Mitropolit Joanikije: Podrška Srbima na Kosovu i Metohiji, koji junački trpe nepravdu i progon

05.01.2023. 17:45
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u božićnoj poruci pružio je podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, koji junački trpe nepravde, pritiske i progone, ali ostaju vjerni zavjetu Svetog kneza Lazara i nemanjićkim svetinjama.

- U Božićnoj radosti, dušom i srcem podržavamo našu braću i sestre na svagda raspetom Kosovu i Metohiji. Vidimo da se međunarodne garancije za njihovu slobodu i miran život ne sprovode u djelo. Divimo se njihovoj izdržljivosti i hrabrosti koje su dar od Boga - istakao je mitropolit Joanikije.

On je naveo da nebesku vedrinu i ljepotu hrišćanske vjere koju u ovom teškom vremenu širi Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije zajedno sa sveštenstvom, monaštvom, vjernim narodom i prizrenskim bogoslovima, vidi kao svijetlo svjedočanstvo Jevanđelja Hristovog, bez mnogo riječi, a sa puno žrtve i ljubavi.

Mitropolit Joanikije kaže da je u ovim blagim danima potrebno se moliti Bogu da se što prije vrati mir i da prestane bratsko krvoproliće u Ukrajini, zbog čega su mnogi izbjegli iz te napaćene zemlje.

On je istakao da Hristovo rođenje otkriva smisao života i rađanja djece, te je naglasio potrebu da roditelji svojoj djeci pruže što više ljubavi, lijepo hrišćansko vaspitanje i dobro obrazovanje.

- Svi oni koji javno i bestidno promovišu nemoral i prostakluk sablažnjavajući djecu i omladinu potkopavaju cio naš narod i njegovu otadžbinu - istakao je vladika.

On je napomenuo da su, suočeni sa zabrinjavajućim nedostacima obrazovanja djece u školama, uz pomoć dobrih ljudi i Vlade Crne Gore registrovali Pravoslavnu gimnaziju Svetog Save u Podgorici koja će početi sa radom naredne školske godine.

- U njoj će se pored ostalih gimnazijskih predmeta izučavati i pravoslavna vjeronauka kao važan dio opšteg obrazovanja - navodi mitropolit Joanikije.

Uz napomenu da vjera i vjeronauka ne ograničavaju, nego podstiču istraživačke, stvaralačke i saznajne moći čovjeka, čemu su nam najbolji svjedoci Petar Petrović Njegoš i Nikola Tesla, mitroplit je sve prigovore protiv vjerskog obrazovanja u školama odbacio kao površne, prevaziđene ili zlonamjerne.

- Najbolji momenat da započnemo popravljati i nanovo izgrađivati međuljudske odnose u Crnoj Gori je ovaj znameniti i svijetli praznik u koji se Hristos svojim rođenjem pojavio u mračnoj vitlejemskoj pećini da svjetlošću svoga Božanstva prosvijetli tamu ovog svijeta, prvenstveno tamu grešnih ljudskih duša - zaključio je vladika Joanikije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božićna poslanica patrijarha: Molimo se za mir svuda u svijetu, posebno za djecu Božićna poslanica patrijarha: Molimo se za mir svuda u svijetu, posebno za djecu
Mitropolit Hrizostom: Ne budimo "navijači" u sukobima, već mirotvorci molitvama Mitropolit Hrizostom: Ne budimo "navijači" u sukobima, već mirotvorci molitvama
Sutra čitanje Božićne poslanice Sutra čitanje Božićne poslanice
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 11m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    11h 25m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 15m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    12h 30m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 13m
    0