригентском палицом мр Стефана Мојсиловића, а прослави су поред општинског руководства из Пала и свештенства СПЦ, присуствовали и потпредсједник Народне скупштине РС Соња Јовичевић-Kараџић, министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић, градоначелник Источног Сарајева, Ненад Вуковић, бројни универзитетски професори, привредници и грађани Пала.

Коментари 0
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    3h 25m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    3h 30m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    4h 22m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    16h 52m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    4h 36m
    0