Mjere socijalnog distanciranja u Americi bi mogle potrajati nekoliko godina

15.04.2020. 10:18
0
IZVOR: Srpska.info

Istraživači sa Harvarda rekli su da će Amerikanci morati da se drže mjera socijalne distance, ukoliko ne dođe do brzog pronalaska vakcina, čak do 2022. godine.

U istraživanju koje su uradili, a koje je objavljeno u časopisu Science, stoji da će SAD možda morati da zadrži mjere poput zabrane rada školama i naručivanje dostave kako bi se izbjeglo izlaženje iz kuće, prenosi CNN.

Međutim, ovo istraživanje je suprotno od onog na koje se poziva Bijela kuća kada sugeriše da bi epidemija mogla biti zaustavljena ovog ljeta. Harvard tim takođe smatra da bi se virus mogao lako vratiti ukoliko bi se ukinula ograničenja nakon što se zaraza smiri.

– Možda će biti potrebno posegnuti za mjerom povremenog distanciranja i nekoliko godina – rekao je dr. Mark Lipsitč, autor studije i profesor epidemiologije na Harvardu.

Istraživači studije svjesni su da bi ovakvo produženo distanciranje ostavilo “duboko negativne ekonomske, socijalne i obrazovne posljedice”, ali nadaju se da će njihova istraživanja pomoći u prepoznavanju puteva kojima vodi epidemija, te u identifikovanju alternativnih pristupa i načina na koji širenje zaraze treba staviti pod kontrolu.

Iako se novi slučajevi korona virusa u SAD povećavaju, oni su rekli kako je socijalna distanca ipak djelotvorna. Ono je “jedno od najmoćnijih oružja” protiv korona virusa rekao je Robert Redfield, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

– Kada bi mogli maksimizirati mjeru društvenog distanciranja mogli bi ograničiti sposobnost virusa – rekao je on ranije.

U cijeloj državi izdat je veliki broj rješenja za obavezan boravak kod kuće. Kazne za kršenje naredbe se razlikuju od države do države, u Maineu kazna može biti i do šest mjeseci zatvora i 1.000 dolara novčane kazne. Na Floridi uhapšen je i pastor prošlog mjeseca zbog toga što je nastavio održavati okupljanja te je tako optužen za nezakonito postupanje i kršenje pravila u vanrednim situacijama za javno zdravstvo.

Države na istočnoj i zapadnoj obali su najavile formiranje regionalnih paketa kako bi zajedno radile na ponovnom otvaranju država, što su neke od njih i najavile da će se ubrzo desiti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
NBA oduševljena Jokićevim potezom protiv Amerikanaca NBA oduševljena Jokićevim potezom protiv Amerikanaca
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    12h 14m
    0
  • Domaći posni brusketi
    12h 47m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    8h 5m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    10h 13m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    6h 26m
    1