Mitropolit Joanikije pozvao narod da prevaziđe podjele

24.04.2022. 13:21
0
IZVOR: srna.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozvao je danas blagovjerni narod u Crnoj Gori da što prije prevaziđe stare i nove podjele, jer su budućnost i napredak u bratskoj slozi i miru.

- Gledajući oko nas na duboke podjele, na sveopštu zabrinutost zbog narastanja nesporazuma i umnožavanja sukoba u cijelom svijetu pozivamo naš blagovjerni narod u Crnoj Gori da što prije prevaziđe svoje stare i nove podjele. U bratskom miru i međusobnom poštovanju je zalog našeg opstanka i svakog napretka - poručio je mitropolit Joanikije.

U besjedi u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje je pred više hiljada vjernika služio vaskršnju liturgiju, vladika je istakao da, moleći se za mir i bratsku slogu, ne treba zaboraviti ni dragu i mnogostradalnu Ukrajinu.

- Neka Gospod, koji je po riječi apostola jedne i druge sastavio u jedno i krstom svojim ubio neprijateljstvo, učini mir među duhovnim potomcima svetog kneza Vladimira – Rusima i Ukrajincima. Neka oružje zaraćene i zavađene braće što prije uzmakne pred dijalogom, da bi se vratio mir i spokojstvo blagoslovenoj Ukrajini i cijelom njenom narodu - rekao je mitropolit Joanikije.

On je izrazio saosjećanje sa narodom Ukrajine i iskazao spremnost da im se pomogne, najviše u pružanju bratske ljubavi i utjehe dok ih Bog ne obraduje povratkom njihovoj otadžbini.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici mnogobrojni vjernici prisustvali su jutros liturgiji povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, a pročitana je i vaskršnja poslanica srpskog patrijaha Porfirija.

Vjernici su, kako to običaj nalaže, pri ulasku u hram nosili jaja.

Vaskrs se slavi tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!".

Čestitke povodom Vaskrsa uputili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Zdravko Krivokapić, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    10h 1m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    5h 27m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    5h 37m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    5h 42m
    0
  • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
    4h 21m
    0